rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tulburarea de personalitate evitantă - ce este și cum se manifestă?

Persoanele cu tulburări de personalitate evitante evită situațiile sociale din cauza fricii de respingere și de a fi judecate de alții. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu această afecțiune doresc să dezvolte relații sociale.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este tulburarea de personalitate evitantă?

Cele mai multe persoane au o atitudine evitantă în anumite momente din viața lor, mai ales când doresc să se elibereze de anxietate ori atunci când se confruntă cu alegeri sau situații dificile. Tulburarea de personalitate evitantă face parte dintr-un grup de afecțiuni cunoscute sub numele de tulburări de personalitate. Aceste tulburări, în general, sunt tipare de comportament de durată care nu respectă normele culturale care provoacă suferință pentru un individ sau pentru cei din jur. Tulburarea de personalitate evitantă face parte din grupul C al tulburărilor de personalitate alături de tulburarea de personalitate dependentă și tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă. Anxietatea intensă și frica marchează tulburările de personalitate ale grupului C.

Persoanele cu tulburare de personalitate evitantă au sentimente cronice de inadecvare și sunt extrem de sensibile la a fi judecate negativ de către alții. Deși ar dori să interacționeze cu ceilalți, tind să evite interacțiunea socială din cauza fricii intense de a fi respinși de alții. Se pare că tulburarea de personalitate evitantă afectează în mod egal bărbații și femeile. Ca și alte tulburări de personalitate, simptomele tulburărilor de personalitate evitante pot fi observate în copilărie și adesea încep să creeze disconfort în adolescență sau la vârsta adultă timpurie. Tulburarea de personalitate evitantă nu este de obicei diagnosticată la persoanele cu vârsta sub 18 ani, ca multe alte tulburări de personalitate, deoarece ar trebui să existe dovezi că aceste tipare de comportament sunt durabile și ferme, neestompându-se cu timpul, scrie doc.ro.

Cauze tulburarea de personalitate evitantă

Nu se cunoaște cauza exactă a tulburării de personalitate evitante. Cu toate acestea se crede că atât genetica, cât și mediul joacă un rol. Se crede că tulburarea de personalitate evitantă poate fi ereditară, transmisă în familie prin intermediul genelor, dar acest lucru nu a fost încă dovedit. Factorii de mediu, în special cei din copilărie, au un rol esențial. Timiditatea, adesea normală la copiii mici, durează până la adolescenți și la vârsta adultă la cei cu tulburare de personalitate evitantă. Cei care au această afecțiune raportează adesea, experiențele anterioare de respingere parentală sau de la egal la egal, care pot avea un impact asupra stimei de sine și a sentimentului lor de a se considera o persoană de valoare.

Simptome tulburarea de personalitate evitantă

Pentru persoanele cu această tulburare, frica de respingere este atât de puternică încât aleg izolarea mai degrabă decât să riște să fie respinse ulterior, într-o relație. Modelul de comportament la persoanele cu această tulburare poate varia de la ușor la extrem. Pe lângă frica lor de umilință și respingere, alte trăsături comune ale persoanelor cu această tulburare includ următoarele:

• sunt hipersensibile și ușor rănite de criticile sau dezaprobarea celorlalți;

• au puțini prieteni apropiați și sunt reticente să se implice în relațiile cu ceilalți, cu excepția cazului în care sunt sigure că sunt plăcute de cei din jur;

• experimentează anxietate extremă și frică în mediile sociale și în relații, determinându-le să evite activitățile sau slujbele care implică a fi în contact cu alții, a lucra în echipă;

• tind să fie timide, neîndemânatice și conștiente de sine și să se simtă incomod în situații sociale, din cauza fricii de a face ceva greșit sau de a se simți jenate, de a se face de rușine;

• au tendința de a exagera potențialele probleme;

• rareori încearcă ceva nou sau riscă;

• au o stimă de sine scăzută, considerându-se inadecvate și inferioare.

Diagnostic tulburarea de personalitate evitantă

Dacă sunt prezente simptome, un specialist va începe o evaluare prin efectuarea unui istoric medical complet și a unui examen fizic. Deși nu există teste de laborator pentru a diagnostica în mod specific, tulburările de personalitate, medicul ar putea folosi diferite teste de diagnostic pentru a exclude boala fizică ca fiind cauza simptomelor. Dacă medicul nu găsește nicio cauză fizică pentru apariția simptomelor, te-ar putea trimite la psiholog, profesioniști din domeniul sănătății mintale, care sunt special instruiți pentru a diagnostica și trata aceste tulburări.

