REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

TULCEA. Deflagrație generată de o butelie GPL. Au intervenit pompierii!

TULCEA. Deflagrație generată de o butelie GPL. Au intervenit pompierii!

Replica API 15 decembrie 2018 | 13:48 359

În contextul dat, pompierii reamintesc regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor la utilizarea buteliilor GPL:

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost alertați sâmbătă, 15 decembrie, în jurul orei 07:20 despre producerea unei deflagrații generate de o butelie GPL la o casă din municipiul Tulcea. Un echipaj SMURD, 1 autospecială de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare grea, 1 ofițer și 10 subofițeri au răspuns solicitării. La fața locului a fost identificată o persoană de sex feminin de 83 de ani, în stare stabilă, cooperantă, care a fost preluată de ambulanța SAJ pentru a fi transportată la Spitalul Județean Tulcea. A mai fost extrasă încă o butelie GPL. Deflagrația nu a fost urmată de incendiu.

În contextul dat, pompierii reamintesc regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor la utilizarea buteliilor GPL:

Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este de aproximativ două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi de la parter sau etaje.

Încăperile în care se instalează butelii vor avea cel puţin o fereastră spre exterior şi volumul minim de 10 m3 pentru fiecare butelie; bucătăriile, băile şi oficiile vor avea volumul minim de 7,5 m3, în cazul utilizării unei singure butelii.

Pentru uz casnic este permisă utilizarea a maximum 2 butelii într-o încăpere.

Butelia se amplasează la o distanţă de 1 m. de aparatul de utilizare (aragaz).

Dacă se constată scăpări de gaze la robinetul buteliei, se montează la loc piuliţa de siguranţă şi capacul de protecţie, se scoate imediat butelia în aer liber (curte, balcon), se aeriseşte încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor cel puţin 30 de minute şi se anunţă imediat firma distribuitoare pentru schimbarea buteliei defecte.

Este interzisă montarea regulatorului de presiune fără garnitură, cu garnitură improvizată, folosită sau defectă.

Este strict interzis a efectua verificarea etanşeităţii cu foc, aceasta putând conduce la grave accidente.

Se va folosi numai furtun standardizat, având lungimea de 1-1,1 m. Furtunul de cauciuc, datorită îmbătrânirii, se va înlocui la 2 ani de la data fabricării. Capetele furtunului se vor asigura cu coliere metalice, pentru a nu se desprinde în timpul funcţionării instalaţiei.

Este interzisă trecerea furtunului dintr-o încăpere în alta.

Este interzisă utilizarea instalaţiei de aragaz nesupravegheată.

Este interzisă depozitarea buteliilor de rezervă, pline sau goale, în încăperi în care se doarme, în băi, în wc, în garaje, pe coridoare, în casa scării, în apropierea surselor de căldură, în încăperi cu mediu corosiv, exploziv sau cu pericol de incendiu.

Buteliile goale vor fi schimbate numai prin distribuitori autorizaţi.

Este interzisă utilizarea buteliilor şi aparatelor de ardere în încăperi în care se doarme.

Este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice depozitarea de materiale, mobilier sau obiecte, care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920