REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Trucuri care te ajută să găteșți mai rapid și mai sănătos

Trucuri care te ajută să găteșți mai rapid și mai sănătos

Replica API 29 august 2020 | 00:00 974

Știi deja cât de importantă pentru sănătatea ta este alimentația sănătoasă, însă nu reușești deloc să schimbi modul în care gătești și rețetele pe care le prepari de ani de zile? Ei bine, poate că ai impresia că gătitul sănătos durează mai mult sau este mai complicat, însă aceste trucuri îți vor face viață mult mai ușoară, scrie doc.ro.

Pentru a-ți fi ușor să gătești un preparat sănătos la orice ora e bine să ai întotdeauna la îndemână ingrediente sănătoase. Așadar, trebuie să îți modifici lista de cumpărături. Renuntă la mezeluri și înlocuiește-le cu carne slabă de pui, peste sau curcan, care se gătește foarte repede ori cu conserve de ton sau de sardine. Dulciurile înlocuiește-le cu fructe proaspete, fie ele de proveniență locală, fie exotice. Renunță la condimentele nesănătoase care potențează aromă preparatului, însă care conțin o sumedenie de substanțe chimice dăunătoare și alege, mai degrabă, plante aromatice și condimente în ghiveci sau proaspete.

Trucuri care te ajută să găteșți mai rapid și mai sănătos

Congelează ierburile în ulei de măsline – pentru a economisi timp poți spală ierburile aromatice o dată la câteva săptămâni, le poți toca, iar apoi le poți pune în forme de cuburi de gheață, amestecate cu ulei de măsline. Congelează amestecul de ulei și ierburi aromatice și folosește cuburile la nevoie, în funcție de preparatul gătit. Poți congela mărar, pătrunjel, busuioc, măghiran sau orice alte ierburi îți dorești în ulei de măsline.

Plănuiește-ți mesele la început de săptămâna – plănuindu-ți mesele încă de la începutul săptămânii, vei face cumpărăturile cu atenție și vei achiziționa numai produse sănătoase.

Toacă legumele în avans – la începutul fiecărei săptămâni, fă-ți timp pentru a spală, toca și congela toate legumele de care vei avea nevoie în săptămâna care începe. Poți toca și congela morcov, ceapă, usturoi, ardei gras ori țelină, pentru a avea întotdeauna legumele necesare preparării unui fel de mâncare la îndemână. Astfel, vei economisi timp și gătitul va părea o joacă de copil.

Folosește rețete de gătit într-o singură tigaie – de multe ori renunți la gătit tocmai pentru că știi că vei murdari o grămadă de vase și vei pierde apoi foarte mult timp pentru a le spală. Poți evita muntele de vase murdare alegând rețete care se gătesc într-o singură tigaie. Ghiveciul de legume, ostropelul și tocană sunt câteva exemple de preparate care se gătesc într-o singură tigaie.

Fă-ți un stoc de alimente uscate – dacă ai mereu în dulap orez, paște integrale, mălai sau tărâțe, îți va fi ușor să încropești o masă rapidă și sănătoasă în momentele în care nu ai chef să mergi la cumpărături.

Adaptează rețetele în funcție de nevoile tale – e bine să respecți rețetele atunci când gătești, însă având în vedere că îți dorești să gătești sănătos și știi regulile de baza ale unei alimentații corecte, poți adapta rețeta astfel încât să devină mai sănătoasă, Spre exemplu, redu cantitatea de ulei sau de unt folosită la jumătate și alege întotdeauna uleiuri sănătoase. De asemenea, poți reduce cantitatea de zahăr folosită ori poți înlocui zahărul cu alternative mai sănătoase precum mierea sau cu îndulcitori pe baza de ștevie.

Înlocuiește sosurile nesănătoase cu alternative naturale și benefice pentru organism – renunță complet la sosurile pe baza de maioneză sau alte ingrediente nesănătoase. Poți prepară un sos sănătos pe baza de piure de avocado cu ierburi aromatice. Acest sos poate fi folosit și pe post de dressing pentru salate.

Folosește o tigaie de calitate atunci când gătești – folosind o tigaie antiaderența de calitate superioară atunci când gătești vei putea să reduci considerabil cantitatea de ulei folosită la gătit. De asemenea, ideal ar fi să ungi carnea cu ulei înainte de a o pune în tigaie, nu să încălzești uleiul în tigaie și apoi să adaugi carnea. Acest lucru este valabil și în cazul legumelor.

Prepară prăjituri și produse de patiserie vegane – pentru a prepară prăjituri cu mai puține calorii, dar și sărace în grăsimi săturate, poți renunță la ouă, unt și lapte atunci când prepari prăjituri. Spre exemplu, pentru a înlocui un ou într-o rețeta, amestecă 1 linguriță de semințe de în cu 3 linguri de apă și lasă amestecul să se îngroașe preț de 5 minute. Semințele de în au jumătate din caloriile ouălor și aproape deloc grăsimi săturate. Un alt truc folosit de vegani în prepararea prăjiturilor constă în înlocuirea a ½ cană de ulei cu ½ cană de sos de mere neîndulcit. Această înlocuire te scutește de aproape 900 de calorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369