În plus, psihologii folosesc instrumente de interviu și evaluare, special concepute. Terapeuții pot să presupună că evitarea ar fi o trăsătură centrală a unui diagnostic, dacă pacienții spun adesea „Nu știu”, ca răspuns la întrebări la care majoritatea celorlalte persoane răspund cu ușurință.

Tratament tulburarea de personalitate evitantă

Tratarea tulburărilor de personalitate este dificilă, deoarece persoanele cu aceste tulburări au modele de gândire și comportament înrădăcinate, care există de mulți ani. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de personalitate evitante tind să apeleze la tratament, deoarece tulburarea lor le provoacă suferință semnificativă și majoritatea vor să dezvolte relații sociale. Această dorință poate fi un factor motivant pentru persoanele cu tulburare de personalitate evitativă pentru a-și urma planurile de tratament.

Psihoterapia este cel mai eficient tratament pentru tulburarea de personalitate evitantă. Psihoterapia produce rezultate de durată, având beneficii care continuă și după terminarea tratamentului. Terapeutul tău poate folosi psihoterapie psihodinamică sau terapie cognitiv-comportamentală. Scopul terapiei este de te ajuta să îți identificați convingerile inconștiente despre tine și despre modul în care te văd ceilalți.

Uneori, persoanele cu tulburare de personalitate evitantă vin la terapie la insistența partenerului de viață sau a unui membru al familiei. Atunci când ei sunt cei care caută ajutor psihologic, se prezintă adesea, acuzând depresie, tulburări anxioase, abuz de substanțe, tulburări de somn sau afecțiuni legate de stres, inclusiv tulburări psihofiziologice.

Psihoterapia psihodinamică

Psihoterapia psihodinamică este o formă de terapie, care te ajută să devii conștient de gândurile tale inconștiente. Te poate ajuta să înțelegi modul în care experiențele din trecut îți influențează comportamentul actual, îți permite să îți examinezi și să îți rezolvi durerile emoționale și conflictele din trecut. De asemenea, îți poți crea o perspectivă mai sănătoasă despre tine și despre modul în care te văd ceilalți.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este un tip de consiliere individuală care se concentrează pe schimbarea gândirii și a comportamentului unei persoane. Terapia se va concentra pe depășirea fricilor, schimbarea proceselor de gândire și a comportamentelor și a ajuta persoana să facă față mai bine situațiilor sociale.

Mai precis, principalele scopuri ale tratamentului vor viza:

• evitarea gândurilor și emoțiilor – terapeutul te va ajuta să depășești tendița de a evita la nivel cognitiv și emoțional, astfel încât să devii mai conștient de gândurile, sentimentele tale, dar și de rolul pe care îl joacă evitare în menținerea problemelor cu care te confrunți;

• munca în a-ți dezvolta abilitățile ce țin de reflecția asupra propriei persoane, dar și abilitățile interpesonale, precum exprimarea de sine, asertivitatea și negocierea conflictelor;

• evitarea gândurilor automate, a asumpțiilor subiacente și convingerilor centrale, precum: „Sunt ciudat”, „Sunt diferit”, „Nu pot fi iubit”, „Sunt diferit de ceilalți”, „Nu-mi găsesc locul”, „Oamenii mă vor critica și mă vor respinge”, „Dacă sunt tratat rău, înseamnă că sunt o persoană rea”, „Dacă nu am prieteni, înseamnă că sunt anormal”, „Dacă părinții nu mă iubesc, cum ar putea să mă iubească altcineva?”, care îți mențin tiparele de evitare.

Mai mult decât atât, medicația, cum ar fi antidepresivele sau anxioliticele, ar putea fi utilizată pentru a ajuta la gestionarea anxietății clinice, resimțite de persoanele cu această tulburare de personalitate evitantă. Pentru cele mai bune rezultate, cu toate acestea, terapia medicamentoasă trebuie folosită în combinație cu psihoterapia, acolo unde este necesar. Tratamentul pentru persoanele cu tulburare de personalitate evitantă este cel mai eficient, atunci când membrii familiei și cercul de prieteni apropiați sunt implicați pentru sprijin.

