REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

UCPR: Producătorii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au acoperit 7% din piaţă anul trecut

UCPR: Producătorii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au acoperit 7% din piaţă anul trecut

Replica API 30 martie 2018 | 00:00 218

Producătorii şi comercianţii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au asigurat 7% din producţia totală de ouă în anul 2017 şi 21,25% din producţia industrială, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), într-un comunicat, scrie AGERPRES.

De asemenea, cei vizaţi de controlul autorităţii de concurenţă au acoperit 28,31% din producţia de ouă realizată de membrii UCPR în anul 2017, în timp ce unul dintre furnizorii vizaţi nu este membru al Uniunii. UCPR reprezintă circa 80% din producţia de ouă de consum realizată în sistem intensiv industrial.

Reprezentanţii UCPR vin cu aceste precizări ca reacţie la investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum, suspectând un cartel care a determinat creşterea artificială a preţurilor la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, Consiliului Concurenţei a arătat că furnizorii vizaţi de investigaţie reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, fiind cei care aprovizionează principalii comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească.

Totodată, în acest context, UCPR susţine că va asigura toată transparenţa necesară şi toate datele tehnice necesare realizării unei anchete cât mai în detaliu care să vizeze atât particularităţile specifice sectorului avicol cât şi contextul european.

"UCPR va asigura toată transparenţa necesară şi toate datele tehnice necesare unei anchete cât mai în detaliu care să vizeze atât particularităţile specifice sectorului avicol cât şi contextul european, care la momentul perioadei vizate a generat o diminuare extrem de mare a ofertei de ouă din cauza utilizării insecticidului Fipronil, interzis în această industrie. Consideram că este obligaţia noastră de a participa activ la toate etapele anchetei şi ele a ne asigura că prin expertiza noastră putem aduce clarificările necesare unei viziuni cât mai clare asupra întregului lanţ comercial de la poarta fermei până la consumatorul final ale cărui interes primează", susţin reprezentaţii UCPR.

De asemenea, crescătorii de păsări din România au arătat că, încă de la înfiinţarea UCPR în anul 1993, a fost respectat întreg cadrul legislativ aplicabil cât şi statutul şi obiectivele asumate, "rezultatele noastre având ca beneficiar direct consumatorul român, care a avut acces la o calitate superioară a produselor şi la preţuri din ce în ce mai bune atât pentru carnea de pasăre cât şi pentru ouăle de consum".

"În acelaşi timp am susţinut prin toate acţiunile noastre dezvoltarea unei pieţe libere care să crească competitivitatea producătorilor români pe piaţa comunitară, dar şi reprezentarea şi apărarea intereselor legitime ale acestora", se mai arată în comunicat.

În urmă cu două zile, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o investigaţie pe această piaţă, după ce, în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului să cerceteze care au fost cauzele creşterilor abrupte ale preţului ouălor în acea perioadă. Instituţia de concurenţă a efectuat o analiză preliminară, iar concluziile au condus la necesitatea unei investigaţii mai aprofundate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614