REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării cere Rusiei să elibereze marinarii luaţi prizonieri

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării cere Rusiei să elibereze marinarii luaţi prizonieri

Replica API 25 mai 2019 | 00:00 316

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a decis sâmbătă că Rusia trebuie să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri în 25 noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci, transmite Reuters.

Marinarii au fost ridicaţi de pe trei nave, împotriva cărora marina militară rusă a deschis focul, în timp ce treceau prin strâmtoarea care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Instanţa din Hamburg a cerut Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii şi a afirmat că atât Moscova, cât şi Kievul trebuie să se abţină de la orice acţiuni care ar putea agrava diferendul bilateral.

"Tribunalul notează că orice acţiune care afectează imunitatea navelor militare poate provoca daune grave demnităţii şi suveranităţii unui stat şi îi poate submina securitatea naţională", a declarat preşedintele instanţei, Jin Hyun Paik.

Ucraina a cerut deja eliberarea marinarilor şi returnarea navelor confiscate, dar Rusia nu a dat curs nici acestei solicitări, nici celei similare formulate de Uniunea Europeană.

Sâmbătă, ministerul de externe al Rusiei a comunicat că nu a participat la audieri şi că intenţionează să îşi susţină punctul de vedere conform căruia arbitrajul nu are jurisdicţie asupra incidentului din Strâmtoarea Kerci.

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a fost înfiinţat prin Convenţia ONU din 1982 privind dreptul mării, semnată atât de Rusia, cât şi de Ucraina, însă nu dispune de mijloace prin care să îşi impună deciziile.

Un tratat bilateral stabileşte că atât Rusia, cât şi Ucraina au dreptul de a folosi Marea Azov, dar tensiunile în regiune au crescut după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Ulterior, Rusia a construit un pod rutier peste Strâmtoarea Kerci. Ambele ţări au reclamat întârzieri ale transportului maritim şi hărţuiri. În privinţa incidentului din 2018, Moscova susţine că a fost vorba de o provocare din partea Kievului şi că navele ucrainene - două vase cu artilerie, blindate, şi un remorcher - au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, obligând serviciul rus de securitate FSB să intervină, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218