REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tranziția la menopauză: cum te ajută Omega 3 să calmezi simptomele depresive

Tranziția la menopauză: cum te ajută Omega 3 să calmezi simptomele depresive

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 1554

Cercetătorii străini și-au propus în cadrul unei analize ample să examineze dacă acizii grași polinesaturati Omega 3 pot reduce simptomele asociate de obicei cu tranziția către menopauză, inclusiv simptomele depresive, scrie doc.ro.

Analiza, care a inclus 16 studii publicate asupra unor teme precum aportul de Omega 3 și bufeurile ("valurile" de căldură), depresia și tulburările cognitive în cazul femeilor aflate la menopauza, a arătat că un consum de Omega 3 ar putea avea un efect ușor benefic asupra simptomelor depresive și simptomelor menopauzei.

Depresia poate debuta la menopauză

Cercetătorii spun că femeile au o predispoziție de 2,5 ori mai mare decât bărbații de a se confruntă cu o depresie majoră. Dovezile științifice sugerează că unele femei ar putea avea chiar un risc crescut de a dezvoltă depresie în timpul "anilor de vulnerabilitate" - de exemplu, atunci când sunt expuse la fluctuații ale nivelurilor hormonilor, cum este perioada de tranziție de până la menopauza.

Această perioadă, spun cercetătorii, este asociată cu diferite simptome, inclusiv unele depresive și cognitive, iar despre acestea se știe că se agravează pe măsură ce femeile se apropie de debutul menopauzei.

Ce efecte au acizii grași Omega 3 în ce privește simptomele depresive și cognitive la femeile postmenopauzale

Mai multe studii observaționale și epidemiologice sugerează că un aport mai mare de peste sau un supliment ce conține acizi grași polinesaturati Omega 3 este asociat cu un risc în general redus de a dezvoltă tulburări depresive și mai puține simptome depresive.

Tot cercetătorii spun că acizii grași Omega 3 polinesaturati cu lanț lung de atomi de carbon își exercită efectele benefice asupra fluidității membranelor celulare și au un impact asupra unor cai neurofiziologice importante, în special asupra serotoninei și dopaminei, iar efectele acizilor Omega 3 ar putea fi considerate similare cu cele ale inhibitorilor selectivi ai receptării serotoninei (ISRS).

Datele disponibile până la momentul acestei meta-analize sugerau că suplimentele cu EPA purificat (EPA fiind un tip de Omega 3) sau EPA îmbogățit că atare sau folosite în combinație cu terapia sunt mult mai benefice în tratamentul tulburării depresive majore.

În plus, studiile neuroimagistice sugerează că acizii grași Omega 3 contribuie la integritatea microstructurală a materiei albe din creier, iar un studiu recent a descoperit că suplimentele cu Omega 3 au sporit integritatea microstructurală a materiei albe și au redus severitatea simptomelor depresive la pacienții cu tulburare depresivă majoră.

Un studiu realizat pe 19 femei postmenopauzale, care au luat zilnic 1 capsulă ce conținea 465 mg EPA (acid eicosapentaenoic), 375 mg DHA (acid docosahexaenoic) și 160 mg alte tipuri de acizi grași Omega 3, pe o perioada de 8 săptămâni, a descoperit că simptomele depresive s-au ameliorat cu ajutorul tratamentului acesta, cu o scădere semnificativă pe scala Montgomery-Asberg (MADRS este o scală de evaluare a depresiei).

Un alt studiu, realizat pe 120 de femei postmenopauzale (care au luat fie Omega 3, fie o capsulă placebo), a avut parametri puțin diferiți. Femeile au luat o capsulă de 500 mg, de trei ori pe zi (capsulă conținea 350 mg de EPA și 50 mg de DHA, ambele sub formă unor esteri etilici), pe o perioada de 8 săptămâni. Studiul acesta a arătat că suplimentele cu esterul etilic al EPA a avut rezultate semnificativ mai bune decât capsulele placebo în cazul femeilor cu stres psihic (sentimente și emoții neplăcute, care le afectau viață), fără un episod depresiv major la începutul studiului.

Meta-analiză din 2018 mai citează un studiu: 27 de femei postmenopauzale au primit un supliment cu mai mulți nutrienți care conținea doze mari de EPA și de DHA. Femeilor li s-au administrat 4 capsule pe zi din acest supliment care conținea DHA, EPA, Ginkgo biloba, fosfatidilserina, acid folic și vitamina B12.

Ele au făcut această cură cu suplimente pe o perioada de 24 de săptămâni. La finalul studiului, concluzia cercetătorilor a fost că suplimentul ce conținea doze mari de DHA și EPA a ameliorat semnificativ unele aspecte legate de cogniție și de mobilitate în cazul femeilor postmenopauzale.

Cercetătorii subliniază, totuși că sunt necesare studii făcute pe populații mai mari, pentru a clarifica dacă Omega 3 sunt eficienți că atare sau în sinergie, combinați cu terapia hormonala sau cu inhibitorii selectivi ai recăpătării serotoninei, mai ales la doze specifice.

Dacă vrei să iei suplimente cu Omega 3, în special cele care conțin doze mari de EPA și DHA, discuta cu medicul tău, pentru a fi sigură că nu există contraindicații în situația ta sau că acești acizi grași nu interacționează cu medicamentele pe care le iei pentru alte afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614