REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tratamente fără bisturiu pentru pietrele la rinichi

Tratamente fără bisturiu pentru pietrele la rinichi

Replica API 4 august 2022 | 21:06 362

Așa-numitele pietre la rinichi se diagnostichează cel mai adesea atunci când simptomele dureroase devin insuportabile, iar starea pacientului se află la risc de agravare. Litiaza renală, căci despre ea este vorba, este o afecțiune foarte frecvent întâlnită. În prezent, litiaza renală este tratată de medicul urolog prin metode minim invazive performante, prin proceduri care nu mai necesită incizii și nici măcar clasicul bisturiu.

Calculii renali sunt depozite de minerale și săruri care se acumulează în timp la nivelul căilor urinare. Atunci când dimensiunile calculilor renali cresc excesiv, aceștia blochează căile urinare și pot duce la imposibilitatea de eliminare a urinei. Apoi, prin blocajul căilor urinare apare durerea tipică de colică renală, puternică și chiar invalidantă, care nu cedează ușor la medicamente antialgice. Colica renală este deseori acompaniată de imposibilitatea de a urina, de prezența sângelui în urină sau chiar de greață, vărsături sau transpirații abundente.

După stabilirea diagnosticului de litiază renală, prima opțiune terapeutică prezentată pacienților este fragmentarea calculilor renali cu ajutorul undelor de șoc, denumită medical litotriție extracorporală sau ESWL (după denumirea în limba engleză). Această metodă dezintegrează pietrele acolo unde s-au format, după care pot fi eliminate pe cale urinară.

ESWL este o procedură sigură, neinvazivă deoarece undele de șoc sunt aplicate din afara organismului, fără a produce leziuni țesuturilor din jur. Astfel, această metodă modernă de tratament tratează pietrele la rinichi fără chirurgie, fără incizii, iar litrotiția extracorporală poate fi efectuată și ambulatoriu, fără internare. Metoda nu poate fi însă recomandată pacienților cu boală cronică de rinichi, celor care nu au rinichi funcționali sau celor care au stricturi ureterale, deoarece aceste afecțiuni pot împiedica eliminarea fragmentelor de calculi.

Selecția pacienților care pot beneficia de litotriția extracorporală se efectuează pe baza unor investigații imagistice și clinice de specialitate: consult de urologie, ecografie reno-vezicală, urografie, uro-CT, probe de funcție renală, sumar de urină, urocultură cu antibiogramă etc., în funcție de recomandările medicului urolog, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218