REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Tusac ar vrea să culeagă taxa de paragină inclusiv de la SRI

Tusac ar vrea să culeagă taxa de paragină inclusiv de la SRI

Replica API 11 mai 2011 | 00:00 273

Primarul Mangaliei ne prezintă dărâmăturile din staţiuni şi cine sunt proprietarii

Primarul Mangaliei ne prezintă dărâmăturile din staţiuni şi cine sunt proprietarii

Dezastru în sudul litoralului. Foste hoteluri şi restaurante de lux sunt acum o ruină şi fac de ruşine turismul românesc. Clădirile abandonate stau să cadă, iar imaginea dezolantă a litoralului nu face decât să îi ţină departe pe turişti. Din aproximativ 1000 de unităţi hoteliere din staţiunile Olimp, Saturn, Jupiter, Venus sau Neptun, 150 sunt lăsate în paragină. În topul ruşinii se află unul dintre cei mai mari investitori în turismul românesc - SIF Transilvania, cu un profit anual de zeci de milioane de euro- care deţine în sudul litoralului nu mai puţin de 108 unităţi de cazare. Din păcate, clădirile arată deplorabil, iar în ultimii 20 de ani SIF Transilvania a reuşit să renoveze din cele 108 unităţi doar 4 hoteluri.

"În ritmul acesta este posibil ca prin 2400 să modernizeze şi celelalte unităţi. Nu este posibil aşa ceva. Recent au demolat o parte din clădiri. Cred că au ajuns la concluzia că nu mai pot fi salvate", a declarat primarul Mangaliei, Claudiu Mihai Tusac. Edilul spune că pentru restaurantele Dunărea, Sulina, bufetul Prahova, satul de vacanţă şi hotelurile Vulturul, Pajura şi Cocorul, de la THR Marea Neagră, controlată de Linica Stan şi SIF Transilvania, are de recuperat o taxă de paragină de 2.674.440 lei. Potrivit primarului, Jupiter SA este o altă societate care nu-şi onorează responsabilităţile în sudul litoralului. Pentru Complexul Cătunul, restaurantele Orizont, Tismana şi anexele Hotelului Majestic, societatea Jupiter are de achitat o taxă de paragină, pentru întreg sezonul estival 2011, de 1.101.600 lei.

Mohammad şi-a lăsat de izbelişte afacerile din sud

"Mohammad Murad, deţinătorul Grupului Phoenicia Hotels din Bucureşti, a făcut lucruri frumoase peste tot, dar văd că în sudul litoralului nu mai vrea să facă nimic", a spus Tusac. Şi Serviciul Român de Informaţii şi-a abandonat Hotelul Crişana. Însă în acest caz primarul spune că nu poate aplica taxa de paragină pentru că Ministerul Apărării are un "regim" aparte. "Legea ar trebui aplicată pentru toată lumea, însă în cazul Ministerului Apărării taxa de paragină din păcate nu se poate aplica. Pentru ei, hotelul este considerat cazarmă", a spus Tusac. Cât despre Camping-ul Olimp, deţinut de Holiday Olimp, primarul spune că are de achitat o taxă de paragină de 5,5 miliarde lei vechi. Cum în curtea teresei se afla un câine, Tusac a profitat pentru a comenta că acela este singurul "turist" adus de construcţia neîngrijită. "Dacă Campingul Olimp nu este acum în paragină, înseamnă că eu nu sunt primar. Este un dezastru total. Numai câinele este prezent, probabil că e singurul care se pregăteşte de sezon. Societatea domnului Veriotti are 5.5 miliarde lei vechi de achitat pentru taxa de paragină. Se laudă că au averi fabuloase, dar nu reuşesc să pună la punct unităţile de cazare pe care le deţin în sudul litoralului. Este inadmisibil să avem astfel de unităţi în staţiunile Olimp, Saturn care în urmă cu ceva timp erau considerate perla litoralului românesc", a spus Tusac. Un alt complex care are de achitat taxa de paragină este şi Amfiteatru Belvedere Panoramic- suma se ridică la aproximativ 2 miliarde lei vechi. Panoramic a fost pus în conservare încă de anul trecut. "Panoramic, astăzi, este o ruină. A fost cel mai frumos complex de pe litoralul Mării Negre. Pe vremuri cine ajungea în Amfiteatru Belvedere Panoramic, era cineva sau avea pe cineva, iar acum bate vântul", a menţionat Tusac. În Jupiter, clădirea în care turiştii se relaxau odinioară la bowling arată ca după bombardament. Cei doi asociaţi se pare că nu au găsit un mijloc de comunicare, iar afacerea a fost lăsată de izbelişte.

Şi Poşta ia "amendă"

Vizavi de fostul restaurant de lux deţinut de Univertis SA, găsim spaţiile vandalizate ale Poştei Române, abandonate şi ele de aproximativ 4 ani. Edilul Mangaliei, Claudiu Mihai Tusac, susţine că în timp ce ministrul Elena Udrea încearcă să "resusciteze" staţiunile turistice de pe litoralul românesc, Guvernul ignoră situaţia clădirilor deţinute de Poşta Română. "În actualul Guvern nu cred că sunt doi miniştri care vor acelaşi lucru. Trei clădiri ale Poştei Române, aflate în trei staţiuni de importanţă naţională, Saturn, Jupiter şi Venus, au fost lăsate de ani buni în paragină. E o bătaie de joc. Guvernul, pentru cele trei clădiri dărăpănate ale Poştei Române, are de achitat până în septembrie a.c. o taxă de paragină de 183.600 lei", a declarat primarul Claudiu Mihai Tusac. Chiar dacă unele hoteluri arată dezastruos, Tusac dă asigurări că sudul litoralului este pregătit să primească turişti. "Tragem un semnal de alarmă celor care şi-au părăsit clădirile din sudul litoralului să le renoveze sau să le demoleze", spune Tusac. Edilul spune că taxa de paragină se calculează pe perioada sezonului estival între 1 mai şi 30 septembrie şi constituie venit cu destinaţie specială, fiind folosită pentru promovarea turismului în sudul litoralului. Conform acestuia, cuantumul taxei pentru spaţiile mai mici de 100 mp este de 40 lei/ zi, iar pentru spaţiile mai mari de 100 mp taxa creşte la 400 lei/ zi. Edilul spune că cei care refuză să achite taxele se vor trezi cu sechestru pe bunuri şi cu poprire pe conturi. "Pe mine Boc nu m-a întrebat dacă vreau să plătesc taxele Guvernului, ci mi-a impus să fac acest lucru. Taxa de paragină este o lege locală, nu e o amendă. Pentru neplata la termenul scadent a obligaţiei fiscale se datorează, după acest termen, majorări de întârziere conform legislaţiei în vigoare. Pentru cei care nu vor achita taxa cu ajutorul executorului judecătoresc blocăm conturile şi punem sechestru pe bunurile deţinătorilor clădirilor aflate în paragină", a declarat, ieri, Tusac, după o plimbare prin staţiuni, la care a invitat şi presa, pentru a arăta cu degetul societăţile sau instituţiile statului care nu îşi renovează clădirile şi care, din acest motiv, vor avea de plătit "taxa de paragină".

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218