REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

TVA „tăiat” la 9%. Ministerul Agriculturii anunță „realizări revoluționare”

TVA „tăiat” la 9%. Ministerul Agriculturii anunță „realizări revoluționare”

Replica API 2 iunie 2015 | 21:23 208

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) s-a redus de luni, de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, semințe-plante și ingrediente pentru prepararea alimentelor. Potrivit estimărilor, prețurile produselor ar trebui să scadă cu 12%.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ne spune că cea mai importantă realizare din 1989 încoace este scăderea TVA la produsele din supermarket! Dacă ar fi adevărat, ceea ce în esență ar însemna un aspect jenant pentru o țară cu pretenții, nu rămâne decât să constatăm, fiecare dintre noi, dacă plătim cu 12% mai puțin pentru fiecare produs alimentar achiziționat de la raft.

„Îmi doresc ca dumneavoastră să găsiți produse mai ieftine la raft chiar începând de astăzi și, implicit, cred că această măsură va duce în termen scurt la creșterea puterii de cumpărare. Vorbeam zilele trecute cu un mare producător și procesator român, care îmi povestea că el a redus în avans TVA la produsele livrate către clienți, iar rezultatul a fost că, după numai 3 zile, vânzarile sale au crescut cu 35%. Acesta este un semnal foarte bun, care arată că estimările pe care le-am făcut atunci când am decis tăierea TVA, sunt corecte și vor duce în timp scurt la creșterea consumului! Mă bucur că am reușit, cu acest Guvern, să luăm cea mai importantă măsura de relaxare fiscală, dar totodată și de relansare a agriculturii românești de după 1989. Speranța a devenit astăzi realitate!”, a trâmbițat, luni, Constantin.

Numai că veștile ministrului nu au fost primite cu același entuziasm de către cetățeni.

„Deja, am văzut atâtea escrocherii la hypermarketuri, încât am îndoieli”, susține Monica Sicra, a cărei părere este împărtășită și de Ioan Bogdan.

„Refuzul guvernului de a scădea prețurile prin stimularea muncii și insistarea pe reducerea TVA este un mod nou de cumpărare de voturi la vedere suportat de buget. De ce guvernul refuză stimularea investitorilor și a împrumuturilor din bănci?”, a spus acesta. Scurt și la obiect a fost Ionuț Alin Puciumandea: „De ce s-a diminuat subvenția la ovine?”

Consiliul Fiscal a avizat, la mijlocul lunii mai a.c., cu rezerve modificarea legislației fiscale prin care se reduce TVA la produsele alimentare, arătând că datele economice de până acum nu sunt concludente și că, mai ales, această reducere de taxă nu ar trebui să contribuie la reducerea investițiilor, pe o traiectorie descendentă de la preluarea guvernării de către Victor Ponta și aflate deja la un minim istoric.

„În contextul în care plusul de venituri observat în urma execuției la 3 luni se dovedește a nu se datora doar unor evoluții mai favorabile decât cele anticipate ale bazelor macroeconomice relevante sau unor factori conjuncturali, reflectând într-adevăr un progres permanent în ceea ce privește eficiența colectării taxelor și impozitelor, Consiliul fiscal apreciază că spațiul fiscal necesar extinderii sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente și servicii de restaurant ar putea fi identificat.

Consiliul fiscal atrage însă atenția că o acomodare a reducerii de TVA aflate în discuție în această opinie printr-o nouă reducere a investițiilor publice, în condițiile în care începând cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronunțat trend descendent (anul 2014 consemnând de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB după standarde ESA20104 ) ar putea avea consecințe majore pe termen mediu și lung asupra potențialului de creștere economică, dat fiind necesarul major de investiții publice în infrastructură”, spuneau cei de la Consiliul Fiscal.

Primul mare retailer care a aplicat măsura, înainte de intrarea în vigoare a legii, a fost Profi. „Am luat această măsură excepţională încă din ultima zi a lui aprilie deoarece suntem convinşi că scăderea preţurilor rezultată din reducerea TVA este o decizie cât se poate de bună pentru comerţ”, a spus reprezentantul Profi, Daniel Cîrstea.

Amintim că reducerea la 9% a TVA se aplică pentru: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile, zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale. Toate acestea, pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218