REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Turcescu luptă pentru salvarea mai multor tablouri aflate în comuna Topalu, din Constanţa

Turcescu luptă pentru salvarea mai multor tablouri aflate în comuna Topalu, din Constanţa

Replica API 24 mai 2017 | 00:00 336

Deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a semnalat problema tablourilor în valoare de zeci de milioane de euro, aflate într-un muzeu din comuna constănțeană Topalu, în pericol de a fi pierdute, marți, 23.05.2017, în plenul Camerei Deputaților.

Un număr de 228 de tablouri au fost donate de către doctorul Gheorghe Vintilă comunei natale, pentru a deschide, în casa părinților săi, un muzeu care să le poarte numele – “Dinu și Sevasta Vintilă”.

Problemele au apărut după ce, în 1966, o menajeră a afirmat că doctorul Gheorghe Vintilă este tatăl fiului ei. După 7 ani de procese, instanța i-a dat dreptate menajerei, chiar dacă doctorul Vintilă nu a recunoscut niciodată paternitatea copilului. Acum, exact acel copil, Mario Vintilă, devenit adult care trăiește în Germania, își cere drepturile.

“Lucrările fac parte din categoria Tezaur al Patrimoniului Cultural Național Mobil, iar legea interzice scoaterea lor din țară. Cel mai probabil, luând în considerare odiosul scenariu în care instanța îi va da dreptate unui moștenitor îndoielnic, tablourile ar urma să fie vândute unor diverși colecționari. Situația mi se pare deosebit de gravă! Ca parlamentari nu putem decât să facem legi mai dure pentru apărarea unor astfel de obiecte din patrimoniul național și să ne rugăm ca instanța să țină cont că o astfel de colecție nu poate fi decimată”, a declarat Robert Turcescu.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Turcescu lupta hai hai sa fim seriosi.Cu s-au fara rupsak.Un oportunist un facator de nimic.De altfel ceva asemanator cu Palaz.Alt facator de nimic aI ii in cons jud.Cin drk ia votat pe astia doi sa traiasca din banul public.4 ani aj asigurat salariul.Palaz putea aplica la social dar.Inocenta Constantenilor sia spus cuvintul votindui.
1
0
Zona frumoasa Topalu ca si Capidava cu istorie tablourile au fost donate Muzeului care a existat si exista datorita iubirii de frumos a unor oameni inimosi ...dl Turcescu nu dumneavoastra trebuie sa va implicati ...sunt localnicii care stiu istorila este Consiliul Judetean prin reprezentanti care stiu ce tablouri de valoare sunt...ca sa fie intretinut trebuie bani alocati de catre CJ ..dar sa nu se repete istoria Capidava am copilarit in aceste locuri cu durere vad ca nu face nimeni nimic ptr cultura arta arhiologie ...daca ar fi fost un festival cu manele erau fonduri ..
1
0
Sunt expuse tablori de Grigorescu,Tonitza,Andreescu si alti pictori de mare valoare.Mai bine l ati vizita decat sa comentati ...
3
0
Nu mai cauta pe Google informatii aiurea...Se observa doar ca esti un diletant... habar nu ai ce piese sunt expuse si valoarea lor si cat valoreaza pe piata romaneasca Grigorescu sau Tonitza...sau sculpturile. Pentru ca nu ai vizitat acest muzeu. Poate milioane de euro nu sunt, dar mii de euro , cu siguranta !...Vedeti doar cancanul stirii...
3
0
La un scurt Google, muzeul respectiv are niste lucrari mai necunoscute de niste mai notorii artisti romani. Nimic spectaculos, nimic recunoscut de patrimoniul mondial sau piata operelor de arta. In acest context, zecile de milioane de euro zburda doar prin mintea Colonelului. Ma intreb: oare vede si elefanti roz? Aude si voci?
3
2
sa traiesti domn' colonel , te-a trimis basescu in teritoriu , il incurci ? sa-ti fie rusine pt toata activitatea ta de securist .
3
2
colonele las-o jos ca la tine nu mai tine vrajeala obosita. mars la coada si dispari discret macar.
6
2
pai daca sunt proprietatea respectivului simuzeul nu le-a conservat cum trebuie,clauza in donatie?
1
2
bravo ! sunt obiecte de tezaur care trebuie pastrate in tara si aparate !
4
2
Disparuse colonelu...credeam ca e in concediu paternal...
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108