REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tudorel Toader, după ședința de Guvern: S-a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției

Tudorel Toader, după ședința de Guvern: S-a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției

Replica API 20 februarie 2019 | 00:42 626

OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Tudorel Toader a anunțat că OUG dată azi va interzice modificarea legilor prin regulamente.

”A doua OUG are un titlu mai lung și vizează toate cele 3 legi ale justiției. Admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni înainte de concurs. CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din această toamnă. Se referă la păstrarea condițiilor de dinanintea legii. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adăugând că majoritatea soluțiilor sunt venite de la CSM. Care e urgența OUG? Pornind de la următoarea premisă că adminiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni îaninte de concurs, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se referă în principal la păstrarea condițiilor dinanite modificării legilor justiției, adică admiterea din 2019 să rămână de 2 ani, stagiul să rămână de 1 an, iar repartiția auditorilor de justiție să se facă anul acesta. De ce? Pentru că potrivit modificările la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune că dacă anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani s-ar crea un deficit de cadre. În același timp INM trebuie să își ia măsuri să treacă la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptând jduecători după 4 ani și nu după 2 ani, ceea ce ar însemna o lipsă de personal între cei doi și patru ani care sunt în prezent CSM spune că s-ar crea un deficit de personal dacă s-ar aplica actuala lege, pentru că mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona.

OUG are reglementări și cu privire la promovarea magistraților pe loc, vechime, condițiile de concurs, condițiile de promovare la ÎCCJ.

Colegiile de conducere nu vor putea să adauge la lege pe motiv că nu e clară, predictibilă. Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa la ÎCCJ cu un recurs în interesul legii, dacă legea nu întrunește legea pe care le cere CEDO. Nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea. Opera de legiferare trebuie să rămână doar a legiuitorului.

Există o modificare destul de importantă referitoare la funcțiile de conducere, de rang înalt din Ministerul Public. (...) Ce aduce Ordonanța cu caracter de noutate? Faptul că aceste funcții privind procurorii - funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de ministrul Justiției. (...) Aceste funcții nu pot fi delegate, ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Din păcate, astăzi, când vorbim, multe funcții de procurori de rang înalt, de conducere sunt ocupate prin delegare Ceea ce nu e normal. Mâine (miercuri, n.r.), când apare Ordonanța în Monitorul Oficial, avem astfel de funcții ocupate prin delegație. Avem la finalul Ordonanței o normă tranzitorie care spune că cei delegați rămân în funcție timp de 45 de zile, dar în 45 de zile trebuie ocupate prin procedura legală în condițiile legii.

Tot cu element cu caracter de noutate, funcțiile acestea de rang înalt. Răspunsul Ordonanței este cel referitor la potențialii candidați și la competența de emitere a avizului consutlativ. Potrivt Ordonanței pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar pot candida și judecători care au fost procurori. Cineva cu experiența din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării OUG are robă de procuror sau a avut cândva robă de procurir, adică are experiență de managementul și problemele interne, de funcționare a Ministerului Public”, a declarat Tudorel Toader, potrivit ştiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tudorele tata, pacat de parintii ce te-au tinut in scoli... Au cheltuit banii degeaba cu tine. Nu vezi ca rade lumea de tine? Ai ajuns bataia de joc pentru o tara intreaga ba si europa . Poti sa stai si in cap acum tot asa vei ramane in istorie. Un tantalau inhaitat cu tot felul de hoti.
3
0
pe mata , care cu siguranta , nu credea ca va naste un handicapat-nu vrei tu sa o evaluezi- sa lasi oameni cinstiti in pacer boschetarule?
9
0
Bai prostule daca ordonanta are ceva deaface cu functionarea justitiei si domnul Dragnea are vreun dosar penal inseamna ca ordonanta are legatura si cu dragnea ai inteles ma daca nu ia un caiet si scrie de 200de ori asa o sa iti intre si tie in neuronu ala unu pe care il ai.
9
1
Cum sa nu joace sluga asta buboasa cum ii canta DRACnea! Asta ia cinci salarii de-odata, are pensie speciala de 30 de mii de lei pe luna, salariu de ministru, de profesor, de participant la AG de..sa-l ia draku de nenorocit! Daca nu iesim sa dam cu ei de pamant sau daca nu face urgent presedintele REFERENDUM sa-i dam jos, sa abrogam toate legile criminale facute de acesti hoti in ultimii doi ani, suntem incalecati de DRACnea si hotii din PSD. Nu scapam de Diktatura si Diktator DRACnea.
10
0
Un golan; sluga lui Dragnea si Tariceanu.Dar poporul este prost ca ii voteaza
11
0
unule procurorul european este cosmarul pesedeilor futu-te-n gat de lingau de cacat pesedist !!! Daca iese kovesi au belit pula si tu ramai pe drumuri ! Muie dragnea vitamina d olteneasca, muie pesede !!!
11
1
Cea mai mare curva a guvernului de cacat psd!
11
0
ce nevoie mai de un parliament plin de analfabeti, anagramati si alti inculti, foarte bine platiti si plimbati, din moment ce statul TELE oROMANIA este guvernat prin OUG
15
2
A adus RECT-orel justitia romana de seamana leit cu el, plina de bube! Ma intreb, oare in completurile alea de cinci, nu erau toti cinci judecatori, era vreaunul de alta meserie, nu erau toti judecatori independenti si inamovibili, de ce nu au fost corecte? Si ma mai intreb, in tara asta or fi mai mult de doua milioane de prosti? De hoti sunt convins ca nu ar fi mai mult de vreo douazeci de mii dar sunt bine reprezentati, incepand cu dragnea si valcov. Halal tara!
21
3
@ nae fraier ce au ordonantele date cu Dragnea ?Una se refere la propunerea Romanie pentru numirea unui procuror european din 3 alesi si a doua se refera la ocuparea functiilor de conducere la nivel sef parchet, conditii studii experienta etc Deci cat de prost poti sa fii ca postac, se vorbeste de mere si tu manaci kkt pe coacaze Lasa-te vita de asemenea minciuni si dezinformari mai porc din opozitie !
5
26
si care e urgenta bubosule? sa-l salvati pe dragnea de puscarie? cu tot chinul vostru tot hot ramane
26
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367