REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Transportatorii n-au glumit: au tras TIR-urile pe dreapta, în semn de protest

Transportatorii n-au glumit: au tras TIR-urile pe dreapta, în semn de protest

Replica API 10 decembrie 2013 | 00:00 110

Guvernanţii dau înapoi cu acciza la motorină

Guvernanţii dau înapoi cu acciza la motorină

Transportatorii rutieri de mărfuri au intrat în grevă, luni, 9 decembrie. Prin urmare, zeci de autotrenuri erau trase pe dreapta la intrare în Constanţa dinspre Valu lui Traian, pe DN3. Această grevă pune în pericol aprovizionarea hypermarketurilor chiar în preajma sărbătorilor. Firmele nu au de gând să renunţe la protest, fiind vorba de peste o mie la nivelul ţării, care au decis să-şi tragă pe dreapta autotrenurile şi să lase goale rafturile magazinelor, nemulţumite de măsurile guvernului. Ca urmare a grevei, pe mai multe drumuri din ţară s-au înregistrat bloicaj de trafic. Spre finalul zilei, premierul Victor Ponta a declarat că va introduce acciza doar la benzină, pentru că "nu există transportatori de marfă care să folosească" acest tip de carburant.

Transportatorii rutieri sunt nemulţumiti de creşterea accizei la carburanţi, dar şi de drumurile proaste şi amenzile mult prea mari. De asemenea, aceştia susţin că toate căile diplomatice de comunicare cu autorităţile au fost epuizate, iar ministrul Transporturilor nu a răspuns la nici una dintre adresele transmise. Aceştia au tras autotrenurile pe dreapta şi la intrare în Constanţa, dinspre Valu lui Traian, pe DN3, în dimineaţa de luni, 9 decembrie. "Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, amortizarea celor şapte eurocenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non-sens, atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională, se arată în comunicat. În acelaşi context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu bani astfel colectaţi vor fi mai mult ca sigur taxate, după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanţii actuali", a declarat duminică Augustin Hagiu, consultant în transporturi şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR). Însă, spre finele zilei, premierul Victor Ponta a declarat că acciza la combustibil nu va creşte preţurile. Însă, a adăugat el va solicita o amânare, pentru 3 luni, în privinţa creşterii accizei la motorină. "Vrem regim fiscal special la motorină. Introducem acciză doar la benzină. Nimeni nu transportă marfă cu benzină", a precizat Victor Ponta. "Liviu Voinea a plecat astăzi (luni, 9 decembrie -n.r.) la Bruxelles cu o misiune din partea mea, a aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 eurocenţi să o aplicăm doar la benzină. Benzina, în România, este, ca preţ, cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 eurocenţi economia în ansamblu, iar la motorină să amânăm cu trei luni, pentru moment, introducerea accizei în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, iar în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special", a mai spus premierul Ponta. Luni seara, surse din cadrul Comisiei Europeane au precizat, pentru Agerpres.ro, că instituţia europeană este de acord să analizeze propuneri alternative venite din partea Guvernului României, care să aibă acelaşi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218