REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Tusea seacă la copii: cele mai frecvente cauze

Tusea seacă la copii: cele mai frecvente cauze

Replica API 17 noiembrie 2020 | 00:00 931

Tusea este o parte importantă a sistemului nostru de apărare, ajutând organismul să scape de potențialele microorganisme care ne fac rău.

Tusea este de mai multe tipuri, după cum probabil ai observat și la copilul tău: productivă și uscată. Primul tip înseamnă că tusea produce sau se aude de parcă ar produce spută sau mucus. Tusea seacă, pe de altă parte, nu produce mucus, scrie doc.ro.

Care sunt cauzele ce duc la tusea seacă la copii

Există mulți factori care pot cauza episoade de tușe seacă la cei mici, începând de la o simplă răceală, până la inhalarea sau înghițirea unui obiect.

Infecțiile virale - Numeroase tipuri de infecții respiratorii virale pot duce la tușe în cazul copiilor, din cauza iritației și inflamației din căile respiratorii. Unele dintre infecțiile care sunt de regulă cauzate de virusuri și care pot duce la tusea seacă la copii sunt: răceală comună, gripă, crupul (o boală a laringelui la copii, care se manifestă prin tușe răgușită), pneumonie, bronșiolita.

În funcție de infecție, tusea seacă a copilului poate să sune diferit, poate fi un sunet răgușit sau poate fi un sunet șuierător (așa numită respirație wheezing). În plus, tusea se poate agrava noaptea, din cauză că mucusul din nas se scurge în gât, provocând iritație.

Tusea convulsivă - Numită și pertussis, această este o infecție bacteriană contagioasă a cailor respiratorii. Tusea apare din cauza toxinelor produse de bacterii, care afectează căile respiratorii și le face să se umfle, să se inflameze.

Copiii care suferă de pertussis vor avea, adeseori, crize lungi de tușe, în timpul cărora le este greu să respire. După ce micuțul a terminat de tușit, cel mai adesea va încerca să respire adânc, iar acest lucru determina un sunet diferit în timpul respirației.

Astmul - Este o boală cronică ce implică inflamația și îngustarea cailor respiratorii. Din acest motiv, copilului cu astm îi este foarte greu să respire. Simptomele astmului pot fi declanșate de diverși factori, inclusiv de substanțe iritante din mediul înconjurător, de o afecțiune respiratorie ori de efortul fizic.

Perioadele frecvente de tuse, care poate fi seacă sau productivă, sunt unul dintre semnele pe care le are astmul la copii. Tusea poate fi mai accentuată în timpul nopții sau în timp ce copilul se joacă. Părintele poate să audă, de exemplu, un sunet șuierător, atunci când copilul inspiră și expiră. În unele cazuri, tusea cronică poate fi singurul simptom al astmului, așa că mergi cu cel mic la medic dacă tușește des și te îngrijorează.

Un obiect străin inhalat sau înghițit - Nu este ceva neobișnuit că unii copii mici să își pună în gură unele obiecte, cum ar fi nasturi, mărgele sau alte obiecte foarte mici. Dacă cei mici inspiră prea adânc, obiectul poate să se oprească în căile respiratorii. Sau, în alte cazuri, copilul poate să înghită obiectul, iar acesta se poate bloca în esofag.

Dacă fiul ori fiica ta a înghițit ori a inhalat ceva (a băgat pe nas un mic obiect), tusea lui sau a ei ar putea fi un semn ce indică faptul că organismul încearcă să îndepărteze / să miște obiectul. Este posibil că părintele să audă un sunet șuierător (wheezing) sau sunete ce arată că cel mic se îneacă.

În cazul în care crezi că micuțul tău a inhalat sau a înghițit un obiect străin, cere imediat ajutorul personalului medical, pentru tratamentul rapid.

Alergiile - Acestea pot să aibă loc când sistemul imunitar "crede" în mod greșit că un factor inofensiv este un invadator și din acest motiv reacționează mai mult decât ar fi normal. Factorul care cauzează o reacție alergică se numește alergen. Există mai multe tipuri de alergeni în natură, însă și în locuința, cum ar fi: polenul, mătreață din blană animalelor, anumite alimente sau unele medicamente. Histamină este eliberată în timpul unei reacții alergice și poate cauza simptome în zona sistemului respirator. Tusea uscată poate fi un simptom al alergiilor, mai ales dacă ea debutează la un anumit moment al anului sau dacă cel mic începe să tușească după expunerea la un anumit factor (ori alergen).

Substanțe iritante - Expunerea la diverse substanțe iritante din mediul înconjurător poate cauza inflamație în gât, care poate duce la tusea seacă la copii. Cele mai comune substanțe care pot cauza tusea seacă la cel mic pot fi: fumul de țigară, gazele de eșapament, poluarea din aer, praful, mucegaiul, aerul care este prea rece sau prea uscat.

În cazul în care copilul tău este expus în mod frecvent la o substanță iritantă, tusea seacă poate deveni cronică. În plus, că părinte, este bine să reții că cel mic poate avea o predispoziție mai mare spre iritația cailor respiratorii dacă suferă și de alergii sau de astm.

Tusea psihogenă - O tușe de acest fel este termenul pe care medicii îl folosesc pentru a descrie o tușe care nu are o cauza clară și care nu răspunde la tratament. Acest tip de tuse psihogenă este, de regulă, cauzat de un tip de problema psihologică nedescoperită încă sau de un stres de natură psihologică. Această tuse durează, de cele mai multe ori, peste 6 luni și poate să afecteze activitățile de zi cu zi ale copilului.

Dacă medicul pediatru al copilului tău a eliminat toate cauzele potențiale ale tușei seci, el poate să pună diagnosticul de tușe psihogenă sau pe "fond nervos". În această situație, părintele va fi îndrumat să ceară ajutorul unui psiholog sau psihiatru care să îl ajute pe cel mic să descopere anumite aspecte care îl fac să tușească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218