REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Transportatorii au protestat în Capitală. Sindicatele ameninţă cu greva generală. Reacţia ministrului Transporturilor

Transportatorii au protestat în Capitală. Sindicatele ameninţă cu greva generală. Reacţia ministrului Transporturilor

Replica API 26 septembrie 2018 | 00:00 171

Membrii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Transporturilor. Ei sunt nemulţumiţi că se ia în discuţie schimbarea reglementările privind transportul de pasageri şi ameninţă cu greva generală.

UPDATE. Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ca răspuns la protestul transportatorilor.

"Astăzi, în România, sunt aproximativ 3.600 de companii autorizate să facă transport rutier de pasageri, din care doar 325 efectuează transport prin curse regulate interjudeţean. Astăzi, în România, sunt peste 28.000 de autobuze autorizate, din care în jur de 2.900 de autobuze participă la această activitate. Se vede în mod clar că există un dezechilibru cu privire la desfăşurarea acestor activităţi. Există o exclusivitate pe care cele 325 de firme o au pentru efectuarea acestui transport de mai bine de 15 ani. La 1 iulie 2019, programul actual expiră şi tot atunci intră în vigoare un regulament european care prevede liberul acces la această piaţă", a afirmat Şova.

Potrivit şefului de la Transporturi, în aceste condiţii, a fost iniţiată o reglementare, care să permită deschiderea acestei pieţei oricărui transportator autorizat să desfăşoare o astfel de activitate.

"Am propus o reglementare pe care o dezbatem împreună cu transportatorii, parcurgând toate etapele de dialog social, astfel ca această piaţă să fie aşa cum orice piaţă ar trebui să fie: deschisă, accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. Vreau să menţionez că, astăzi, în România, dacă cineva îşi propune să facă un transport de pasageri de la Bucureşti la Madrid poate face acest lucru. Dacă îşi propune să facă un transport prin curse regulate de pasageri de la Bucureşti la Urziceni, de exemplu, nu poate face acest lucru. Nu a putut de 15 ani să facă acest lucru, iar în viziunea protestatarilor nici nu ar trebui să poată să facă acest lucru încă şase ani de acum înainte cel puţin, lucru care, după părerea mea, trebuie corectat. Este vorba de o exclusivitate pe care cred că cetăţeanul nu o mai poate tolera. Este important ca un cetăţean care doreşte să călătorească între două localităţi din România să poată alege în funcţie de necesităţile sale, gradul de calitate, preţul călătoriei, cât şi de alte facilităţi pe care operatorii de transport ar trebui să le pună la dispoziţie", a explicat Lucian Şova.

Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: "Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani".

"Am propus această modificare a ordinului care reglementează astăzi exclusivităţile despre care v-am spus, am propus această modificare cu mult timp înainte tocmai pentru a o parcurge şi, împreună cu toţi cei care compun această piaţă, să găsim cele mai bune soluţii în vederea asigurării unor servicii de calitate şi pe măsura nevoilor clienţilor. În continuare, Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din dialogul cu transportatorii. Suntem deschişi dialogului, parcurgem etape instituţionalizate, sunt deschis şi la alte forme de dezbatere, însă trebuie să răspundem la această întrebare: Este corect totuşi ca 325 de firme din peste 3.600 să aibă acest privilegiu sau nu?", a întrebat ministrul.

Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru.

UPDATE. Protestul transportatorilor s-a încheiat miercuri cu trei ore mai devreme decât a fost anunţat, membrii COTAR afirmând că nu mai pot fi "persiflaţi" la infinit de ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Aceştia au arătat, totodată, că vor relua protestul din faţa Ministerului Transporturilor în cursul zilei de joi, când vor veni mai mulţi.

"Astăzi vom pleca din faţa Ministerului Transporturilor pentru că nu mai vrem să fim persiflaţi la infinit de ministrul Transporturilor. Nu am primit niciun semn de dialog până în momentul de faţă. Ne vom întoarce mâine mai mulţi decât astăzi", a anunţat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Acesta a precizat că joi se va întâlni şi Comisia de Dialog Social iar dacă lucrurile nu se vor rezolva transportatorii vor protesta în faţa Guvernului, cu peste 2.500 de autobuze şi microbuze, după Referendumul din octombrie. Tot atunci, transportul rutier va fi suspendat la nivelul întregii ţări.

UPDATE. Transportul rutier de persoane va fi oprit în întreaga ţară după Referendumul din 6 şi 7 octombrie şi vor fi proteste la Guvern în cazul în care modificările privind transporturile rutiere vor fi adoptate în forma actuală, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Citete mai mult pe Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Guvern incompetent condus de infractor care se icupa sa scape de puscarie
1
2
Ce mai zici acum lucica tata ca tu ai raspuns la toate futu-te-n gura de hot notoriu !!! Muie sova, muie dragnea, muie pesede !!!
4
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102