De asemenea, precum în cazul altor tulburări de personalitate, tratamentul pentru tulburarea de personalitate evitantă este un proces îndelungat. Dorința individului de a căuta o soluție și de a urma și de a rămâne sub terapie poate avea un efect semnificativ asupra succesului tratamentului. Pe baza tratamentului, unele persoane cu tulburare de personalitate evitantă pot învăța să se relaționeze cu alții mai adecvat.

Complicații tulburarea de personalitate evitantă

Fără tratament, o persoană ce suferă de tulburarea de personalitate evitantă poate deveni izolată social, provocându-i dificultăți pe termen lung, în privința locului de muncă și funcționării în societate. De asemenea, acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie și abuz de substanțe.

sâmbătă, 6 martie 2021778
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 apr 00:00SănătateStudiu: Vaccinul Pfizer, 100% eficace la adolescenți între 12 și 15 ani

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că vaccinul anti-COVID-19 produs în...302

21 apr 00:00SănătateTotul despre conjunctivită: cauze, tipuri, simptome, tratament279
21 apr 00:00SănătatePostul intermitent ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială280
21 apr 00:00SănătateTot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Un nou studiu sugerează că persoanele adulte care suferă de gingivită ar fi două ori mai predispuse să sufere un...292

21 apr 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci296
21 apr 00:00SănătateVitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii280
21 apr 00:00SănătateSemne promițătoare în reversia bolii Alzheimer

Noi cercetări dezvăluie o nouă abordare a bolii Alzheimer, care ar putea inversa pierderea de memorie, semnul...336

21 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de pește, util în insuficiența cardiacă281
21 apr 00:00SănătateStudiu - Apariția cancerului: cum produc toxinele mutații în celule300
21 apr 00:00SănătatePilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Femeile care iau anticoncepționale, mai ales dacă le folosesc 7 ani sau mai mulți ani consecutivi, au un risc mai...262

21 apr 00:00SănătateBeneficiile uleiului de Borago262
21 apr 00:00SănătateExerciții pentru brațe puternice și tonifiate296
Vremea
15.5°13.2° - 15.5° miercuri, 21 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 3.79 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 apr 00:00SportDinamo Bucureşti - UTA Arad 0-1

UTA Arad a învins-o pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, în deplasare, într-o partidă din...414

21 apr 00:00SportVictorie foarte importantă pentru FC Viitorul (1-0 vs Gaz Metan Mediaș)

FC Viitorul s-a impus acasă, marţi, cu scorul de 1-0, împotriva celor de la Gaz Metan Mediaş, în etapa a II-a a...487

21 apr 00:00SportHoria Tecău s-a calificat în sferturile probei de dublu

Perechea Horia Tecău / Kevin Krawietz (România / Germania) s-a calificat, marți, în sferturile probei de dublu din...307

21 apr 00:00SportAstra Giurgiu, victorie în deplasare (3-1 vs FC Hermannstadt)

Astra Giurgiu s-a impus, marți, pe terenul celor de la ​FC Hermannstadt, cu scorul de 3-1, în primul meci al etapei...281

Local
21 apr 23:11LocalAsociația Patronală RESTO Constanța a lansat Campania „Membru RESTO - restaurant sigur“

Asociația Patronală RESTO Constanța a lansat Campania „Membru RESTO - restaurant sigur - Noi ne-am vaccinat pentru...533

21 apr 13:31LocalPERICOL! MORMAN de PASTILE, aruncat la voia întâmplării, în mijlocul străzii!

Situație alarmantă în comuna Mihail Kogălniceanu după ce au fost găsite zeci de cutii cu medicamente aruncate...1270

21 apr 23:11LocalPrimăria anunță DISTRIBUIREA tichetelor RESPECT

1185

21 apr 23:12LocalÎncă 10 DECESE din cauza COVID, la Constanța

Până marți, 20 aprilie a.c., 26.618 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...853

21 apr 23:12LocalRAEDPP Constanța: Comerțul cu carne de miel se va desfășura în două dintre piețele agroalimentare din oraș

În perioada 21 aprilie – 1 mai, în piețele agroalimentare administrate de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului...1081

21 apr 23:11LocalNoi locuri de parcare, pentru locuitorii din Tomis Nord

Terenul viran din zona Școlii Gimnaziale Nr. 36 „Dimitrie Știubei” a fost transformat într-o parcare...954

21 apr 23:10LocalPERCHEZIȚII într-un dosar de FURT de KEROSEN

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub...1240

21 apr 23:10LocalCOVID-1: 56 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 2921 la nivelul ţării

COVIDPe teritoriul României, până marţi, 20 aprilie, au fost confirmate 1.034.003 cazuri de persoane infectate cu...1134

21 apr 23:10LocalRegulamentul de organizare și funcționare a cimitirelor musulmane din CONSTANȚA, în consultare publică!

