REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tulcea: Veterinarii din judeţ, în alertă din cauza riscului apariţiei gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare

Tulcea: Veterinarii din judeţ, în alertă din cauza riscului apariţiei gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare

Replica API 11 decembrie 2018 | 00:00 260

Medicii veterinari din judeţul Tulcea sunt în alertă din cauza riscului apariţiei gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare, iar subprefectul Corvin Bangu le-a cerut luni autorităţilor locale să-i sprijine pe specialişti, astfel încât sectorul zootehnic al industriei judeţului să nu fie afectat din nou, după criza pestei porcine africane.

"Dacă vom avea focare de gripă aviară sau o pestă a micilor rumegătoare, atunci chiar am terminat-o cu creşterea animalelor în judeţ. Mai avem o leucoză enzootică bovină, avem probleme şi la cabaline, iar din acest motiv miza este foarte mare şi e bine să fim realişti. Chiar dacă probabilitatea de a se întâmpla este mică, e bine să fim pregătiţi, pentru că riscul bolii este foarte mare, iar consecinţele sunt extraordinar de grave", a declarat pentru AGERPRES subprefectul judeţului Tulcea, Corvin Bangu.

El le-a cerut autorităţilor locale prezente la şedinţa Colegiului prefectural al judeţului să-i sprijine pe medicii veterinari care sunt în alertă, din cauza gripei aviare, care poate afecta efectivele de păsări domestice, şi a pestei micilor rumegătoare, ce poate afecta ovinele şi caprinele. Ambele boli evoluează de mai multe luni în Bulgaria.

"Datorită comerţului cu Turcia şi a schimburilor comerciale intense, este bine să înţelegem exact situaţia epidemiologică. După datele noastre, aproape săptămânal sunt transporturi Tulcea-Turcia prin aceste zone (din Bulgaria, afectate de pesta micilor rumegătoare, n.red.)", a menţionat şeful de serviciu din Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Marian Avram.

Potrivit acestuia, toate testele făcute în laboratorul din judeţ în ultima perioadă pentru diferite tipuri de gripă aviară au ieşit negative.

De mai mulţi ani, medicii veterinari încearcă să declare judeţul Tulcea liber de leucoza enzootică bovină şi anemie infecţioasă ecvină, dar acest lucru este îngreunat din cauză că mulţi proprietari de animale preferă să le crească în sistem de semi-libertate.

Din cauza celor două boli menţionate, proprietarii de vite şi cabaline nu îşi pot vinde într-un alt judeţ animalele, decât pentru sacrificare.

În urma focarelor de pestă porcină africană care au evoluat în acest an în judeţul Tulcea, toate fermele industriale de suine au fost afectate, iar aproape jumătate din efectivele de porci existente anul trecut în gospodăriile private ale populaţiei au fost sacrificate. Valoarea totală a despăgubirilor plătite din cauza acestor focare a fost de circa un milion de euro, potrivit Agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia isi fac provizii d razboi hahaha . Sa iasa mosii si babele cu armele ...
1
0
Holera cand vine.......
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614