REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Turcan: Îi cer premierului să abroge OUG prin care învăţătorii sunt obligaţi să urmeze o facultate

Turcan: Îi cer premierului să abroge OUG prin care învăţătorii sunt obligaţi să urmeze o facultate

Replica API 16 ianuarie 2013 | 00:00 166

Raluca Turcan i-a cerut marţi primului-ministru şi ministrului Educaţiei să abroge OUG prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani, deoarece această măsură este una ,,umilitoare".

,,Îi cer premierului Ponta şi ministrului educaţiei să abroge ordonanţa de urgenţă dată pe sub mână în ultima zi de mandat a Ecaterinei Andronescu prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii din România să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani dacă vor să îşi păstreze posturile", a precizat ea.

,,Este o măsură umilitoare pentru cadrele didactice din România şi singurul său scop este de a alimenta cu studenţi prolificele "fabrici de diplome" din ţară. În plus, veniturile învăţătorilor şi educatorilor sunt puse în pericol de decizii cu iz de răsplată politică", a conchis Raluca Turcan.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru NewsIn că educatorii şi învăţătorii nu sunt obligaţi să termine o facultate pentru a-şi păstra posturile prin ordonanţa de urgenţă care a fost emisă la sfârşitul anului trecut.

Potrivit lui Andronescu, prevederile din ordonanţă referitoare la educatori şi învăţători erau necesare deoarece aceste funcţii didactice nu se regăseau în Legea Educaţiei Naţionale. "Actuala lege a învăţământului a omis funcţiile didactice de educator-educatoare, învăţător-învăţătoare. În sistem, avem în acest moment circa 40.000 de educatori-educatoare, învăţători-învăţătoare. Ca urmare, n-avem nici baza legală să-i salarizăm, era absolut necesară completarea legii şi acest lucru l-am făcut prin ordonanţă. Pentru că asta face ordonanţa, introduce aceste funcţii care există în sistem. Nu putem face abstracţie de ele. Au putut fi salarizate că erau prevăzute în Legea salarizării, dar următoarea Lege a salarizării se constituite pe baza legilor din domeniile pentru care se gândeşte salarizarea. Dacă Legea salarizării următoare nu va mai găsi în Legea învăţământului aceste funcţii didactice, evident că nu are de ce să le mai prindă şi atunci aruncam în aer salarizarea a 40.000 de oameni", a spus fostul ministru al Educaţiei.

În ceea ce priveşte urmarea unei facultăţi de către educatori şi învăţători, preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului a arătat că ordonanţa nu prevede o obligaţie în acest sens. "Ordonanţa adaugă, şi a fost propunerea Ministerului Justiţiei pe care noi am acceptat-o, dreptul acelor care ocupă acum aceste funcţii didactice şi sunt titulari ca educator-educatoare, învăţător-învăţătoare de a parcurge programul de licenţă din domeniul postului, respectiv facultăţile de ştiinţe ale educaţiei, ca să poată deveni profesori pentru învăţământul preşcolar, respectiv pentru învăţământul primar, deci creează dreptul, nu obligaţia", a spus Andronescu. Aceasta a mai precizat că educatorii nu îşi vor pierde posturile dacă nu vor urma o facultate şi că această interpretare este "cel puţin tendenţioasă".

În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 din 18 decembrie 2012 privind luare unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013, se arată la articolul VI că "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614