REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Turcia: Mai multe sute de migranţi s-ar îndrepta spre graniţa cu Grecia, potrivit media oficiale de la Ankara

Turcia: Mai multe sute de migranţi s-ar îndrepta spre graniţa cu Grecia, potrivit media oficiale de la Ankara

Replica API 29 februarie 2020 | 00:00 399

Grupuri de migranţi din Turcia se îndreptau vineri spre frontierele cu ţările europene vecine, au afirmat media turce, după publicarea unor informaţii de presă potrivit cărora Ankara nu va mai opri migranţii care vor să plece în ţările europene, conform AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Televiziunea de stat turcă TRT şi canalul privat de televiziune NTV au arătat vineri grupuri de câteva zeci de persoane prezentate ca migranţi mergând pe un drum spre graniţa cu Grecia, încărcaţi cu bagaje.

Agenţia de presă Demiroren DHA a relatat că aproximativ 300 de migranţi sirieni, irakieni şi iranieni au sosit în provincia Edirne, de la frontiera cu Grecia.

Potrivit cotidianului apropiat puterii turce Sabah, decizia de a 'deschide porţile' a fost luată în cursul unui Consiliu de securitate extraordinar prezidat de şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, în noaptea de joi spre vineri.

Această reuniune a fost convocată după lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian în care au fost ucişi cel puţin 33 de militari turci în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei).

Deocamdată, decizia de a deschide frontierele cu Europa nu a putut fi confirmată din surse oficiale turce, notează AFP.

Dar joi seara, purtătorul de cuvânt al partidului prezidenţial - AKP- afirmase că Turcia 'nu mai este în măsură să reţină' migranţii care vor să plece în Europa, subliniind totuşi că politica Ankarei privind migraţia 'nu s-a schimbat'.

'Nu există decât un singur lucru de făcut pentru Uniunea Europeană şi anume acela de a vedea cum poate ea să ajute Republica Turcia', a adăugat Omer Celik, cerând 'acţiuni concrete'.

În trecut, Turcia a ameninţat de nenumărate ori că 'va deschide porţile' spre Europa pentru migranţi, observatorii văzând în aceasta un mod de a exercita presiuni asupra ţărilor Uniunii Europene încă traumatizate de criza migratorie din vara anului 2015.

Mai multe sute de mii de persoane, în majoritate fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu au venit atunci în Europa tranzitând Turcia.

În martie 2016, Turcia şi UE au încheiat un controversat pact cu privire la migraţie care a dus la scăderea semnificativă a numărului de traversări spre Grecia.

Dar Atena şi UE au indicat totuşi o creştere a sosirilor în ultimele luni.

Turcia adăposteşte circa 4 milioane de refugiaţi şi migranţi pe teritoriul său, în majoritate sirieni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614