REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turiştii veniţi la mare, ţinta taximetriştilor dubioşi. „Aşteaptă în gară şi sar pe tine!”

Turiştii veniţi la mare, ţinta taximetriştilor dubioşi. „Aşteaptă în gară şi sar pe tine!”

Replica API 29 iulie 2016 | 00:21 170

Imagini „de sezon”, perpetuate an de an

Imagini „de sezon”, perpetuate an de an

Turiştii veniţi la mare cu trenul sunt abordaţi, imediat cum ies din Gara Constanţa, de câţiva taximetrişti care şi-au câştigat de acum statutul de „dubioşi”. Îi puteţi recunoaşte foarte uşor, sunt îmbracaţi cu haine colorate, au lanţuri groase la gât, ochelari de soare, papuci şi o atitudine prietenoasă. Replicile lor sunt aceleaşi ca în alţi ani: „Haideţi domnul... nu vreţi un taxi?” sau „Vreţi un taxi la tarif mic?”. De multe ori, tuştii îşi dau seama că ceva este putred la mijloc şi îi refuza pe aceşti domni insistenţi, însă, mai sunt şi excepţii.

Reporterii „Replica” au încercat să discute cu un taximetrist care ne-a abordat imediat cum am ieşit din gară, însă, un alt coleg i-a facut semn şi probabil individul şi-a dat seama că suntem constănţeni. Brusc a devenit nervos şi s-a îndreptat către alte persoane. Taximetriştii la care facem referire stau grupaţi câte 3-4. Chiar dacă ne-au „citit” că suntem „de-ai Constanţei”, am aflat de la turişti care este modul lor de operare. Spre exemplu, Sandu. V este un turist din Piatra Neamţ, reîntors la mare şi anul acesta. Acesta este păţit cu taximetriştii ţepari din Constanţa, anul trecut plătind 80 lei pentru o cursă, din gară pâna la un hotel din Mamaia. „Am rămas şocat când am ajuns la destinaţie şi mi-a spus cat ne costă. Nu am vrut sa mă cert cu el pentru că devenise violent, cei mici s-ar fi speriat, aşa că i-am dat banii şi am plecat. Nu înţeleg de ce companiile de taxi nu controlează situaţia lor!”, a relatat bărbatul. Amintim că, în urmă cu aproximativ o saptămână, un localnic a fost cât pe ce să fie linşat de un taximetrist, după ce a intervenit în sprijinul unui grup de cercetaşi germani. Şoferul de taxi tocmai le cerea nemţilor pe o cursă până în Mamaia 100 de lei, cursă care în mod normal ar fi costat in jur de 35 lei. Putem să ne legăm de mai multe obligaţii ale taximetriştilor, publicate în legea 38/2003 (actualizată), printre care regăsim şi următoarea obligaţie: „(3) Principalele obligaţii ale taximetriştilor sunt următoarele: a) să aibă ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, respectând conduita de bună practică, conform prevederilor Standardului ocupaţional al taximetristului”. Taximetriştii ţepari riscă sancţiuni în cazul în care sunt depistaţi, însă în acest moment se pare că nu se feresc, profitul fiind probabil prea mare. Până nu se vor lua măsuri drastice, subiectul rămâne o pată neagră asupra turismului românesc.

Gabriel GÎRBACI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102