REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Trump exclude orice retragere din Afganistan şi denunţă Pakistanul drept o vizuină a ”agenţilor haosului”

Trump exclude orice retragere din Afganistan şi denunţă Pakistanul drept o vizuină a ”agenţilor haosului”

Replica API 23 august 2017 | 09:03 294

Preşedintele american Donald Trump a exclus marţi orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizând astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, şi a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat că este o vizuină a ”agenţilor haosului”, relatează AFP.

Într-un discurs pe un ton solemn, de aproximativ 20 de minute, Trump nu a prezentat vreun număr în legătură cu nivelul acestor trupe sau vreun calendar al desfăşurării lor, apreciind că ar fi ”contraproductiv”.

Însă el şi-a subliniat convingerea că o retragere din Afganistan va crea un gol de care ar profita ”teroriştii”, atât din Al-Qaida, cât şi din Statul Islamic.

La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statle Unite să lanseze o vastă operaţiune cu scopul de a înlătura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este ameninţat de o insurecţie destabilizatoare.

Un lucru rar - Donald Trump a recunoscut în mod deschis că s-a răzgândit în acest dosar spinos. ”Instinctul meu iniţial era să ne retragem (...), însă deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval”, a subliniat el din capul locului, într-o alocuţiune foarte aşteptată, de la baza Fort Myer, la sud-vest de Washington.

Înainte să ajungă la Casa Albă, Donald Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri preferinţa faţă de o retragere din această ţară. ”Părăsim Afganistanul”, scria el în ianuarie 2013. ”Trupele noastre sunt ucise de un Afganistan pe care-l antrenăm şi irosim miliarde acolo. Absurd! Trebuie să reconstruim SUA”.

Un oficial american de rang înalt a subliniat că Trump a dat undă verde Pentagonului în vederea unei desfăşurări a până la 3.900 de militari suplimentari.

Această creştere nu este spectaculoasă - Statele Unite aveau 100.000 de militari în Afganistan în urmă cu şapte ani -, însă ea reprezintă o inversare a tendinţei din ultimii ani.

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a anunţat imediat că se va consulta cu secretarul general al NATO şi aliaţii, subliniind că mai mulţi dintre ei s-au angajat, de asemenea, să-şi suplimenteze trupele.

Aproximativ 8.400 de militari americani se află în prezent în Afganistan, în cadrul unei forţe internaţionale care numără în total 13.500 de oameni şi care serveşte esenţial la consilierea forţelor Apărării afgane, scrie news.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218