REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ucraina: Serviciile secrete ruseşti încearcă să racoleze militari ucraineni cu ajutorul profilurilor de femei din reţelele sociale

Ucraina: Serviciile secrete ruseşti încearcă să racoleze militari ucraineni cu ajutorul profilurilor de femei din reţelele sociale

Replica API 15 august 2019 | 00:00 299

Departamentul de contraspionaj al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a detectat numeroase încercări de racolare a unor militari ucraineni de către serviciile secrete ruseşti şi de către aşa-numitul 'Minister pentru securitatea statului' din autoproclamata republică Doneţk (estul Ucrainei), structură subordonată de asemenea Moscovei, prin intermediul profilurilor de femei din reţelele sociale, a declarat serviciul de presă al SBU, citat de agenţia de presă ucraineană Liga.

Într-un comunicat de presă, SBU a dezvăluit marţi seara că agenţi ai săi au reuşit să deconspire modul în care a fost abordat de FSB comandantul unei unităţi ucrainene aflate în zona de conflict din Donbas în vederea racolării.

'S-a stabilit că printr-o reţea de socializare, controlată de serviciile secrete ruseşti, sub profilul unei femei s-a stabilit un contact cu militarul ucrainean. Pe măsura evoluţiei relaţiei lor virtuale, presupusa tânără a aflat despre serviciul său în cadrul armatei ucrainene. După aceea, ea a încercat să obţină informaţii cu caracter militar şi socio-politic' de la acesta, se menţionează în comunicatul SBU.

Ulterior, FSB i-a propus militarului ucrainean - a cărui funcţie exactă nu este menţionată - să livreze informaţii pentru bani. Acestuia i-a fost promisă posibilitatea de a pleca în Rusia, unde i s-ar oferi o locuinţă, conform textului citat. Militarul ucrainean a raportat despre toate acestea serviciului de spionaj al Ucrainei.

În acest context, SBU atenţionează că acei cetăţeni care comunică de bună voie autorităţilor despre faptul că s-a încercat racolarea lor şi în cazul în care nu au comis fapte care contravin legii şi intereselor statului ucrainean, sunt exoneraţi de răspundere.

Anterior, SBU a anunţat că a declarat non-grata un diplomat rus de la Consulatul General al Federaţiei Ruse din Lvov pentru activităţi de spionaj. Diplomatul rus a fost expulzat din Ucraina încă în luna mai, dar Kievul a anunţat despre aceasta abia marţi.

În replică, Moscova a declarat marţi persona non-grata un diplomat ucrainean de la Consulatul General al Ucrainei din Sankt-Petersburg, indicând că este o măsură de răspuns simetrică la 'un gest neprietenos şi nemotivat similar al Kievului'.

Ministerul de Externe rus susţine că SBU nu a furnizat dovezi privind activităţile ilegale ale diplomatului rus la Lvov. SBU afirmă într-un comunicat separat marţi că diplomatul respectiv era ofiţer de informaţii, care acţiona sub acoperire diplomatică la Lvov. El racolase din 2014 un locuitor al Lvov, şeful unei organizaţii neguvernamentale, care îi furniza informaţii capabile să submineze siguranţa statului ucrainean, potrivit agenţiei de presă menţionate. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614