REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Tu ești în videoclip?", CAPCANA care te poate LĂSA fără CONT de FACEBOOK!

"Tu ești în videoclip?", CAPCANA care te poate LĂSA fără CONT de FACEBOOK!

Replica API 21 ianuarie 2022 | 00:35 3287

Atacurile cu link-uri malițioase au revenit pe rețelele de socializare, în special Facebook, prin intermediu mesajelor capcană - ,,Tu ești în videoclip?” sau ,,Apari în acest video”. Fenomenul a ajuns și la Constanța, tot mai mulți constănțeni se plâng că primesc astfel de link-uri. Ce e de reținut este faptul că odată accesat link-ul, îți poți pierde accesul la cont. În acest sens, Poliția Română, cât și Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrag atenția utilizatorilor să nu acceseze mesajele respective.

Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media. Utilizatorii platformei Facebook sunt bombardați cu transmiterea unor mesaje capcană cu textul ,,seamănă cu tine”, apari în acest video” sau ,,tu ești în acest video?” Textele sunt primite atât în limba română, cât și în limba engleză, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click. Cei care vor accesa astfel de mesaje pot risca pierderea accesului la contul de Facebook sau chiar conturi bancare. În acest sens, Poliția Română, cât și Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrag atenția utilizatorilor să nu acceseze mesajele respective.

Constănțenii, bombardați cu astfel de link-uri

Sute sau poate chiar mii de constănțeni declară că au fost bombardați în ultima perioadă cu astfel de mesaje capcană. Iată relatarea unui bărbat: ,,Zilele trecute am primit un mesaj pe messenger de la un prieten care suna dubios. ,,Tu ești în videoclip?”, am stat puțin și mi-am dat seama că este vorba despre un virus și nu am accesat. La doar câteva minute distanță, un alt prieten mi-a trimis același mesaj. În momentul acela am realizat într-adevăr că este vorba despre un virus”, a spus pentru Replica.

NU ACCESAȚI ASTFEL DE LINK-URI!

,,Nu accesași astfel de link-uri!” este semnalul de alarmă tras de Poliția Română și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Nu accesați mesajele care încep în felul următor: “Seamănă cu tine!”, “Apari în acest video”, “Tu ești în videoclip”! Sunt mesaje-capcană care nu conțin un filmuleț sau poze, iar accesarea link-ului poate duce la pierderea accesului la contul de social media sau a datelor bancare.

Dacă, totuși, ați făcut acest lucru, pentru a evita alte probleme, vă recomandăm: să schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași (2FA); să vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din aplicație; să verificați dacă nu au fost instalate alte aplicații și scanați dispozitivul cu un antivirus.”, este mesajul transmis de Poliția Română.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218