REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Transplanturile de organe au fost sistate în Constanţa

Transplanturile de organe au fost sistate în Constanţa

Replica API 15 septembrie 2011 | 00:00 129

Spitalul este în renovare, donatorii - încă au nevoie de educaţie

Spitalul este în renovare, donatorii - încă au nevoie de educaţie

Cea mai mare unitate sanitară de la malul mării a sistat transplanturile renale şi transplanturile de celule pancreatice. Acestea nu mai pot fi efectuate în Constanţa, spune prof. univ. dr. Vasile Sârbu, preşedintele Societăţii de Chirurgie din România, din cauza faptului că spitalul a intrat în reparaţii capitale, iar Laboratorul de Histocompatibilitate nu mai este funcţional, aparatele medicale ale acestuia fiind mutate pe perioada lucrărilor la Facultatea de Medicină. Ultimul transplant efectuat la Constanţa a fost realizat în urmă cu aproximativ trei ani, mai spune dr. Sârbu.

"Deşi suntem autorizaţi în domeniul transplantului de rinichi, nu am solicitat bani pentru 2012, din simplu fapt că spitalul se află în reabilitare şi lucrările nu se pot finaliza aşa rapid. La etajul IV sunt scânduri, ori noi nu putem să intrăm acolo să efectuăm transplanturi", a declarat dr. Sârbu. Chirurgul a menţionat că programul de educaţie sanitară în rândul populaţiei "privind transplantarea de organe de la donatorul viu şi de la donatorul cadavru în moarte cerebrală" va continua. "Această educaţie este necesară deoarece mai există oameni care cred că moartea cerebrală este un lucru reversibil şi o confundă cu moartea clinică sau stopul cardiorespirator. Moartea cerebrală înseamnă moartea creierului în totalitate. Spre exemplu, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală nu acceptă să doneze organe, pentru că trăieşte cu sentimentul că bolnavul îşi va reveni. Coordonarea programului de transplant presupune printre altele să educăm populaţia să doneze organele celor aflaţi în moarte cerebrală, să facem cunoscut ce înseamnă un donator de rinichi, să înţeleagă că numai organele pereche pot fi donate, ce sunt testele de compatibilităţi între oameni, ce înseamnă moartea cerebrală. În ceea ce priveşte donatorii de organe, ţesuturi sau de celule, populaţia trebuie să ştie că există o Comisie de Etică a spitalului care trebuie să dea acordul şi să discute cu donatorul viu şi să vadă că acesta nu îşi donează un organ constrâns pentru a-l comercializa", a spus dr. Vasile Sârbu. Tot acesta a menţionat că ultimul transplant efectuat în Spitalul Judeţean a avut loc acum trei ani. "Nu s-au mai făcut transplanturi pentru că nu s-au mai adresat alte cupluri de donatori vii, iar cazuri de donatori aflaţi în moarte cerebrală nu am avut. Anul trecut am primit aproximativ 1 miliard de lei pentru acest program şi vrem să returnăm o parte din ei pentru că nu putem efectua transplanturi", a spus dr. Sârbu.

Donări de organe din dragoste sau simpatie faţă de vecini

În cazul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, chirurgul spune că se cheltuie sume considerabile de bani. "Până îi luăm organele pacientului aflat în moarte cerebrală trebuie să cheltuim ceva bani. Pentru menţinerea în viaţă a donatorului valid aflat în moarte cerebrală sumele ajung la câteva mii de euro. Testele în cazul acestor bolnavi nu le mai plăteşte spitalul că nu sunt în interesul recuperării lui, ci în interesul validării lui ca bun donator. Primele teste sunt de maxim 100 de euro, iar următoarea categorie de teste, care poate ajunge până la 1000 de euro, se efectuează în Laboratorul de Histocompatibilitate, şi nu se fac fără acordul familiei de a putea fi donate organele. În cazul în care am avea un astfel de donator îl putem testa la Bucureşti prin priză de sânge pentru că laboratorul spitalului nu este funcţional", a precizat dr. Sârbu. Medicul spune că de la transplant sunt excluşi pacienţii cu SIDA, TBC, sifilis, boli mintale sau hepatită. "Mor anual 25% din bolnavii care aşteaptă diverse organe", a mai spus dr. Sârbu. Cât despre donatori, chirurgul spune că "există şi donare prin iubire, prin dragoste". Fără să fii rudă cu cineva poţi să donezi un organ. Spre exemplu, unui vecin care nu mai urinează, poţi să-i donezi un rinichi din simpatie. Au fost multe astfel de cazuri. Din aceste simpatii au apărut poveştile că s-au vândut organe. Încurcătura că se vând organe pleacă de la cei care dau anunţuri la mica publicitate. Sunt zeci de transplantaţi care din punctul nostru de vedere nu iau bani. Multe societăţi din lume au propus însă ca donatorii să fie motivaţi cu o anumită sumă de bani pentru a se recupera", a spus dr. Sârbu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367