REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

UE ne cere să ne batem cu deșeurile. Constanța trebuie să scape de gropile de gunoi până la finalul anului

UE ne cere să ne batem cu deșeurile. Constanța trebuie să scape de gropile de gunoi până la finalul anului

Replica API 20 iunie 2015 | 00:00 179

Proiect de 53 milioane de euro

Proiect de 53 milioane de euro

Cristinel Dragomir

Cerințele europene în domeniul managementului gunoiului ne depășesc în totalitate. Standardele occidentale ne interzic aruncarea deșeurilor la marginea satelor, comunelor sau pe unde mai găsesc cetățenii locuri „apte”, însă pe măsură ce le închidem, „deschidem” altele noi, cum ar fi râuri, canale, păduri etc. Cu toate acestea, decizia de închidere a gropilor de gunoi vine la pachet, cum altfel, cu fonduri europene.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, dacă nu ne mișcăm „cu talent” până la 31 decembrie a.c., va trebui să scoatem bani din buzunar să închidem gropile de gunoi. „Fiecare groapă neconformă are un termen limită până la care trebuie să fie închisă, în funcție de cum a fost evaluată.

Trebuie să ne încadrăm în termene, altfel vor veni corecții la proiect. |Toate gropile neconforme trebuie închise. Eu știu că, practic, în urma acestui proiect nu vor mai fi gropi de gunoi decât la Ovidiu, care se unește cu Constanța, Costinești, Deleni și Tortomanu. Așa a fost în Masterplanul județului. Au fost patru locații și o să mai fie niște stații de sortare în anumite localități, tot pe acest criteriu al răspândirii teritoriale.

Proiectul este evaluat la 53 milioane de euro pe tot POS-ul de Mediu pentru deșeuri, pe toată raza județului Constanța. Deadline-ul este sfârșitul anului 2015. Dar, din discuțiile de la ministerul Fondurilor Europene și de la ministerul Mediului, s-a convenit cu comisarii europeni să se mai acorde un an de zile, pentru posibilitatea de a fi închis absolut tot, dar pe cheltuiala noastră.

Finanțările se fac până la 31 decembrie, dar dacă un proiect nu s-a terminat nu înseamnă că îți ia banii înapoi, îți mai dă un an de zile posibilitatea să îl termini tu cu fonduri proprii. Important este să închizi proiectul, iar ei nu îți mai decontează. Din câte știu, e în grafic proiectul”, a spus, vineri, Dragomir.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102