REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Turcia: Scriitoarea Asli Erdogan, achitată într-un proces în care a fost acuzată de "terorism"

Turcia: Scriitoarea Asli Erdogan, achitată într-un proces în care a fost acuzată de "terorism"

Replica API 15 februarie 2020 | 00:00 334

Asli Erdogan

Un tribunal din Istanbul a achitat-o vineri pe scriitoarea turcă Asli Erdogan la finalul unui proces controversat şi care a generat îngrijorare în rândul comunităţii internaţionale, în care cunoscuta romancieră a fost acuzată de "activităţi teroriste", informează AFP, citată de Agerpres.

Tribunalul a achitat-o pe romancieră de acuzaţiile de "tentativă de a aduce atingere integrităţii statului" şi de "apartenenţă la un grup terorist" şi a dispus renunţarea la acuzaţiile de "propagandă teroristă", potrivit unei jurnaliste de la AFP.

Autoare a mai multor romane traduse în străinătate, Asli Erdogan a fost judecată pentru că a colaborat cu jurnalul pro-kurd Ozgur Gundem, închis prin decret prezidenţial în 2016.

Autorităţile turce au acuzat-o pe Asli Erdogan că, prin intermediul colaborării cu Ozgur Gundem, a ajutat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată care coordonează o gherilă sângeroasă în Turcia şi care este considerată "organizaţie teroristă" de autorităţile de la Ankara.

Romanciera turcă, în vârstă de 52 de ani, care nu mai locuieşte în Turcia, ci în Germania, nu a fost prezentă în sala de judecată în timpul şedinţei de vineri.

Într-un text citit de avocatul ei în timpul audierii, Asli Erdogan a afirmat că punerea ei sub acuzare pe baza "unor texte literare reprezintă un lucru pe care raţiunea poate cu greu să îl accepte în secolul al XXI-lea şi care calcă în picioare valorile pe care se bazează dreptul şi literatura".

În plus, scriitoarea, care a cerut instanţei să o achite, a subliniat faptul că nuanţa politică a textelor sale publicate în Ozgur Gundem "se limita la denunţarea încălcărilor drepturilor omului".

Arestarea şi plasarea în detenţie timp de peste 130 de zile în 2016 a scriitoarei Asli Erdogan au generat un val de indignare în comunitatea literară din lumea întreagă.

Pentru numeroase ONG-uri, acest proces a fost emblematic pentru atingerile tot mai mari aduse libertăţii de expresie în Turcia, în special după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

După acel puci eşuat, guvernul lui Recep Tayyip Erdogan a coordonat o represiune implacabilă, care a luat în vizor inclusiv companiile mass-media şi mediile intelectuale din Turcia.

Asli Erdogan nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele Erdogan.

Pe lângă această scriitoare, Tribunalul din Istanbul a achitat alte două persoane, inclusiv pe specialista în lingvistică Necmiye Alpay, judecată alături de Asli Erdogan în dosarul Ozgur Gundem.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614