REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Trecerea la moneda unică, din nou subiect public. Mai bogați în lei sau mai săraci în euro?

Trecerea la moneda unică, din nou subiect public. Mai bogați în lei sau mai săraci în euro?

Replica API 30 mai 2015 | 00:00 135

Aderarea României la zona euro revine în spațiul public. Într-o țară în care sărăcia aproape că se prezintă drept trăsătura definitorie a nației, orice soluție pare a fi binevenită.

„Oamenii trebuie să înţeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele şi dezavantajele, că nu sunt numai avantaje, sunt şi dezavantaje”, a spus premierul Victor Ponta, dând astfel drum liber convingerii că iar vom avea buzunarele „fripte” și prin această măsură prin a cărei adoptare nimeni nu poate preconiza un impact realist.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic naţional privind aderarea României la zona euro, prin intermediul unui comunicat presărat de lălăieli profesioniste, fără vreun criteriu clar.

„Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naţionale de trecere la euro şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, care să asigure României un parcurs economic stabil şi predictibil. (…) (Se va înființa un) Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea şi monitorizarea etapelor şi responsabilităţilor implicate pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în comunicatul emis de Cotroceni.

Există, totuși, reacții contrare ideii de adoptare a monedei unice europene. „Iohannis și Ponta s-au înțeles să schimbe eticheta sărăciei din lei în euro” este „deviza” partidului România Unită.

„Pactul politic pentru adoptarea monedei euro este un pact politic de sărăcire definitivă și iremediabilă a românilor. Trecerea la euro înseamnă o accelerare a scumpirilor la care marea majoritate a cetățenilor nu va face față, în timp ce veniturile vor rămâne la fel de mici. Experiența din alte țări europene ne arată că primul efect al adoptării euro este un salt al prețurilor care nu e corelat cu o creștere echivalentă a veniturilor. În condițiile în care oricum veniturile românilor sunt cu mult în urma prețurilor, trecerea la moneda euro va spulbera orice șansă de normalizare a puterii de cumpărare. (…) Românii nu au nevoie de altă monedă, au nevoie de locuri de muncă bine plătite, au nevoie de infrastructură, de instituții publice care să lucreze în interesul lor și de o economie bazată pe producție, nu pe importuri. Niciuna din aceste probleme nu va fi rezolvată prin adoptarea euro care va fi transformată doar într-o promisiune de mai bine care se va dovedi a fi o îngropare și mai adâncă în sărăcie. (…) În plus, dispariția monedei naționale reprezintă un act de renunțare la suveranitatea națională și mutarea deciziei și mai mult în afara țării. (…) Partidul România Unită se opune trecerii la moneda euro și cere ca această măsură să nu fie adoptată prin înțelegere între partidele compromise și dispuse să se vândă oricui le ține la putere, ci prin referendum național”, se arată în comunicatul emis, vineri, de PRU.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108