REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la procurorul general Augustin Lazăr

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la procurorul general Augustin Lazăr

Replica API 17 august 2017 | 09:42 410

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a sesizat miercuri, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009, informează News.ro, citând surse din Ministerul Justiţiei.

"Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma discuţiei ministrului cu procurorul general Augustin Lazăr", au spus sursele citate.

Conform aceloraşi surse, discuţia celor doi oficiali a fost telefonică, procurorul general Augustin Lazăr fiind în concediu.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a confirmat primirea sesizării din partea ministrului Tudorel Toader.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a declarat, miercuri, că va avea o discuţie cu Augustin Lazăr, după care va sesiza Inspecţia Judiciară referitor la refuzul procurorului general de a remite Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009. Toader va sesiza Inspecţia Judiciară.

"Voi avea o discuţie cu domnul procuror general Lazăr şi voi sesiza Inspecţia Judiciară pentru ca Inspecţia Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurprului general. Mai concret, reţinerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiunile de serviciu, am convingerea că procurorul general cunoaşte modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuţiuni şi nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Voi vorbi cu dânsul (n.r. Augustin Lazăr), voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară. Nu cred, şi o spun cu toată convingerea şi ştiinţa mea de drept penal, că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză", a declarat ministrul Justiţiei.

Referitor la solicitarea Comisie de anchetă, procurorul general Augustin Lazăr a explicat, vineri, că instituţia pe care o conduce respectă Constituţia şi legile.

„Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea respectând strict principiul constituţional al legalităţii, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni şi nici să comentez acţiunile altora”, a spus Augustin Lazăr.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Citește mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti un neica nimeni...Iordache se pisa pe tine cu bolta.Avea sange in instslatie nu era o MARIONETA AMBULANTA!!!
2
0
mars in mortii ma-tii , banii din majorarea pensiei iti plac ? mars in gura ma-tii ca meriti sa mori de foame , dar cred ca te alimenteaza cineva ca tu esti un bou , nu gandesti .
3
2
Ocupa-te de mecanizarea biela-manivela a MECANISMELOR judiciar si constitutional!daca tot macani ca dai lectii
0
3
Tudorel Toader, o marioneta in mainile PSD-ului, se compromote acum la batranete , sa-i fie rusine
3
3
Cel mai obedient ministru de justitie. Mare dezamagire pentru cei ce credeau in integritatea sa si in puterea sa de a asigura independenta justitiei si nu obedienta justitiei.
4
8
Tataie, invata sa scrii, sa intelegi mecanismul constitutional si cel judiciar si apoi vino sa-ti dai cu parerea!
11
4
domnule toader vreti sa multumiti penalului draknea dupa ce analfabetul pop, ministru- ironia sortii- a concluzionat : fiul lui toader a castigat lega lconcursu- se indoia cineva ca dupa ce acelasi analfabet a dat vedict- ponta nu a plagiat. Revin dl toader multumeste sesizand CSM in cazul procurorului general. Cata mizerie
5
12

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614