REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Turcia: Organizarea unui marş în amintirea demonstraţiilor din parcul Gezi a fost interzisă

Turcia: Organizarea unui marş în amintirea demonstraţiilor din parcul Gezi a fost interzisă

Replica API 2 iunie 2021 | 00:00 862

Câţiva manifestanţi s-au prezentat la Istanbul pentru a comemora protestele anti-guvernamentale din parcul Gezi, deşi li s-a spus luni că astfel de evenimente sunt interzise ca urmare a reglementărilor sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19, transmite dpa, citată de Agerpres.

Organizatorii îşi doreau ca evenimentul de luni din apropierea Pieţei Taksim să marcheze opt ani de la protestele din parcul Gezi.

În urmă cu opt ani, o demonstraţie împotriva planurilor de dezvoltare într-unul din puţinele spaţii verzi ale metropolei s-a transformat într-un protest anti-guvernamental major care a durat mai multe zile şi a fost în cele din urmă reprimat de forţele de ordine. Ciocnirile au provocat mai mulţi răniţi şi câteva decese.

Un oficial municipal responsabil de zonă le-a comunicat organizatorilor luni că actualele reguli nu permit organizarea de proteste. Zona era deja înconjurată de baricade.

Această interdicţie le-a fost comunicată în pofida faptului că o moschee a fost inaugurată în apropiere, la ceremonie participând sute de persoane cu doar câteva zile înainte. Nu a fost furnizată nicio explicaţie.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un opozant al partidului de guvernământ, a scris pe Twitter că "această ţară nu-i va uita niciodată pe cei care au apărat valoarea acestui oraş istoric şi a mediului nostru şi nici pe copiii lor plini de speranţă".

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit în trecut despre aceste proteste ca despre un "atac mişelesc", referindu-se la participanţi ca la "terorişti".

Preşedintele Erdogan a participat la ceremonia de deschidere a moscheii din apropiere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218