REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

TRASEUL ȘPĂGILOR DE LA ACADEMIA NAVALĂ: iată cum promovau studenții care nu veneau la cursuri!

TRASEUL ȘPĂGILOR DE LA ACADEMIA NAVALĂ: iată cum promovau studenții care nu veneau la cursuri!

Replica API 31 martie 2017 | 00:00 337

Rechizitoriu DNA!

Rechizitoriu DNA!

O anchetă de proporții a avut loc la malul mării, vizate fiind cadrele didactice de la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Potrivit rechizitoriului DNA, "informația" a ajuns pe masa procurorilor anticorupție în vara anului 2016. Apoi au urmat mai multe denunțuri în care se vorbea de șpăgi cuprinse între 100 și 300 euro. Este vorba despre cadrul didactic Iulian Antonescu, trimis acum în judevată cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită (9 fapte) şi trafic de influenţă, Camelia Ciobanu, cadru didactic, cu privire la săvârşirea a 4 infracţiuni de luare de mită, Daniel Gheorghiţă Alexa (student) pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită şi Andrei Tudor Cantoriu (student) pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În plus, Antonescu primea până și medicamente, iar convorbirile erau codate!

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în cursul lunilor august - septembrie 2016, Iulian Antonescu a primit de la 9 studenți, diverse sume de bani sau alte foloase necuvenite (medicamente) pentru a le acorda acestora note de promovare la disciplina „Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială” cunoscută în mediul studenţilor A.N.M.B. cu acronimul A.G.A.D. după cum urmează: la data de 31 august 2016 a primit de la un student suma de 200 lei, în schimbul acordării unei note de promovare la examenul restant la disciplina „Algebră, geometrie analitică şi diferențială”, pe care studentul l-a susţinut la data de 06 septembrie 2016 şi l-a promovat cu nota 6. Apoi, pe 6 septembrie a primit 300 de lei de la un alt student pe care l-a prmovat cu nota 5. Și acțiunile au continuat, cadrul didactic primind și câte 100 de euro pentru o notă de 5 sau medicamente în valoare de 146 de lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2016, Camelia Ciobanu a săvârșit un număr de 4 infracțiuni de luare de mită constând în aceea că a primit diverse sume de bani necuvenite pentru a le acorda studenţilor note de promovare la disciplina „Algebră liniară, geometrie analitică și diferenţială”. Aceasta a primit sume cuprinse între 100 de lei și 200 de euro pentru a da note de trecere. Primea câte un plic în care se aflau banii și numele studentului. " Inculpatul Antonescu Iulian a fost angajat al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, Facultatea de navigație și management naval – Departamentul de inginerie și management naval, pe o perioadă determinată, între data de 01 octombrie 2015 – 30 septembrie 2016, astfel cum rezultă din contractul individual de muncă nr. 461 din data de 30 septembrie 2015, în calitate de lector universitar – șef lucrări. Din cuprinsul fișei postului (...), inculpatul Antonescu Iulian, în desfășurarea procesului de învățământ avea, printre altele, atribuțiuni ce derivă din organizarea și participarea la desfășurarea examenelor, colocviilor și a celorlalte forme de verificare a studenților (...).Inculpata Ciobanu Camelia este angajată a Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, Facultatea de Navigație și Management Naval – Departamentul de navigație și transport naval, astfel cum rezultă din cuprinsul actului adițional nr. 1887 din 02 septembrie 2013 de modificare a contractului individual de muncă nr. 88 din 01 octombrie 2004 (încheiat ca urmare a reorganizare a instituției) în calitate de conferențiar universitar", potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupție.

Studenții nu prea veneau la cursuri, dar COTIZAU pentru a promova!

Spre exemplu, potrivit procurorilor, în cursul semestrului al II-lea al anului universitar 2015-2016, un student al Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, în primul an de studii, Secția civilă, Facultatea de inginerie navală, a avut o frecvență redusă la cursurile și seminariile aferente materiei predate de Iulian Antonescu, astfel că nu a promovat examenul pe care l-a susținut la data de 13 iunie 2016. În sesiunea de restanțe din perioada 29 august – 16 septembrie 2016, pentru a promova acest examen restant, a luat hotărârea de a-i remite profesorului suma de 200 de lei. De altfel, a auzit, de la alți colegi din Academie, că Antonescu îi promovează pe studenți în schimbul unor sume de bani. În acest fel, la data de 31 august 2016, (...) a mers la biroul inculpatului din incinta ANMB, și i-a remis suma de 200 de lei pentru a-i acorda o notă de promovare la examenul restant aferent disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială, discuția dintre cei doi fiind înregistrată în integralitate. Astfel, se observă că, mai întâi, inculpatul refuză banii oferiți, dar în cele din urmă, după ce studentul spune că este prieten cu un alt student, Antonescu acceptă banii oferiți și îi cere studentului să învețe până la examen. Cu prilejul susținerii examenului restant, la data de 6 septembrie 2016, i-a acordat studentului nota 5, promovând astfel examenul. De precizat este că, de multe ori, Antonescu avea o strategie: spunea că nu poate să-i ajute pentru că au mai multe restanțe, dar studenții, știind deja tehnica, insistau și lăsau plicul pe birou, în care se aflau și câte 200 de euro, și plecau. Apoi se prezentau la examen și, surpriză!, primeau note de trecere.

