REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tuzla, Agigea şi Cumpăna, alături de Balchik, parteneri într-un proiect transfrontalier

Tuzla, Agigea şi Cumpăna, alături de Balchik, parteneri într-un proiect transfrontalier

Replica API 29 martie 2018 | 00:48 205

Perfecţionare, viziune şi educaţie

Perfecţionare, viziune şi educaţie

Întâlnire de mare importanţă la Tuzla! În Centrul Cultural din localitate, trei primari s-au reunit pentru a discuta stadiul şi importanţa proiectului „Creşterea competitivităţii prin perfecţionare, viziune şi educaţie”, proiect cofinanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului INTERREG V-A România Bulgaria. Iniţiatorul proiectului este chiar comuna Tuzla, iar prezent la eveniment a fost Reşit Taner, edilul comunei. De asemenea, celelalte două localităţi din România implicate au fost reprezentate de Mariana Gâju pentru Cumpăna şi Andreea Munteanu, consilierul primarului din Agigea, Cristian Cîrjaliu, care este plecat din ţară în această perioadă.

Desigur, proiectul este unul transfrontalier, oraşul Blachik fiind localitatea din Bulgaria care se alătură celor trei comune. În cadrul conferinţei de presă de miercuri, 28 martie a.c., de la Tuzla, au fost prezentate mai multe aspecte ce ţin de proiect. Potrivit proiectului, parteneriatul avându-i ca membri pe următorii: primăria comunei Tuzla (lider partener), primăria Agigea (partener), primăria Cumpăna (partener) şi Municipiul Balchik – districtul Dobrich (partener), au aplicat pentru finanţarea proiectului prin Programul INTERREG V-A România-Bulgaria prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Axa Prioritară 4 – O Regiune Calificată şi Inclusivă, obiectivul specific 4.1 Încurajarea integrării zonei transfrontaliere în privinţa ocupării şi mobilităţii forţei de muncă.

Obiectivul general al proiectului constă în schimbarea mentalităţii colective asupra menţierii pe piaţa muncii a populaţiei vârstnice, prin asigurarea unei vieţi mai sănătoase, mai productive, participative şi independente penru această categorie socială, cu impact pozitiv asupra sistemului general de protecţie socială, în beneficiul dezvoltării macroeconomice naţionale.

Valoarea proiectului de de 446.981,32 euro din care 379.934,1 euro contribuţia UE, restul de 58.103,14 fiind valoarea cofinanţării naţionale a României şi Bulgariei şi 8.944,08 euro – valoarea cofinanţării proprii a partenerilor de afaceri. Mai precis, 200 de persoane se află în grupul ţintă, reprezentând persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 70 de ani care vor participa la diverse traininguri pentru perfecţionare şi vor primi calififcări în mai multe domenii. 50 de participanţi vor fi din fiecare localitate parteneră.

În urma cursurilor de perfecţionare vor fi 200 de absolvenţi de meserii vocaţionale: 40 de persoane agenţi de securitate, 40 de persoane baby-sitter, 40 de persoane administratori de pensiune, 40 de persoane brutari/patiseri şi 40 de persoane instalatori sanitari. Toţi participanţii vor face şi un curs de utilizare al calculatorului, dar vor învăţa şi o limbă străină la algere între engleză, franceză, spaniolă, italiană sau germană.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
3 hotii unul mai hot ca altul
0
0
Din pacate aceste fonduri sunt irosite. Nu am vazut o sedinta dupa ce s-au dat banii , sa fie o analiza a rezultatelor , ce efect , ce imbanatatire... Doar bucuria cheltuirii banilor.... PACAT
1
0
oare despre ce proiect o vorbi doamna cu demnitate Gaju?
0
0
Suntem satului de minciuni si poze. Fapte nu vb si poze pe FB
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614