REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Uber, Bolt și Clever au ajuns la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor. Ce se schimbă

Uber, Bolt și Clever au ajuns la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor. Ce se schimbă

Replica API 23 mai 2019 | 00:00 148

Companiile Uber, Bolt și Clever reprezentate de Asociația Coaliția pentru Economia Digitală au ajuns azi la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor în urma întâlnirii cu ministrul de resort, Răzvan Cuc, în privința reglementării serviciilor de ride sharing.

"Am ajuns la o înțelegere și este un pas mare înainte pe care l-am făcut și pe care ar fi trebuit să îl facem în urmă cu două luni. Autoritățile ne-au promis că astăzi vor pune în dezbatere publică proiectul de ordonanță, dar acest lucru nu schimbă cu nimic ce se întâmplă: amenzi și timp pierdut", a spus Cătălin Codreanu, președinte al Coaliției pentru Economica Digitală.

Potrivit acestuia în ultimele zile jumătate dintre șoferii înregistrați pe cele trei platforme nu au mai ieșit pe traseu, ceea ce a dus la o creștere exponențială a tarifelor, precum și a timpilor de așteptare.

Șoferii care vor să facă transport de persoane cu Uber, Clever, Bolt trebuie să aibă o mașină nu mai veche de 15 ani.

De asemenea, trebuie să depună la ARR un dosar care va conține cazier, certificat medical, atestat de șofer profesionist, dovada că sunt PFA.

O altă modificare se referă la proprietatea mașinii. Propunerea autorităților a fost ca mașina cu care șoferii făceau transport de persoane să se afle în proprietatea acestora. Până la urmă s-a agreat ca acest lucru să nu se întâmple astfel încât oricine din familie să poată folosi mașina.

"Așa cum propuneau dânșii ca vârsta maximă a mașinii să fie de până la opt ani, era o prevedere absurdă având în vedere că vârsta medie a parcului auto din România este de 15 ani. De asemenea, am obținut și o prevedere în ceea ce privește proprietatea mașinii astfel încât atât soțul și soția să poată folosi mașina, pentru că în medie, o familie din România deține o singură mașină", a mai spus Codreanu.

Până când aceste prevederi nu vor fi aprobate de Guvern însă, șoferii pot în continuare pot fi opriți și amendați de polițiști.

"Noi ne dorim ca proiectul de ordonanță de urgență să fie supus aprobării cât mai repede posibil, însă nu am primit un termen din partea autorităților", a explicat preșesintele Asociației.

Asociaţia spune că modificările aduse la legea taximetriei, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ.

În ultimele luni, mai multe asociaţii ale taximetriştilor au protestat împotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane în regim de taxi, în contextul în care au acuzat patformele de ridesharing precum Clever şi Uber că ar funcţiona ilegal.

În urma adoptării unei ordonanțe care modifica Legea Taximetriei 38/2003 în data de 29 martie, șoferii celor trei aplicații pot fi amendați mai ușor cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni.

Potrivit datelor Asociției Coaliția pentru Economia Digitală, aproximativ 2,5 milioane de români folosesc serviciile Bolt, Uber și Clever Taxi.

economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu accept provocarea daca Uber sau alti sunt mai buni asta e,clientu da banu clientu decide nu cerem favoruri.
0
0
Masura psd-ista pentru a protejeaza hoti, ciorile si infractorii de taximetristi care fac evaziune ,proxeneti ,trafic de droguri etc Dece sa circulam civilizat tara ne vrea prosti
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614