Antonescu făcea liste cu medicamente și cerea studenților să i le cumpere!

Iulian Antonescu, la data de 21 septembrie 2016, a pretins şi primit de la un student, medicamente în valoare de 146 lei, pentru a-i acorda acestuia o notă de promovare la examenul restant la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferențială (AGAD) ce urma a fi susținut în sesiunea de restanţe din luna septembrie 2016. " (...) este student la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța, Secția civilă – Facultatea de Inginerie Marină – Departamentul de inginerie electrică și electromecanică navală, în grupa (...) . Printre disciplinele studiate de către (...) în anul I de studii se regăsește și materia predată de inculpatul Antonescu Iulian, respectiv Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. (...), la examenul final aferent semestrului al II-lea din anul I, nu a obținut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. Pentru a promova la această materie (...) a susținut un prim examen restant în cursul lunii septembrie 2016, dar tot nu a reușit să obțină o notă de promovare. În aceste condiții, a fost nevoit să susţină o nouă testare în sesiunea de reexaminare. De la colegii din Academie, (...) a aflat că inc. Antonescu Iulian primește bani de la studenți pentru a le acorda note de promovare la examenele aferente disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică și diferențială. Văzând că nu a obținut o notă de promovare nici în sesiune de final de an și nici în sesiunea de restanța, (...) s-a hotărât să-i ofere inculpatului Antonescu Iulian suma de 50 de euro în schimbul acordării unei note de promovare. Astfel, la data de 21 septembrie 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Antonescu Iulian, din incinta Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, unde i-a oferit suma de 50 de euro, pentru a-i acorda o notă de promovare cu prilejul susținerii examenului restant în sesiunea de reexaminări din cursul lunii septembrie 2016. (...) a pus suma de 50 de euro într-un plic pe care l-a pus pe biroul inculpatului, însă acesta a refuzat banii și i-a înmânat inculpatului o listă pe care erau notate mai multe medicamente, solicitându-i să-i cumpere acele medicamente. În acest context, (...) a fost de acord și a luat plicul cu bani înapoi, cu bilețelul pe care erau menționate medicamentele solicitate de inc. Antonescu Iulian, a mers la o farmacie de unde le-a cumpărat, cu suma de 146 de lei, apoi a revenit în biroul inculpatului și i le-a remis. Cu prilejul susținerii examenului restant (...), la data de 23 septembrie 2016, a primit nota 5", se mai arată în rechizitoriu.

Limbaj CODAT! Sol însemna nota 5, si – 7!

Până și limbajul era codat! " La data de 02 septembrie 2016 inc. Antonescu Iulian l-a contactat telefonic pe (...), mai întâi printr-un mesaj tip SMS iar apoi printr-un apel, și folosind un limbaj codat, utilizând note muzicale, l-a întrebat dacă l-ar avantaja la media generală o notă mai mare la geometrie descriptivă, respectiv nota 7 în loc de nota 5. Cu prilejul convorbirii, codurile folosite de inc. Antonescu Iulian aşa cum le-a descifrat (...) sunt următoarele: „sol” – reprezenta nota primită de student, respectiv 5, „si” – reprezentă nota 7, care l-ar fi avantajat la media generală şi „melodie” – se referea la media generală pentru anul I de studii. Totodată, (...) l-a întrebat pe inc. Antonescu Iulian dacă este cazul să-i mai ceară bani în plus, pentru a-i da lui inc. Antonescu Iulian sau inc. (...), însă Antonescu Iulian i-a răspuns că nu este cazul", potrivit rechizitoriului. La fel și în cazul Cameliei Ciobanu: studenții știau că primește bani pentru a oferi note de trecere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Muie la statuie
0
0
Primeau si bonuri si masa?
1
0
Nu va pirdeti cu firea, tara merge si din inertie, mai invata precum ucenicii la locul de munca, iar deciziile f. importante le iau altii pt. noi!
1
0
Ceva probe au fost sau numai denunturi scrise dupa dictare Si sol si si interpretari de solfegii
5
1
si in viitor nu va mai fi nimeni pregatit pt nimic iar deciziile vor fi luate de niste incompetenti analfabeti
8
0
politisti cum si au obtinut acele diplome de studii inalte la Universitatea Spiru Haret Constanta ?.
22
0
Situatia aceasta se regaseste in toata tara la mai toate institutiiile de invatamant superior! Asa se cumpara diplome, master, doctorat si tot ce mai este nevoie iar noi credulii ca sa nu zic altfel ne miram ca toate lucrurile in tara asta merg prost. Pai cum vreti sa mearga? Merg dupa sistemul de invatamant care vrea mereu bani.....
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218