REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tribunalul vrea să mute dosarul ţiganilor din Piaţa Chiliei la DNA

Tribunalul vrea să mute dosarul ţiganilor din Piaţa Chiliei la DNA

Replica API 16 februarie 2012 | 00:00 165

Anticorupţia, invitată să verifice turlele, fustele şi creditele de la bănci

Anticorupţia, invitată să verifice turlele, fustele şi creditele de la bănci

Veşti interesante de la Tribunalul Constanţa. Anumiţi judecători consideră că instrumentarea dosarului celor 18 ţigani din Piaţa Chiliei, trimişi în judecată pentru cămătărie, ameninţări, contracte în fals cu băncile şi aşa mai departe, nu era de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunal Constanţa şi că cei în drept să instrumenteze speţa ar fi... procurorii de la Anticorupţie. Asta pentru că prejudiciul provocat de indivizi şi familiile lor ar fi mai mare de 1 milion de euro.

Reamintim că persoanele din Piaţa Chiliei la care facem referire sunt cei care au recurs la ameninţări şi acte de violenţă pentru a-şi recupera datoriile de la fostul poliţist Ion Şerban. Procurorii spun că, în primăvara lui 2009, însoţit de alţi trei participanţi, Tair s-a dus la sediul firmei fostului poliţist, având în mână o sabie, s-a instalat în biroul lui Şerban, spunându-i nepotului lui Şerban, aflat în sediul societăţii, că nu pleacă până ce nu primeşte o sumă de bani. În urma ameninţărilor cu sabia, Şerban i-a remis suma de 5.000 lei. După o perioadă de timp, acelaşi Samet Tair s-a deplasat, din nou, la sediul firmei lui Şerban, a scos din portbagajul autoturismului o butelie de aragaz şi a introdus-o în sediul societăţii, unde a deschis robinetul şi a permis evacuarea gazului, totodată ameninţând că o va aprinde cu o brichetă şi că va arunca în aer imobilul dacă nu primeşte o sumă de bani de la datornic. În situaţia creată, aceasta din urmă i-a dat o sumă de bani cuprinsă între 1000-1500 lei. Pe 28 iunie anul trecut, Tair l-a sunat din nou, cerându-i bani. Lucrurile au continuat de aceeaşi manieră, ba mai mult, pe data de 30 iunie 2010, Tair s-a deplasat la domiciliul lui Ion Şerban, din Agigea, însoţit de concubina sa şi de alte două persoane, unde s-a legat de gardul curţii cu un lanţ încuiat cu două lacăte, expunând o pancartă pe care scria că ar fi în grevă. Întrebat de poliţişti care este motivul prezenţei sale în locul şi în postura respectivă, cămătarul le-a comunicat că, în urmă cu 2 ani, l-a împrumutat pe Şerban cu suma de 50.000 de euro, bani proveniţi dintr-un credit bancar contractat în nume personal, pentru care a garantat cu propria-i locuinţă, iar la momentul respectiv partea vătămată refuza să plătească ratele aferente creditului, după cum ar fi fost înţelegerea iniţială.

Mamă de cămătar, cercetată penal pentru înşelăciune

Audiat de procurori, Samet Tair a declarat că mama sa, Melia Tair, a făcut un credit la BCR, în 2008, de 50.000 euro, din care l-au împrumutat pe Ion Şerban. Procurorii au făcut săpături, constatând că femeia nu a muncit niciodată, neputând obţine un credit, decât ilegal. Întrucât din relaţiile furnizate de ITM Constanţa prin adresa nr. 8.917 din 15.11.2010 a rezultat că numita Tair Melia nu figurează în evidenţele acestei instituţii cu contract individual de muncă la nici un angajator, în perioada 2006 - 2010, existând indicii de comitere a infracţiunilor de înşelăciune în dauna BCR, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fiind disjunsă cauza faţă de persoana mai sus - menţionată. Se pare că tocmai acest aspect l-ar fi determinat pe un judecător să afirme că dosarul ar trebui "mutat" la DNA. Vom reveni.

Rocsana CRISTEA, Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218