REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Turn pe malul lacului Siutghiol. Construcția unui bloc cu 8 etaje ar putea fi blocată în instanță

Turn pe malul lacului Siutghiol. Construcția unui bloc cu 8 etaje ar putea fi blocată în instanță

Replica API 15 martie 2019 | 00:00 1251

Deşi constănțenii, dar și turiștii, se tot plâng că staţiunea este prea aglomerată şi abia dacă mai zărești un petec de spațiu verde, iată că se tot construieşte pe malul Lacului Siutghiol. Altunian Givan și Anahida Dogaru, de exemplu, vor să ridice un bloc cu 8 etaje pe malul lacului Siutghiol, în zona Hotelului Metropol. Numele Anahidei Dogaru s-a făcut cunoscut și în 2005, atunci când a evacuat baza RATC de lângă Palatul Copiilor, în baza unei hotărâri judecătorești, fiind mandatarul uneia dintre moștenitoare, Maria Damadianenului. Investiția lui Altunian Givan și al Anahidei Dogaru ar putea fi blocată în instanță!

Asociația Constanța Altfel contestă construirea unui imobil pe malul lacului Siutghiol. Concret, asociația a depus o acțiune la Tribunalul Constanța, prin intermediul căreia solicită anularea unei autorizații emise de Primăria Constanța în 2018, în vederea construirii unui imobil S+P+5-8E cu destinația apartamente de vacanță. Proprietarii terenului sunt Altunian Givan și Anahida Dogaru.

Au primit terenul prin compensare în 2005

Cei doi dețin terenul din anul 2005 și l-au obținut prin compensare, în baza unei hotărâri de Consiliu Local. Aleșii au aprobat, la acea vreme, schimbul terenului în suprafaţa de 800,27 mp, proprietatea Altunian Givan si Dogaru Anahida, situat in staţiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, zona Metropol, cu alt teren,, situat în aceeaşi zona. Motivul? Prin aplicarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru Staţiunea Mamaia, aprobat prin H.C.L.M, nr. 129/2001, a fost afectată proprietatea Altunian Givan si Dogaru Anahida cu suprafaţa de 800,27 mp (Lot A in planul de situaţie anexa), repartizata astfel: lot 2 - 224,54 nip, lot 3 - 120,30 mp, lot 4 - 122,92 mp, lot 5 - 108,90 mp, lot 6 - 112,68 mp, lot 7 sî 8 - 106,57 mp Mai exact, latura vestică a terenului era afectată de o alee de circulaţie pietonală și auto.

Cei doi au obținut în 2000, prin H.C.L.M. nr. 215 din 21.04.2000, prin compensare, suprafaţa de 3248,00 mp, situat in staţiunea Mamaia pe malul lacului Siutghiol, zona Metropol. Atribuirea a survenit ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel din anu 2000, prin intermediul căreia s-a impus municipiului să lase celor doi, în calitate de moștenitori, în deplină proprietate terenurile în suprafață de 1200 mp, 1035,75 mp și 1012,75 mp, toate situate în Mamaia, sau teren în echivalent, din punct de vedere edilitar, functional și urbanistic sau contravaloare.

Unul dintre proprietari, apropiat al familiei Damadian, cea care a revendicat terenul unde a funcționat, în trecut, baza RATC

Anahida Dogaru este o apropiată a moştenitorilor familiei Damadian, cea din urmă fiind revendicând terenul pe care a funcționat baza RATC, situat lângă Clubul Elevilor. Dogaru a avut calitatea de mandatar al reclamentei Damadian, în baza unei procuori, la mai multe procese pe care aceasta le-a avut pe rolul instanţelor constănţene cu Primăria Constanța. Maria Maia Damadian a cerut retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa. Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Apoi, a fost vândut pentru 60 de milioane de euro, iar în prezent este ocupat de magazinul Lidl. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai construiti ca scade pretul apartamentelor celor care au furat deja terenul. Nu trebuia construit de la bun inceput acolo nu sa va plangeti ca e aglomerat acum. Tot ce e construit pe malul lacului Sutghiol si Tabacariei in ultimii 15 ani e ilegal imoral si fara nici o idee de urbanism
0
0
de unde mm l-ai scos pe mazare make ma retardule, iar idiotul de fagabou e jumi-juma, dar partea de hot a laut-o de la romani stai linistit..
6
0
Mazare si Fagadau sunt makidoni
2
3
Mazarr si Fagadau sunt romani hoti. Cei care conduc tzara sunt tot romani hoti si koorve. Fi miar scarba Luminitzo
5
3
Construiti bai handicapatilor in afara orasului!!!! Extindeti orasul si nu va mai calcati pe bataturi!!!
14
0
tot ce e construit pe malul lacului nu are fundatie rezistenta pentru multa vreme in timp, in mod sigur vor exista infiltratii in timp, iar la celalalt articol care anunta un proiect imobiliar pe Stefanita Voda si care nu are permise comentariile, in acea zona la doi metri iese apa, la fel este si cu terenul unde este cimitirul -tot in zona aia, dincolo de VIVO- la acel cimitir au facut o jmecherie ca au facut numai cavouri, si cei care cumpara nu au cum sa vada ca la 2 metri iese apa acolo, in zona aia nu vad bine funatia viitoarelor blocuri de pe Stefanita Voda.
11
0
Primaria Constanta este o agentie imobiliara care da terenuri ilegal la makidoni. Angajatii primariei sunt 90% majidoni
22
5
S au inteles cu Babu si Vinturache, se merge pe aranajamente in primarie. Le vorbesti cu Babu si Vinturache executa. Doar cine are voie primeste autorizatie de construire oriunde, daca esti prieten bun cu Babu, ai autorizatia si construiesti blocul oriunde. Se stiu cazurile Babule cu prietenii tai, stai calm, urmezi si tu si Vinturache . Dar mai prin toamna- iarna. Tu tot sa aduni pana atunci ilegalitati. E implicat si fractu si sotia prin firmele si caninetul notarial, asa se aude. Cica si Fagabou stie dar primeste si zice multumesc. Fagabou cum stai cu turcii? Crezi ca lumea nu stie cum ai
19
0
Givan si Dogaru doi loloti care trebuie sa stea acolo unde stau lolotii tiganilor sustinuti de fagadau, fara sa aiba acces la lumina zilei!!!
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367