REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Turcia: Erdogan ameninţă presa cu represalii pentru conţinut 'nociv'

Turcia: Erdogan ameninţă presa cu represalii pentru conţinut 'nociv'

Replica API 31 ianuarie 2022 | 21:58 820

Presa turcă va face obiectul unor "represalii" dacă publică informaţii care aduc prejudicii valorilor de bază ale naţiunii, a ameninţat sâmbătă preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters, într-un gest care ar putea releva o amplificare a cenzurii, scrie Agerpres.

Într-o notă publicată în Jurnalul oficial, Erdogan afirmă că sunt necesare măsuri pentru a apăra "cultura naţională" turcă şi pentru a evita ca "dezvoltarea copiilor să fie afectată prin expunerea lor conţinuturi nocive în pe toate mediile scrisă, verbală şi vizuală".

Deşi nu precizează care sunt conţinuturile vizate, preşedintele turc avertizează că activităţile "pe faţă sau disimulate care urmăresc să submineze valorile morale şi naţionale şi să perturbe structurile familiale şi sociale" ar putea face obiectul unor proceduri judiciare.

Aflat la putere de aproape 20 de ani, Recep Tayyip Erdogan a atacat adeseori presa, acuzând-o că este împotriva unor valori conservatoare pe care el le susţine şi care sunt în centrul programului politic al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea sa politică.

Vizată de mai multe campanii de denigrare şi represiune, presa turcă este deţinută în prezent în procent de 90% de stat sau de apropiaţi ai regimului.

Aliaţi şi critici ai săi din Occident afirmă că Erdogan s-a folosit de tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016 pentru a înăbuşi disidenţa şi a eroda drepturile sociale şi toleranţa.

Guvernul neagă aceasta, susţinând că măsurile au fost luate din cauza gravităţii ameninţărilor la adresa Turciei, iar libertatea de exprimare religioasă a fost restaurată într-o republică odată puternic laică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614