REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia

Turcia se oferă să acţioneze ca intermediar pentru comerţul cu metale între UE şi Rusia

Replica API 10 august 2022 | 00:00 1152

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei dau o şansă sectorului metalelor din Turcia să acţioneze ca un depozit şi un pod, a declarat preşedintele unei asociaţii de profil, citând interesul crescut al companiilor ruseşti dar şi al companiilor din UE care vor să vândă în Rusia via Turcia, transmite Reuters.

Cetin Tecdelioglu, preşedintele Istanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters' Association (IDDMIB), a precizat că a crescut cererea Rusiei pentru produse din Turcia pe care nu le mai poate achiziţiona de la companiile europene şi de asemenea companiile turceşti au primit solicitări de la firmele europene cu privire la aprovizionarea Rusiei via Turcia. Tecdelioglu nu a dezvăluit numele companiilor respective, şi nici nu a precizat de câte firme ar fi vorba, dar a spus că este vorba de companii care produc cupru, aluminiu, ustensile de bucătărie şi utilaje, citează Agerpres.

"Cee ce ei (Rusia) nu pot cumpăra din Germania, Italia şi Franţa, cumpără de la noi. Separat, multe companii din UE intenţionează să îşi vândă produsele Rusiei via Turcia", a declarat Cetin Tecdelioglu. "Ei vor să utilizeze Turcia ca un depozit şi un pod, în timp ce Rusia vrea să se aprovizioneze cu Turcia", a mai spus Tecdelioglu, adăugând că aceasta reprezintă o "oportunitate istorică" pentru companiile turceşti.

Datele oficiale arată că exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei au crescut cu 33% în primele şase luni ale anului până la 8,9 miliarde lire (495,58 milioane dolari), fiind responsabile pentru 6,2% din exporturile Turciei. În paralel, exporturile de feroase şi neferoase ale Turciei spre Rusia au crescut cu 26% în ritm anual până la 170 milioane de dolari în primele şapte luni.

Disputa dintre Moscova şi Occident cu privire la invazia rusească din Ucraina a dat naştere la îngrijorări cu privire la o posibilă oprire a livrărilor de gaz ruseşti spre Europa, ceea ce ar putea impune închiderea unor facilităţi de producţie industrială din Europa.

Cetin Tecdelioglu a apreciat că asta ar putea crea o nouă oportunitate pentru exportatorii turci de produse din metal.

Turcia a criticat invazia rusească din Ucraina, a trimis drone Ucrainei şi a încercat să faciliteze discuţiile de pace între părţi. Pe de alt parte, Turcia nu a sprijinit sancţiunile occidentale impuse Moscovei şi încearcă să menţină legături strânse cu Rusia în domeniul schimburilor comerciale, energiei şi turismului.

În plus, relaţiile dintre Occident şi China s-au deteriorat şi ele după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, ceea ce potrivit lui Tecdelioglu creează o nouă şansă potenţială pentru Turcia. "Am primit deja semnale cu privire la unele oportunităţi", a spus Tecdelioglu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102