REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Tudorel Toader, 'părăsit' şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM: 'OUG 7/2019 aduce semnificative regrese'

Tudorel Toader, 'părăsit' şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM: 'OUG 7/2019 aduce semnificative regrese'

Replica API 22 februarie 2019 | 00:00 219

OUG pe legile justiției promovată de Tudorel Toader aduce regrese semnificative față de legile justiției adoptate în Parlament, afectând astfel unele dintre cele mai importante câștiguri, în special separația carierelor în magistratură, anunță reprezentantul societății civile în CSM,Victor Alistar.

"Conținutul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019 promovată de domnul ministru al justiției Tudorel Toader aduce semnificative regrese față de legile justiției adoptate în Parlamentul României afectând astfel unele dintre cele mai importante câștiguri aduse de aceste legi în special separația carierelor în cadrul magistraturii cerută chiar de judecătorii din țară pentru întărirea independenței justiției", se arată într-un comunicat de presă al reprezentantului societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Alistar, citat de Mediafax.

Reprezentantul societății civile în Consiliu arată că singura urgență semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii era legată de modificarea calendarului privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii în baza art. 33 din Legea 303/2004 pentru a putea să fie acoperite cu rapiditate locurile vacante în intersul funcționării instanțelor de la nivelul judecătoriilor și al justițiabilului.

"Din păcate tocmai această procedură nu s-a accelerat suficient. Deși s-a renunțat la principiul seniorității și a formării de lungă durată, modificările de la articolele 1-12 au fost cerute de sistemul judiciar și în raportul Comisiei de la Veneția", arată Victor Alistar.

Reprezentantul societății civile în CSM susține că este imperios necesar ca la nivelul Guvernului să fie derulată o consultare cu asociațiile profesionale și CSM pentru inițierea de urgență a măsurilor de corectare a prevederilor inaceptabile, fie prin inițierea unei ordonanța de urgență care să abroge prevederile art. 13 punctele 10 și 12 și prevederile art 14 pct. 8, fie în subsidiar prin susținerea în Parlament a măsurilor de corectare a Ordonanței de urgență prin legea de examinare și aprobare.

"Este necesar ca în procedura de adoptare a actelor normative în domeniul justiției, chiar și în procedură de urgență să existe un timp minim de discutare a acestor măsuri pentru a preveni situația în care norme ce răspund necesităților să fie însoțite și de norme ce reprezintă un regres de la politica publică de legiferare statuată deja de Parlament și verificată de Curtea Constituțională. Menționez că în calitatea mea de membru al CSM am primit proiectul Ordonanței de urgență la mapă ședinței din 19 februarie, care nici nu a putut fi discutată pe loc, iar în mod informal nu am avut cunoștință de prevederile acestei ordonanțe cu excepția discuțiilor privitoare la tematica articolelor 1-12 și unele prevederi necesare funcționării sistemului judiciar", transmite Victor Alistar.

Acesta îl invită pe ministrul Justiției să evalueze dacă poate să realizeze o analiză a consecințelor inițiativelor sale asupra sistemului judiciar și să își asume public corectarea prevederilor, "care se cer acum abrogate printr-o Ordonanță de urgență, ori anulate de urgență în Parlament, precum și să explice Parlamentului și opiniei publice de ce schimbă unele dintre principiile statuate în legile justiției cum ar fi separarea carierelor".

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vedetiva de treaba ,,ca va bag cormorani in cap.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920