REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Tu știi de ce apar varicele? Test rapid pentru boala venoasă cronică

Tu știi de ce apar varicele? Test rapid pentru boala venoasă cronică

Replica API 17 august 2022 | 00:00 773

Orele prelungite de stat în picioare sau la birou, tendința de a purta încălțăminte și chiar, îmbrăcăminte departe de a fi confortabile, dar și expunerea prelungită la căldură și mulți alți factori influențează în mod negativ sănătatea picioarelor noastre.

În prezent, din cauza posturii verticale adoptate de om de-a lungul timpului și a modificării constante a stilului de viață, peste jumătate din populația adultă, indiferent de sex sau vârstă, suferă în tăcere de Boală Venoasă Cronică.

Boală Venoasă Cronică este rezultatul instalării afectării venoase, care se dezvoltă atunci când apare hipertensiunea venoasă. De altfel, hipertensiunea venoasă este apare, în special, din cauza refluxului venos datorat vâlvelor venoase care au devenit incompetente.

„Tocmai pentru că are o evoluție tăcută, care nu este alarmantă pentru pacienți, deoarece multe persoane consideră că primele simptome și semne ale bolii sunt un rezultat firesc al activității lor zilnice, Boală Venoasă Cronică, pe înțelesul tuturor – varicele, rămâne o boală subdiagnosticată și subtratată. De regulă, pacientul se prezintă la medicul specialist abia în stadiile grave, când Boală Venoasă Cronică dezvoltă complicații greu de tratat, precum ulcerul venos de gamba”, explică Daciana Branisteanu, medic specialist dermatolog.

Cum și de ce apar varicele?

În primul rând, venele sunt vase de sânge care au un rol esențial la intoacerea sângelui din țesuturile periferice către inima. Astfel, sângele de la nivelul membrelor inferioare se întoarce la inima, de unde este trimis către plămâni pentru a se încarcă cu oxigen. Acest flux venos este unidirecțional, de la nivelul membrelor inferioare către inima și este, în principal, rezultatul contracției musculaturii de la nivelul picioarelor și existenței vâlvelor venoase. Altfel spus, contracțiile musculare împing sângele venos de jos în sus datorită vâlvelor venoase, care se opun întoarcerii venoase, acest sistem purtând denumirea de reflux venos.

Atât din cauza posturii verticale, cât și a tulburărilor datorate stilului de viață, cu timpul, presiunea exercitată de către sângele venos asupra peretelui venelor se mărește. Că o urmare directă, venele se dilatează prin îndepărtarea pereților venoși. Pe termen lung, îndepărtarea pereților venoși unul față de celălalt duce la imposibilitatea vâlvelor venoase de a se mai închide perfect. Odată ce vâlvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai închid normal sau sunt chiar distruse, acestea nu se mai pot opune întoarcerii venoase. Astfel, sângele venos va circulă în sens invers, în mod anormal, de sus în jos, curgerea purtând numele de reflux venos.

Cum se manifestă Boală Venoasă Cronică?

Funcționarea anormală a vâlvelor venoase este cauza directă a apariției refluxului venos, care, în final, va favoriza apariția venelor varicoase. Cu cât presiunea sângelui venos de la nivelul membrelor inferioare crește, cu atât venele devin mai dilatate și mai afectate. Acestea se transformă în vene varicoase, pe scurt varice, care asemeni edemului venos, acea ușoară senzație de umflare a gambelor, sunt primele manifestări ale Bolii Venoase Cronice.

Studiile recente au demonstrat că venele varicoase afectează între 35-50% dintre femei și 10-35% dintre bărbați. Mai mult decât atât, riscul apariției varicelor crește în cazul femeilor pe perioada sarcinii. Alți factori precum obezitatea, istoricul familial, stilul de viață sedentar sau profesiile care presupun statul prelungit în picioare, joacă un rol extrem de important în apariția varicelor și a complicațiilor acestora, de tipul afecțiuni ale pielii sau ulcerul de gamba.

„Boală Venoasă Cronică este o boală evolutivă, care progresează de la simptome precum durere la nivelul gambei, senzația de arsură sau de umflare și furnicături, la stadii severe cum sunt edemul, tulburările trofice ale pielii de la nivelul picioarelor sau ulcerul venos de gamba.

Prin urmare, o simplă vizită la medicul de familie va poate ajută să primiți răspunsurile potrivite la toate întrebările referitoare la varice. În plus, medicul de familie sau medicul specialist sunt singurele persoane în măsură să pună un diagnostic corect de Boală Venoasă Cronică și, totodată, să recomande tratamentul optim care trebuie urmat”, adaugă doamna Conferențiar Daciana Branisteanu, medic specialist dermatolog.

Test rapid pentru Boală Venoasă Cronică

Iată și o modalitate rapidă prin care puteți să va dați seama dacă suferiți de Boală Venoasă Cronică. Luați o foaie de hârtie și notați cu 1 răspunsurile cu „da” și cu 0 răspunsurile cu „nu”, la următoarele întrebări:

Desfășurați zilnic activități statice?

Aveți rude de gradul întâi (părinți, frați, surori) cu varice?

Aveți o greutate peste limita normală?

Aveți vârstă peste 60 de ani?

Aveți un stil de viață sedentar (nu faceți sport sau mișcare zilnic)?

Pentru Doamne/Domnișoare – Folosiți anticoncepționale orale?

Pentru Doamne/Domnișoare – Folosiți încălțăminte cu tocuri înalte?

Aveți senzație de greutate la nivelul picioarelor?

Aveți o senzație frecvența de durere la nivelul picioarelor?

Aveți senzație de disconfort la nivelul picioarelor?

Constatați seară, când ajungeți acasă, că aveți picioarele umflate?

Aveți varice?

Vedeți pe picioare vene subțiri, sub formă de pânză de păianjen?

Aveți o culoare modificată a pielii de la nivelul picioarelor, neprovocate de lovituri?

Aveți ulcer de gambă?

Dacă aveți mai mult de 3 puncte (3 răspunsuri cu “da”) în urmă acestui test, mergeți la medicul de familie sau medicul specialist pentru un diagnostic corect și complet. Specialiștii pot diagnostica bolile venoase cronice prin examinarea persoanei și intervievarea acesteia cu privire la simptomele de tulburare, urmând apoi să recomande tratamentul adecvat în funcție de natură problemei și stadiul de dezvoltare în care se află, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920