REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

"Trebuie să oferim şansa copiilor noştri să trăiască o viaţă normală într-o societate normală aici, în România!"

"Trebuie să oferim şansa copiilor noştri să trăiască o viaţă normală într-o societate normală aici, în România!"

Replica API 28 noiembrie 2012 | 00:00 157

Iustin Fabian Roman, candidatul ARD în Colegiul 6 Camera Deputaţilor:

Iustin Fabian Roman, candidatul ARD în Colegiul 6 Camera Deputaţilor:

Iustin Fabian Roman, candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor este un nume nou apărut pe scena politică a Constanţei. Un bărbat tânăr, hotărât, dar şi foarte serios, care luptă acum pentru constănţeni. Are planuri pentru oraşul natal, care au ca scop oferirea unei vieţi mai bune în special copiilor. Constructor de profesie, Iustin Fabian Roman vrea să clădească un viitor mai bun şi mai corect pentru locuitorii Constanţei, după cum afirmă acesta.

Reporter: Lumea nu vă cunoaşte foarte bine. Probabil că lumea se întreabă: "cine este Iustin Fabian Roman"?

Iustin Fabian Roman: Se pare că e cea mai frecventă întrebare zilele acestea! Până nu demult nici măcar nu m-aş fi gândit să răspund la ea, pentru că motto-ul meu este: "Lasă faptele să vorbească pentru tine". Dar situaţia s-a schimbat. Să mă prezint: sunt constănţean - născut, crescut şi educat în Constanţa. Sunt tată - am doi copii de care eu şi soţia mea suntem foarte mândri. Sunt fiu, iar părinţii mei, bineînţeles, locuiesc în Constanţa. Sunt un om ca oricare, cu griji şi probleme, cu bucurii şi împliniri. Sunt inginer de profesie şi am început să lucrez, ca mulţi dintre tinerii din ziua de azi, încă din facultate, de la 23 de ani. Viaţa nu mi-a dat nimic de-a gata. Am muncit din greu pentru fiecare pas înainte, dar nu regret nici un efort. De fapt, fiecare dintre greutăţile prin care am trecut m-a făcut să apreciez şi mai mult reuşitele.

Rep.: Din ce spuneţi, păreţi a fi o persoană împlinită. De ce aţi decis să vă implicaţi în politică?

I.F.R.: În profesia mea se spune că atunci când construieşti o casă modifici spaţiul, dar şi întreaga lume. Eu sunt obişnuit să schimb lumea, cu fiecare clădire construită. Însă lumea mea a fost schimbată radical în ziua în care mi s-a născut primul copil, fata mea. Atunci am realizat că vreau pentru copilul meu cea mai bună dintre lumile posibile. Cred că aşa simte fiecare părinte când îşi priveşte pentru prima dată copilul. De 14 ani, în fiecare zi, îmi educ copiii să fie corecţi, oneşti şi dedicaţi. Doar că în jurul nostru lumea s-a schimbat în mai rău, iar eu am realizat că, de fapt, educ viitori emigranţi. Oricâte eforturi am depune noi, ca părinţi, să ne educăm copiii, ei nu au decât două şanse: să se adapteze acestei societăţi şi să devină parte din ea - răi, egoişti, nerespectuoşi -, sau să emigreze pentru a putea trăi o viaţă normală într-o societate normală. Acesta e tristul adevăr. Iar eu pur şi simplu refuz să aştept ziua în care îmi voi petrece copiii la aeroport!

Rep.: Din acest motiv v-aţi implicat în politică?

I.F.R.: Da, bineînţeles! Un proverb spune aşa: "dacă te îngrijorează viitorul, ocupă-te de prezent". Şi, cum până acum i-am lăsat pe alţii să se ocupe de viitor, cu rezultatele pe care le vedem acum, mi-am zis că de dragul copiilor mei şi de dragul copiilor noştri e timpul să mă implic direct. Trebuie să îndreptăm societatea în care trăim, trebuie să oferim şansa copiilor noştri să trăiască o viaţă normală într-o societate normală aici, în România!

Rep.: Şi ce intenţionaţi să faceţi pentru asta? Aveţi vreun proiect, vreo idee pe care să o puneţi în practică în ziua în care veţi deveni deputat?

I.F.R.: Da, am un proiect legislativ. De fapt, am început să mă gândesc la el de când am fost pentru prima dată în străinătate. Ce m-a frapat atunci şi de fiecare dată când merg într-o ţară occidentală nu este legat de autostrăzi, maşini sau construcţii, ci de atitudinea autorităţilor faţă de cetăţeni. Respectul pe care îl oferă fiecare funcţionar cetăţeanului care ajunge prin biroul lui sau fiecare vânzător clientului a fost impresionant. Şi, am realizat repede că, de fapt, de asta suferim noi în România: de lipsa de respect. Nu este normal ca pentru a te debranşa de la RADET să fii obligat să aduci un dosar de acte înalt de trei degete, să umbli din birou în birou pentru aprobări, supervizări şi semnături şi să fii tratat cu o crasă lipsă de respect, şi asta pe banii tăi. Nu este normal ca un angajat de la ENEL să strige la tine, când te duci să faci o reclamaţie sau să te trateze cu spatele pe banii tăi. Nu este normal să stai la coadă la ghişee să plăteşti taxe şi impozite şi să pierzi ore întregi pentru a da banii tăi.

Rep.: Da, sunt situaţii pe care le semnalăm şi noi în mass-media uneori...

I.F.R.: Toate aceste situaţii, care sunt cu siguranţă familiare oricăruia dintre noi, există numai şi numai datorită lipsei de respect. Iar noi, cetăţenii, acceptam comportamentul acesta lipsit de respect pentru că suntem prea obosiţi sau prea obişnuiţi cu un astfel de tratament ca să mai sesizăm anomalia. În opinia mea, dacă tot plătim facturile pe care le plătim, atunci doar pentru acest fapt merităm să fim respectaţi! Din acest motiv, am decis să susţin o lege de creare la nivel local a biroului Reprezentatul Poporului care să supravegheze şi să penalizeze abuzurile împotriva cetăţeanului, atât a companiilor statului cât şi a companiilor private. Adică, îi educăm cu forţa. Îi învăţăm cum trebuie să se comporte cu noi, consumatorii, platnicii, cetăţenii. Pentru că respectul, ca orice altceva, se învaţă şi niciodată nu e prea târziu să învăţăm să ne comportăm normal, ca într-o societate normală. Iar această lege va fi primul pas în direcţia construirii unei societăţi normale în care copiii noştri să aleagă să trăiască. Respectul este o valoare fundamentală a dreptei. Dacă şi dumneavoastră credeţi în respect ca fiind necesar în viaţa noastră de zi cu zi şi lipsind din viaţa noastră cu desăvârşire, atunci alegeţi inima. Pentru că inima e totul!

Rep.: Unul dintre contracandidaţii dvs. v-a numit "PDL-ist vopsit". Cum comentaţi?

I.F.R.: ARD-ul nu este, aşa cum spun contracandidaţii mei, "PDL vopsit". ARD-ul este o alianţă politică, aşa cum este şi USL-ul. Cumva candidaţii USL-ului sunt PSD-işti, PNL-işti sau PC-işti vopsiţi?! Eu cred că discursurile candidaţilor conţin prea multă ură şi prea puţine soluţii pentru cetăţeni. Ar trebui să fie invers.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218