REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Trei constănţeni au pus la punct un plan de cucerire al lumii: vor escalada cei mai înalţi munţi din lume

Trei constănţeni au pus la punct un plan de cucerire al lumii: vor escalada cei mai înalţi munţi din lume

Replica API 1 septembrie 2017 | 00:00 391

Pe parcursul câtorva ani, trei constănțeni, Mihai Nenciu, Bogdan Ofițeru și Nicolae Rotaru și-au propus să escaladeze cel mai înalt vârf de pe toate cele 7 continente din lume. Acestea sunt urmatoarele: Everest (Asia)- 8.848 m, Aconcagua (America de Sud ) - 6.962 m, McKinley (America de Nord ) - 6.194 m, Kilimanjaro (Africa ) - 5.885 m, Vinson (Antarctica ) - 4.897 m, Elbrus ( Europa) - 5.642 m și Kosciuszko (Australia ) - 2.228 m.

Pentru România și pentru Constanța este o premieră absolută ! Nimeni din Constanța sau Dobrogea nu a mai reușit vreodată acest lucru, iar din România suntem singura echipă care a încercat vreodată realizarea unui astfel de proiect. Proiectul se intitulează „7 SUMMITS”. În lume sunt doar 75 de persoane care au în palmares cele 7 vârfuri ,dar nu există nicio echipă și cu atât mai puțin una românească. Ar fi prima și singura echipă din lume care reusește acest lucru.

Echipa expedițională este compusă din Nicolae Rotaru-43 ani, multiplu campion național și balcanic de culturism și Strong Man, montaniard și alpinist, cu o experiență sportivă de peste 25 de ani, Bogdan Ofițeru-30 ani, fost atlet de performanță în cadrul clubului Farul Constanța și Mihai Nenciu, 37ani, parașutist, scafandru, ultramaratonist montan, alergător în curse de anduranță extremă, alpinist și montaniard având o experiență sportivă de peste 20 de ani. Cei trei sunt singurii alergători montani din Constanța înscriși în clasamentul oficial a International Trail Running Association având în palmares câteva recorduri remarcabile obținute în cursele de anduranță extremă din lume.

Și-au depășit limitele constant... și nu se vor opri aici

În luna aprilie, au dus Româania și Constanța în elita alergării montane internaționale, reușind să alerge peste 173 km non stop, în cadrul ultramaratonului montan din Croația-Istria. Este cea mai mare distanță pe care au alergat-o vreodată niște constănțeni.În urma rezultatelor sportive au fost declarați ambasadori oficiali ai stațiunii Mamaia și ai litoralului românesc și au fost răsplătiți cu numeroase premii și distincții de către reprezentanții acestui județ și ai acestei regiuni.

Prima etapă a acestui proiect expedițional s-a încheiat pe data de 16 iunie când s-au intors din Nepal unde au parcurs mai mult de 200 km pe jos timp de 16 zile, iar timp de 11 zile s-au aflat constant la o altitudine de cel puțin 5.400m. Au urcat pe 3 vârfuri din munții Himalaya: Kala Pattar (5640m),Chukkung Ri (5550m) și Nangkar Tshang (5616m) și au traversat cele mai importante și dificile trecători montane din Himalaya: Kongma La (5535m),Cho La (5500m) și Renjo La (5488m). Punctul culminant al traseului expedițional a fost tabăra de bază de pe Everest. În calitate de ambasadori oficiali ai stațiunii Mamaia au pus tricolorul și steagul stațiunii Mamaia pe toate vârfurile pe care au ajuns.

Expedițiile vor avea și o cauză nobilă!

Această expediție a fost doar un prolog al proiectului intitulat "7 Summits", a fost o etapă de verificare, aclimatizare și testare a echipamentelor. Duminică, 3 septembrie, constănțenii pornesc într-o nouă etapă și anume cucerirea vârfului Elbrus din Rusia (5642m) - cel mai înalt vârf din Europa. Această etapă expedițională va dura aproximativ două săptămâni și ei speră să fie încununată de succes. Plecarea pe Elbrus are și scop umanitar. Sindromul Dravet este o formă rară și incurabilă de epilepsie pentru care nu există în prezent nicio formă de vindecare și care afectează1 din 20.000 de copii din țara noastră. Echipa este alături de ei de fiecare dată cand vor pune steagul pe acoperișul fiecărui continent.

„Am demarat acest proiect pentru a putea dovedi că niște oamnei absolut normali pot face performanță atâta vreme cât depun efort și pasiune în ceea ce fac. Să reusești să reziști la efortul fizic și psihic, la mare altitudine, să te acomodezi, să gasești puterea de a continua chiar și atunci când simți că esti la capătul puterilor, eu zic că ar putea reprezenta un model pentru oricine. Nu eu trebuie să fiu un model, ci efortul pe care îl poate face un om în asemenea condiții vitrege.

Cam acesta este mesajul pe care am vrut să-l transmit: că oricare dintre noi, indiferent ce statut social are, poate evolua, își depăși limitele și poate să ajungă sus. Aceasta cred că este și esența alpinismului, nu escaladarea unui vârf, ci depășirea vicisinitudilor și lupta pentru depășirea greutăților ce apar până acolo. Plecăm de la malul mării și sperăm să ajungem pe "acoperișul" fiecărui continent unde vom pune tricolorul și steagul stațiunii Mamaia”, a spus Mihai Nenciu.

„Atunci când visele se întrepătrund cu visurile. Sau "ai grija ce-ți dorești", iată că plecăm pe acoperișul Europei, primul vârf din cele 7 ce ne dorim să le bifam, la scurt timp după aventura himalayana de acum două luni.Cum nici bine nu mi-am desfăcut bagajul, am clipit de două ori mai îndelung, și când am văzut viza pe pașaport am zis: băi!!! Iar se întâmplă!!! Cu noi va urca și steagul cu fluturele mov DRAVET, pentru toți copiii mai puțin norocoși ce nu vor urca niciodată un vârf de munte...", a punctat Nicolae Rotaru.

„Plec în această expediție cu cele mai optimiste gânduri alături de colegii mei Mihai Nenciu și Nicu Rotaru. Sunt pregătit atât din punct de vedere psihic cât și fizic. Ca în tot ceea ce fac în viață consider că este o nouă experiență și de ce nu și o mare provocare luând în calcul că ne vom deplasa în extra sezon de ascensiune și că ne vor aștepta fenomene meteo extreme”, a precizat Bogdan Ofițeru.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Urcus fara evenimente!
6
0
Aveti grija sa nu veniti pe targa acasa! Lasati vitejiile cu muntele nu te joci !
1
6
asta da curaj si barbatie ! Mult succes sa aveti ! Sunteti de admirat ! Salutari din Medgidia !
9
0
Aaaa! Romanasii tot ahtiati sa faca ei motul la kk cat mai inalt au inventat o prostie cu miros de record.Nefericitul ala de popescu de la club altitudine care i-a facut traseul mortal fie-sii in retezat voia sa bata cu ea recordul de cea mai tanara alpinista din lume cu circuitul 7 Summits! Si purii astia 3 sau gandit cum sa faca si ei de un record si motive de cersit bani.Sa vedeti campanii de donat bani catre astia ca sa plece in expeditii!Toate bunicutele ii vor sprijini din pensia lor cu cate 10 Lei!Hai ca se strang bani de cateva beri sa bea baietii pana la brasov!
0
12
Bravo lor,felicitari baietilor!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367