REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ţuţării fostului ministru Maria Grapini au făcut praf şi pulbere Mamaia SA

Ţuţării fostului ministru Maria Grapini au făcut praf şi pulbere Mamaia SA

Replica API 3 iulie 2014 | 00:00 170

Bonus: cum explica duduia angajarea rubedeniei sale

Bonus: cum explica duduia angajarea rubedeniei sale

Praful şi pulberea s-a ales de Mamaia SA, după ce fostul ministru Maria Grapini a numit la conducerea firmei de turism rude din Timişoara şi colegi de partid, categoria bebe, paraşutaţi de prin Lugoj. Societatea de stat a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri penibilă, de 80.777 lei şi pierderi de 1.660.729 lei, la care se vor adăuga, pentru anul în curs, şi cele aproape 5 milioane de lei plătite Unicredit Ţiriac Bank, pentru stingerea datoriei pe care o avea la această bancă telegondola din Mamaia, unde societatea de stat este asociat majoritar. După ce Unicredit a executat silit Mamaia SA şi i-a luat din conturi suma de peste un milion de euro, super meseriaşii trăzniţi şi adunaţi de Grapini în Consiliul de Administraţie al firmei constănţene nu s-au catadicsit nici măcar să printeze o hârtie pentru a-i oferi administratorului judiciar al telegondolei actele necesare înscrierii la masa credală, cu riscul de a pierde definitiv acei bani. Informaţia apare în dosarul de insolvenţă al Telegondola Mamaia SRL, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, confirmând, încă o dată bătaia de joc a Mariei Grapini la adresa a tot ce înseamnă turism în Constanţa.

Chiar dacă duduia Grapini a plecat într-un fel de turneu european de stand-up comedy, pentru se face de râs şi pe la Bruxelles, ca eurodeputat, după ce a amuzat o Românie întreagă cu producţia sa inepuizabilă de umor involuntar, ca ministru, răul făcut în mandatul său este încă vizibil. În prezent, Mamaia SA îşi schimbă din nou administratorii, doi dintre foştii consilieri ai Mariei Grapini urmând a fi revocaţi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), de pe 07.08.2014. Este vorba despre Bogdan Balaş şi Tudor Mataragiu, cel despre care "Replica" prezenta în exclusivitate, anul trecut, că a fost angajat în Guvern şi numit la conducerea mai multor societăţi de stat din Constanţa pentru că este rudă cu ministrul Maria Grapini şi nu datorită vreunor merite profesionale. Foarte tânărul Tudor Mataragiu, fiu de fost colonel SRI, este fratele Ancăi Grapini, nimeni alta decât nora ministresei Maria Grapini. Evident, torţionara limbii române (greşelile de scriere ale madamei au zguduit o ţară întreagă de râs) nu a găsit nimic în neregulă aici, luându-ne pe toţi de retardaţi şi explicând cum şi-a angajat rubedenia strict pe considerente de profesionalism. Apare scris şi în răspunsul oferit în decembrie 2013 de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, condus pe atunci de Maria Grapini, la o interpelare a deputatului constănţean Florin Gheorghe, cu tema "Numirile în Consiliul de Administraţie al SC Mamaia SA".

Cum ne ia madam Grapini de proşti, în încercarea de a explica angajarea rudei sale la Mamaia SA

Scribul fostului ministru (n-o puteam suspecta pe Grapini c-ar fi putut redacta atât de corect o "compunere") spune aşa: "Cunoaşteţi faptul că am susţinut şi voi susţine în continuare tinerii din România, tinerii motivaţi, hotărâţi, echilibraţi şi bine pregătiţi profesional, care au obiective clare în viaţă, se implică şi muncesc pentru atingerea acestor obiective. Consider că pentru a revitaliza sistemul economic românesc este nevoie pe lângă experienţă şi de idei inovatoare, spirit de iniţiativă şi o schimbare de mentalitate pe care unii tineri o au tocmai datorită diferenţei de generaţii. Să nu uităm în acelaşi timp că întreprinzătorii tineri din România au înfiinţat în cadrul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat în 2011, până la finele lunii septembrie a acestui an (anul 2013- n.red.), 10.220 de firme (SRL- D) din care funcţionează în continuare 10.096. Prin urmare, cred că nu trebuie să desconsiderăm capacitatea de management a tinerilor, iar dinamismul acestora trebuie valorificat". După cum se vede, Maria Grapini a explicat în detaliu, la obiect şi pe înţelesul tuturor de ce şi-a angajat ruda în Guvern, prin aplicarea exactă a irefutabilului concept "Frunză verde stâlp, curge apă din bec". Dar iată şi ce au făcut tinerii aduşi de ministresă să salveze economia României la Mamaia SA. Pe 10.02.2014, Unicredit Ţiriac a executat silit Mamaia SA, prin BEJ Deacu şi Asociaţii, pentru suma de 1.185.057,46 de euro, banca preluând din conturile societăţii de stat 4.982.338,79 lei, din care, în urma redistribuirii, a încasat efectiv 4.909.083,66 lei. Reamintim că Mamaia SA, asociat majoritar la telegondolă, a cumpărat creanţa deţinută de Unicredit Ţiriac Bank la Telegondola Mamaia SRL, de aproape 1,2 milioane de euro, constituind un împrumut contractat în anul 2007. Ulterior îndestulării cu cele aproape 5 milioane de lei, banca a revenit şi a mai cerut 111.600,84 euro de la telegondolă, reprezentând penalităţi şi dobânzi, sumă acceptată de administratorul judiciar Global Insolvency SPRL- expert Insolvenţă SPRL. În plus, Telegondola Mamaia SRL mai avea de plată, până la data de 30.06.2014, şi suma de 516.210 lei către Direcţia Generală Regională de Finanţe Publice Galaţi, prin Administraţia Judeţeană de Finanţe Constanţa. După ce a plătit datoria către Unicredit Ţiriac, Mamaia SA a solicitat să fie înscrisă la masa credală a Telegondola Mamaia SRL cu suma 4.982.338,79 lei, creanţă, de asemenea, acceptată de administratorul judiciar.

