REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turcan: Majorarea pensiilor cu 6,2% sau 10% sunt variante umilitoare pentru pensionari

Turcan: Majorarea pensiilor cu 6,2% sau 10% sunt variante umilitoare pentru pensionari

A.F. 22 noiembrie 2022 | 00:00 649

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, în plenul Parlamentului, la dezbaterea despre pensii, că liberalii nu trebuie să accepte variantele propuse de ministerul Finanțelor și ministerul Muncii pentru majorarea pensiilor. „Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta”, a spus Turcan.

Raluca Turcan

„Partidul Național Liberal are o serie de principii de la care nu poate abdica, care au fost mereu prezentate public, dar pe care mă simt datoare să le reconfirm:

  • Pensiile trebuie să fie bazate pe contributivitate, chiar dacă unii se fac că nu înțeleg principiul – cât ai muncit, atât ai dreptul. Reforma trebuie să fie echitabilă și constituțională. Propuneri populiste privind eliminarea pensiilor speciale au mai fost făcute, trecute de Parlament, iar lipsa lor de legalitate și de constituționalitate a nemulțumit și mai puternic populația.
  • PNL nu poate accepta ca persoanele care au muncit peste 35 de ani să obțină venituri egale sau mai mici decât persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare. PNL a demonstrat cu vârf și îndesat că are grijă de persoanele vulnerabile, însă, nu putem să transformăm România într-o țară de persoane vulnerabile.
  • Reforma pensiilor nu trebuie să destabilizeze activitatea unor domenii esențiale ale statului român. Panica pe care au indus-o unii sau alții în unele categorii de angajați, în mod voit sau din necunoaștere profundă, a făcut deja foarte mult rău, prin declanșarea unui val imens de pensionări.
  • Reforma pensiilor să se facă prin negocieri purtate de Ministerul muncii cu toate categoriile de beneficiari, iar orice modificare apărută trebuie să fie evaluată și corelată, pentru a elimina toate inechitățile. Nu am cunoștință dacă ministerul a făcut până acum acest tip de dezbateri și consultări. Cred că dacă ar fi făcut, astăzi aveam măcar primul proiect de reformă în Parlament.
  • Majorarea uniformă a punctului de pensie nu se negociază! Este nu doar prevederea legală, ci și o datorie morală față de cei care au muncit o viață. Contributivitatea acum, pe lege, se raportează la punctul de pensie. Este trist că unii se joacă iresponsabil cu speranțele a peste 4,9 milioane de pensionari vânturând de luni de zile tot felul de procente privind majorarea pensiilor. Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta. De asemenea, inutil se vântură spaima lui 9,4% din PIB, în condițiile în care, chiar și prin majorarea cu 15% a punctului de pensie, nu se depășește acest plafon.”, a declarat Raluca Turcan.

Fostul ministru al Muncii i-a transmis actualului ministru că „reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca și contributivitatea, și să nu cădeți în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile și egalizatoare, așa cum am văzut ca sunteti sfătuit.”

„Deocamdată, e prea mult fake news dinspre ministerul Muncii”, a declarat Turcan, scrie digi24.ro.

„La formarea coaliției, în programul de guvernare, a existat o asumare clara a reformelor necesare pentru a moderniza sistemul public de pensii, cel de salarizare, ca și asistenta sociala. Respectarea acestor angajamente încă se lasă așteptata de către ministerul Muncii”, a mai spus Raluca Turcan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tocmai v-ati semnat căderea.pesionarii cu pensii medii nu știu cit mai sunt de acord cu d-voastra, prin umilirea la care au fost supuși.normal era sa dați exact mărirea cu coeficientul de inflație.
0
0
Pentru romani este umilitor sa aiba in politica fapturi cum este Turcan. Pe bune,mahalagii,certareti,bagatori de seama si alte personaje de acest fel sunt peste tot,in mahalale,prin carciumi,pe aiurea. La ce bun sa avem asa ceva in Parlament,in loc sa ne punem acolo pe cei mai buni dintre romani,care sa fie patrioti,sa lucreze impreuna pentru noi si astfel sa fie si ei respectati,nu salutati in scarba din politete aproape obligatorie?
0
0
tu ai dat numai promisiuni
3
0
tu cand erai in functie spune cate procente ai dat la pensie? asa ca nu mai manca ......
3
0
Turuie ca trebuie platita si ea pt ceva nu au favut nimic unu cu 22 -25 ani de munca ia 1000 lei pensie minima cz unu care are pensia sociala de ce nu se sesizeaza
1
0
Romanii fac foame de la scumpirile făcute de guvern și țurcă vorbește despre datorii morale a partidului
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102