REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

UE a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, însă există la vânzare cele pentru uz industrial

UE a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, însă există la vânzare cele pentru uz industrial

Replica API 24 iulie 2018 | 00:00 400

Un studiu realizat de InfoCons - Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - asupra surselor de iluminat atrage atenţia că, deşi Uniunea Europeana a interzis comercializarea becurilor cu incandescenţă pentru uz casnic, încă există astfel de produse la vânzare, cu menţiunea că sunt pentru uz industrial, dar poziţionate pe acelaşi raft, scrie Agerpres.

Conform unui comunicat, InfoCons a analizat 82 de produse tip lampa de iluminat, pe baza informaţiilor de pe eticheta, provenind de la 49 producători şi furnizori sau distribuitori.

În funcţie de sursa de iluminare s-au identificat 4 tipuri de corpuri de iluminat: Fluo Compact (sau florescente), cu Halogen, cu Filament Incandescent şi LED. 85,7% dintre produse au menţionat pe eticheta temperatura de culoare. Dintre acestea, 72% emit lumina caldă, 6% emit lumina neutră şi 22% emit lumina rece.

În ceea ce priveşte reglarea intensităţii fluxului luminos, informaţia este menţionată pe eticheta a 95,2% din produse. Dintre acestea, doar 24% permit reglarea intensităţii fluxului luminos.

Durata maximă de viaţă a lămpilor se regăseşte în cazul lămpilor de tip LED şi poate ajunge până la 50.000 de ore de funcţionare. La polul opus sunt lămpile cu filament incandescent sau cu halogen, ce au o durata de viaţă medie cuprinsa între 1.000 şi 2.000 de ore de funcţionare.

Un alt standard de măsurare a durabilităţii lămpilor o reprezintă contorizarea ciclurilor de pornire/oprire. Informaţia este menţionată pe etichetele a 77,3% din produsele studiate.

Tot din perspectiva durabilităţii lămpilor de iluminat, 7,14% dintre produse oferă garanţie, aceasta fiind cuprinsă între 2 şi 5 ani.

Indicele de redare al culorilor (CRI sau Ra) reprezintă o modalitate de măsurare a acestei caracteristici. CRI variază între 0 şi 100, unde 100 reprezintă o sursa de iluminat care redă culorile asemenea luminii naturale. Dintre produsele studiate, doar 39% au menţionat indicele CRI şi au o valoare cuprinsă între 80 şi 100. 3% dintre produse au o valoare CRI mai mică de 80, iar 58% nu au menţionat aceasta informaţie pe etichetă.

Potrivit sursei citate, 28,5% dintre produse au menţionat pe etichetă unghiul de dispersie al luminii, acesta fiind cuprins între 120 de grade şi 360 de grade.

'Cumpărăm becuri sau utilizăm becuri? Cumpărăm corpuri de iluminat sau le utilizăm? De cele mai multe ori, nici măcar nu ne gândim, însă ştim cum să cumpărăm? Ştim de unde? Ce drepturi avem şi ce înseamnă etichetarea acestor produse? Dacă nu le alegem cum trebuie, ne putem trezi într-un timp relativ scurt, cu probleme de sănătate, ajungem să purtăm ochelari, să obosim mai repede, iar când vine vorba despre copii, problemele pot fi mult mia grave. Haideţi să citim eticheta, să ne informăm şi să alegem banalul corp de iluminat înţelegând că nu cumpărăm un produs doar ca să-l bifăm, ci ne influenţează total', spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

InfoCons Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor este membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614