859

Politică
21 apr 00:00PoliticăCîţu: România trebuie să facă rapid pasul către o economie competitivă, digitalizată

România trebuie să facă "rapid", în următorii patru ani, tranziţia către o economie competitivă, care...303

21 apr 23:59PoliticăTurcan: Între doi salariaţi cu aceeaşi funcţie din administraţia locală e o diferenţă de salariu de 10.000 euro anual

Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat...849

21 apr 18:34PoliticăCîţu: Restaurantele cu tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise

1067

20 apr 00:11PoliticăCîţu: Valul trei a început să scadă fără carantinare de tip lockdown

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că valul trei al pandemiei de COVID-19 în România a început să scadă...701

21 apr 18:34PoliticăAndrei Baciu: Nu a scăzut dorința de vaccinare a populației, sub 10 la sută are o ezitare semnificativă

Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru interimar al Sănătății,...595

21 apr 18:35PoliticăCîțu: Succesul campaniei de vaccinare nu depinde de Guvern - „Vrei să mergi la mare, trebuie să te vaccinezi“

1193

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...3013

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3044

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

4035

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...4038

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7504

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8360

Monden
21 apr 00:00MondenCântăreaţa Taylor Swift, vizată de o nouă acţiune de hărţuire

Cântăreaţa americană Taylor Swift a fost vizată din nou de o acţiune de hărţuire, după ce un bărbat, care a...341

21 apr 00:00MondenOSCAR 2021: Artiştii nominalizaţi nu vor fi obligaţi să poarte măşti sanitare în faţa camerelor

La gala premiilor Oscar de anul acesta, artiştii nominalizaţi şi însoţitorii lor nu vor fi nevoiţi să poarte...273

21 apr 00:00MondenMTV Movie & TV Awards: Serialul „WandaVision“ a primit cele mai multe nominalizări

336

Mapamond
21 apr 00:00MapamondBulgaria suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani cu risc de tromboză

Bulgaria a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID19 de la AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani care prezintă un...296

21 apr 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia a relaxat de luni restricţiile, iar magazinele au fost luate cu asalt

Cozile la intrarea în magazine, mai ales la cele de haine, la primele ore ale zilei de luni, au marcat trecerea la o...270

21 apr 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda redeschide localurile cu acces limitat după o scădere a incidenţei de COVID-19

251

Sănătate
21 apr 00:00SănătateSemne promițătoare în reversia bolii Alzheimer

Noi cercetări dezvăluie o nouă abordare a bolii Alzheimer, care ar putea inversa pierderea de memorie, semnul...336

21 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de pește, util în insuficiența cardiacă

Uleiul de pește, bogat în acizi grași Omega-3, este cunoscut pentru numeroasele beneficii pentru organism. Mai puțin...281

21 apr 00:00SănătateStudiu - Apariția cancerului: cum produc toxinele mutații în celule

300

21 apr 00:00SănătateTot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Un nou studiu sugerează că persoanele adulte care suferă de gingivită ar fi două ori mai predispuse să sufere un...292

21 apr 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și...296

21 apr 00:00SănătateVitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii

Dozele mari de suplimente cu vitamina D îmbunătățesc creșterea ponderala și dezvoltarea limbajului și a...280

21 apr 00:00SănătatePilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Femeile care iau anticoncepționale, mai ales dacă le folosesc 7 ani sau mai mulți ani consecutivi, au un risc mai...262

21 apr 00:00SănătateBeneficiile uleiului de Borago

Uleiul de Borago este obținut prin presarea semințelor plantei Borago officinalis care se regăsește pe continentul...262

21 apr 00:00SănătateExerciții pentru brațe puternice și tonifiate

296

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT