REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turcan: În Legea adopţiei, vechimea atestatului de adoptator devine criteriu unic de ierarhizare

Turcan: În Legea adopţiei, vechimea atestatului de adoptator devine criteriu unic de ierarhizare

Replica API 30 iulie 2021 | 23:35 820

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, prin care vechimea atestatelor de familii adoptatoare este stabilit drept singurul criteriu de ierarhizare pentru intrarea acestora pe liste în procesul de potrivire cu copiii adoptabili, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, scrie Agerpres.

Raluca Turcan

"Am aprobat astăzi în şedinţa de Guvern normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, care flexibilizează procedurile actuale şi creşte sprijinul acordat de stat familiilor adoptatoare. Prin acest act normativ se asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare - vechimea atestatelor", a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Printre alte prevederi din actul normativ se numără verificarea anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului de familie adoptatoare, a menţionat ministrul.

"Este introdusă obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens; se stabileşte procedura de acordare a indemnizaţiei de sprijin şi a sumei fixe de 1500 lei, prevăzute în lege; este prevăzută procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului, în condiţiile în care valabilitatea acestuia a fost extinsă de la 2 la 5 ani; perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică; elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente, cu copii certificate pentru conformitate cu originalul", a explicat Turcan.

Şeful de la Muncă a subliniat că, la finalul lunii iunie, numărul familiilor cu atestat de adoptator era de 3.172, iar numărul copiilor adoptabili era de 4.850.

"La sfârşitul lunii iunie, numărul familiilor atestate era de 3.172, în creştere faţă de anii precedenţi, iar numărul copiilor declaraţi adoptabili a crescut cu peste 35% faţă de media anilor precedenţi, ajungând la 4.850", a mai notat Raluca Turcan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102