REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Trombocitopenia: cauze, simptome, tratament

Trombocitopenia: cauze, simptome, tratament

Replica API 12 ianuarie 2021 | 00:00 1046

Trombocitopenia este o afecțiune în care numărul de trombocite este prea scăzut și care poate apărea ca urmare a unei tulburări a măduvei osoase sau a unei probleme a sistemului imunitar.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este trombocitopenia?

Trombocitopenia este o afecțiune în care sângele are un număr mai mic decât cel normal de fragmente de celule sangvine numite trombocite sau plachete sangvine. Acestea sunt produse în măduva osoasă împreună cu alte tipuri de celule sangvine; se deplasează prin vasele de sânge și se lipesc împreună (formând cheag) pentru a opri orice sângerare care poate avea loc dacă un vas de sânge este deteriorat.

Din ce cauze apare trombocitopenia și care sunt factorii de risc?

Numărul normal de trombocite la adulți variază între 150.000 și 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge. Un număr mai mic de 150.000 înseamnă că persoana suferă de trombocitopenie, scrie doc.ro.

Cauze trombocitopenie

Multe cauze pot duce la trombocitopenie. Afecțiunea poate fi moștenită de la părinți sau dobândită. Uneori, cauza trombocitopeniei nu este cunoscută, dar, în general, un număr scăzut de trombocite apare deoarece:

Măduva osoasă nu produce suficiente trombocite. Măduva osoasă este țesutul asemănător unui burete din interiorul oaselor. Conține celule stem care se dezvoltă în celule roșii, celule albe și trombocite. Când celulele stem sunt deteriorate, acestea nu cresc în celule sangvine sănătoase. Celulele stem pot fi deteriorate din cauze precum: cancerul, anemia aplastică, chimicale toxice, medicamente diuretice, alcool, virusuri, boli genetice.

Măduva osoasă produce suficiente trombocite, dar corpul le neutralizează. Organismul își poate distruge propriile trombocite din cauza bolilor autoimune, a anumitor medicamente, a infecțiilor, a intervențiilor chirurgicale sau a sarcinii.

Splina reține prea multe trombocite. De obicei, o treime dintre trombocitele din corp sunt ținute în splină. Dacă splina este mărită, va reține prea multe trombocite, ceea ce înseamnă că în sânge nu vor circula suficiente. Splina mărită poate fi cauzată de boli hepatice severe, cum ar fi ciroza, de cancer sau de o afecțiune a măduvei osoase, cum ar fi mielofibroza.

O combinație a factorilor de mai sus poate provoca, de asemenea, un număr scăzut de trombocite.

Factori de risc trombocitopenie

Anumite tipuri de cancer, anemie aplastică sau boli autoimune

Expunerea la anumite substanțe chimice toxice

O reacție la anumite medicamente

Anumite virusuri

Anumite afecțiuni genetice

Persoanele cu cel mai mare risc includ, de asemenea, consumatorii de alcool și femeile însărcinate.

Ce simptome apar în trombocitopenie?

Principalele semne și simptome ale trombocitopeniei sunt reprezentate de sângerările ușoare până la grave. Sângerarea poate apărea în interiorul corpului (sângerări interne) sau sub piele ori la suprafața pielii (sângerări externe). Simptomele pot apărea brusc sau în timp, iar trombocitopenia ușoară de multe ori nu provoacă simptome.

Trombocitopenia severă poate provoca sângerări în aproape orice parte a corpului, care pot duce la o urgență medicală și trebuie tratate imediat.

Sângerarea externă este de obicei primul semn al unui număr scăzut de trombocite. Sângerarea externă poate provoca purpură (vânătăi de culoare violet, maro și roșu, care apar des, cu ușurință) sau peteșii (mici puncte roșii sau violete pe piele). Alte semne de sângerare externă sunt:

Sângerările prelungite, inclusiv cauzate de tăieturi minore

Sângerări nazale sau sângerări la spălarea dinților

Sângerări vaginale anormale (în special un flux menstrual abundent).

Cum se tratează trombocitopenia?

Trombocitopenia se diagnostichează pe baza istoricului medical al unei persoane, a unui examen fizic și a rezultatelor testelor de sânge. Scopul principal al tratamentului este de a preveni decesul și dizabilitățile cauzate de sângerări.

Este posibil ca persoanele cu trombocitopenie ușoară să nu aibă nevoie de tratament. Pentru restul persoanelor cu această afecțiune tratamentul depinde de cauza trombocitopeniei și de cât de severă este. Trombocitopenia se atenuează adesea atunci când este tratată cauza sa de bază. Persoanele care moștenesc afecțiunea de obicei nu au nevoie de tratament.

Dacă o reacție la un medicament determină un număr scăzut de trombocite, medicul dumneavoastră poate prescrie un alt medicament. Majoritatea oamenilor se recuperează după ce medicamentul inițial a fost oprit. Pentru trombocitopenia indusă de heparină, oprirea tratamentului cu heparinei nu este suficientă; în multe cazuri, persoana va avea nevoie de un alt medicament pentru a preveni coagularea sângelui.

Dacă sistemul imunitar cauzează un număr scăzut de trombocite, medicul poate prescrie medicamente pentru a suprima sistemul imunitar.

Când trombocitopenia este severă, opțiunile de tratament sunt reprezentate de medicamente, transfuzii de sânge sau trombocite ori, în ultimă instanță, de splenectomie.

Medicamente

Medicul poate prescrie corticosteroizi, deoarece aceștia pot încetini distrugerea trombocitelor. Aceste medicamente, cum ar fi prednisonul, pot fi administrate intravenos sau pe cale orală. De asemenea, se mai pot prescrie imunoglobuline sau medicamente precum rituximab pentru a bloca sistemul imunitar. Aceste medicamente se administrează intravenos. Alte medicamente care pot fi recomandate sunt eltrombopag (tablete) sau romiplostim (injecție sub piele), pentru a ajuta corpul să producă mai multe trombocite.

Transfuzii de sânge sau de trombocite

Transfuziile de sânge sau trombocite sunt utilizate pentru a trata persoanele care au sângerări active sau care prezintă un risc ridicat de sângerare. În timpul acestei proceduri, un ac este utilizat pentru a introduce o linie intravenoasă într-unul dintre vasele de sânge. Prin această linie se livrează sânge sau trombocite sănătoase.

Splenectomie

O splenectomie este o intervenție chirurgicală prin care splina este îndepărtată. Acest tip de operație poate fi utilizat dacă tratamentul cu medicamente nu funcționează. Această intervenție chirurgicală este utilizată în principal pentru adulții care au trombocitopenie imună (purpură trombocitopenică idiopatică).

Ce poți face la domiciliu dacă ai trombocitopenie?

Iată ce măsuri poți lua la tine acasă dacă te confrunți cu această afecțiune:

Evită activitățile care ar putea provoca răniri. Dacă ai nelămuriri, întreabă medicul ce activități sunt sigure pentru tine. Dacă practici, de exemplu, sporturi de contact, cum ar fi boxul, artele marțiale și fotbalul, ai un risc ridicat de accidentare și sângerare.

Evită complet alcoolul sau bea cu moderație. Alcoolul încetinește producția de trombocite în corp, așa că dacă ai trombocitopenie e bine să ceri sfatul medicului legat de aportul de alcool.

Ai grijă la medicamentele eliberate fără rețetă. Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot împiedica funcționarea corectă a trombocitelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614