REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Tulcea: Mii de persoane au participat la Ziua Marinei

Tulcea: Mii de persoane au participat la Ziua Marinei

Replica API 16 august 2013 | 00:00 162

Mii de persoane au participat joi pe faleza oraşului Tulcea la manifestările prilejuite de Ziua Marinei organizate de Garnizoana Tulcea.

Activităţile au început dimineaţa cu alocuţiunile autorităţilor tulcene care au subliniat importanţa Zilei Marinei şi a militarilor marinari.

"Pentru aceşti temerari care de-a lungul timpului şi-au dat viaţa pentru gloria navigaţiei româneşti nicio apreciere nu este prea mare. Exemplul lor va rămâne veşnic scris în inimile noastre, iar amintirea lor responsabilizează şi obligă militarii marinari ai zilelor noastre să ducă mai departe renumele şi respectul dobândite în timp de Forţele Navale Române", a declarat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

A urmat un zbor demonstrativ al unor avioane de antrenament avansat şi luptă IAR 99 Şoim.

"Prin acest zbor, forţele aeriene au fost alături de forţele navale într-o zi care ne oferă plăcutul prilej de a fi lângă tulceni. Am fost alături de ei şi atunci când Dunărea a fost acoperită de sloiuri, dar astăzi este un moment de bucurie pe care-l împărtăşim cu tulcenii şi turiştii", a declarat pentru AGERPRES comandantul Garnizoanei Tulcea, căpitan comandor Tudorel Ivana.

Venirea Zeului Neptun a fost precedată de o slujbă religioasă. În continuare, au avut loc o paradă a navelor militare, un exerciţiu demonstrativ al acestora, o scenetă interpretată de actorii Teatrului "Jean Bart' din Tulcea, precum şi un concurs de bărci cu vâsle şi jocuri marinăreşti.

Concursul de bărci cu vâsle a fost câştigat de echipajul format din Adrian Marin şi Marius Lungu din cadrul Unităţii Militare 02080 secţia a II-a Vedete Fluviale.

"Decizia de a participa la acest concurs îmi aparţine în totalitate. Îmi plac concursurile de acest gen care mă ajută să-mi întreţin forţa fizică. Proba în sine nu mi s-a părut deloc grea", a declarat pentru AGERPRES Marius Lungu.

Pentru mulţi din participanţii la Ziua Marinei, sărbătoarea s-a prelungit la terasele amenajate pe faleza oraşului cu prilejul Zilelor municipiului Tulcea, manifestare care până la finele săptămânii aduce laolaltă în Piaţa Tricolorului un târg al meşteşugarilor şi un festival de carte.

La festivalul de cARTe "Danubius", turiştii şi tulcenii pot participa la prelegeri susţinute de academicieni, pot asista la vernisaje, recitaluri de poezie, lansări de carte, vizionări de filme documentare, show-uri de poezie, blues şi jazz.

Zilelor Municipiului Tulcea se vor deschide oficial joi, la ora 19,30, pe faleza oraşului cu un joc de lasere, până sâmbătă inclusiv pe scena de pe malul Dunării urmând să concerteze trupele Bunker, ROA, Zdob şi Zdub şi Şuie Paparude, EST, CRBL, Deep Central, Aegyssus Aeternum, Bere Gratis şi Mandinga.

Ziua Marinei Române a fost aniversată pentru prima dată în 1902 pe 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului 'Elisabeta', în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

sursa: Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218