Administratorul judiciar al telegondolei se roagă de Mamaia SA să-i ia banii, meseriaşii Mariei Grapini refuză

Problema e că ţuţării Mariei Grapini nu s-au mai obosit apoi să se agite pentru a recupera respectivii bani, ajungând la situaţia penibilă de a salva de la faliment Telegondola Mamaia SA pentru a falimenta asociatul majoritar, Mamaia SA. Concret, administratorii n-au oferit administratorului judiciar înscrisuri solicitate cu privire la modalitatea de eşalonare şi stingere a creanţei Mamaia SA, astfel încât exista riscul ca judecătorul sindic să n-o mai includă în planul de reorganizare al Telegondola Mamaia SA, modificat, iar pe 30 iunie era ultima zi în care se puteau face plăţi. Potrivit datelor aflate la dosarul de insolvenţă, pe 09.05.2014, administratorul judiciar s-a deplasat la sediul Mamaia SA "în vederea iniţierii unor discuţii cu privire la poziţia Mamaia SA faţă de modul de eşalonare şi stingere a creanţei Mamaia SA, deţinută la masa credală a debitoarei în vederea reglementării creanţei în cadrul planului de reorganizare al Telegondola Mamaia SRL". Altfel spus, cel care avea de dat bani vine şi-l trage de mânecă pe cel care trebuia să primească banii, venind la el acasă şi rugându-l frumos să accepte să-i dea înapoi datoria. Numai că tinerii "motivaţi, hotărâţi, echilibraţi şi bine pregătiţi profesional, care au obiective clare în viaţă, se implică şi muncesc pentru atingerea acestor obiective", după cum frumos îi descria Maria Grapini pe cei puşi să administreze Mamaia SA, ori n-au avut chef, ori nu i-a dus capul să ofere nişte amărâte de acte, că doar n-au plătit cele 5 milioane din banii lor: "Având în vedere faptul că Mamaia SA nu a transmis administratorului judiciar înscrisurile solicitate în cursul întâlnirii directe, referitoare la modul de eşalonare şi stingere a creanţei Mamaia SA, administratorul judiciar a transmis în data de 29.05.2014 adresa nr. 1270 prin intermediul căreia revine asupra importanţei comunicării înscrisurilor solicitate, lipsa acestora generând întârzierea reglementării creanţei Mamaia SA în cadrul planului de reorganizare, modificat". Dezinteresul şi amatorismul puştilor aduşi de tanti Grapini să se joace cu o societate de stat din Constanţa este evident, ceea ce ne prilejuieşte o revenire la răspunsul oferit de fosta ministresă deputatului Florin Gheorghe, cu privire la Mamaia SA.

Şi încă una: fostul ministru Grapini a ţinut la secret jaful descoperit de Corpul de Control la Mamaia SA şi telegondolă

În documentul care poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Maria Grapini transmite negru pe alb: "Conform raportului Direcţiei Corp de Control al Ministerului Economiei s-au constatat o serie de nereguli în urma verificării situaţiei la Telegondola SA şi Mamaia SA: lipsa unei evidenţe stricte a biletelor cu valoare fixă; cheltuieli anormale cu salariile; lipsa oricărui interes de a obţine venituri, concretizate prin nefacturarea la terţi a facilităţilor puse la dispoziţie; efectuarea de cheltuieli nejustificate în condiţia în care situaţia financiară a societăţii este dezastruoasă". Trecem peste faptul că fostul ministru nu a scos un cuvânt în public despre neregulile descoperite la cele două firme din Mamaia, de parcă ar fi vrut să protejeze pe unii sau alţii, deşi a văzut cu ochii ochii ei jaful descoperit de Corpul de Control. Ne întrebăm însă dacă la cheltuieli nejustificate cu salariile şi lipsa de interes pentru obţinerea de venituri intră şi lefurile plătite rudei fostului ministru Grapini, care nu s-a deranjat să aducă vreun ban pentru Mamaia SA chiar dacă i-a bătut, la propriu, la uşă datornicul, să-l întrebe cum vrea să-i înapoieze datoria.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218