REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

UE reaminteşte că SUA nu pot modifica formatul viitorului summit al G7, în aşa fel încât să participe şi Rusia

UE reaminteşte că SUA nu pot modifica formatul viitorului summit al G7, în aşa fel încât să participe şi Rusia

Replica API 3 iunie 2020 | 00:00 837

Preşedinţia americană a G7 nu poate modifica formatul viitorului summit, a subliniat marţi şeful diplomaţiei europene după anunţul lui Donald Trump, care doreşte să invite şi alte ţări, printre care şi Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell

Preşedintele american a anunţat sâmbătă amânarea summitului G7 prevăzut pentru luna iunie în SUA, din cauza pandemiei de COVID-19, şi a spus că formatul său actual este "depăşit".

Susţinător al unei reintegrări a Moscovei, Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a invita alte ţări, printre care şi Rusia, să participe la summit, a cărui dată nu a fost încă stabilită.

"Preşedinţia G7 are prerogative. SUA pot lansa invitaţii punctuale, care să reflecte priorităţi, dar schimbarea formatului nu este o prerogativă a preşedinţiei", a declarat spaniolul Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

G7 îi reuneşte pe liderii SUA, Regatului Unit, Germaniei, Franţei, Italiei, Canadei şi Japoniei. Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European reprezintă celelalte ţări ale UE la aceste summituri.

Rusia a fost exclusă din formatul G8 în 2014, după anexarea Crimeei ucrainene, denunţată ca "ilegală" de occidentali.

"Schimbarea formatului, care a trecut de la G8 la G7, este rezultatul unei alegeri a Rusiei", a reamintit Josep Borrell.

"Declaraţia de la Haga din 2014 explică circumstanţele schimbării de format şi precizează condiţiile pentru o revenire la fostul format al G8", a subliniat el.

"Ne suspendăm participarea noastră la G8 până când Rusia îşi va schimba poziţia şi contextul se pretează la o nouă dezbatere constructivă în cadrul G8", au anunţat atunci liderii G7. "Nu este cazul în prezent", a estimat Josep Borrell.

O revenire la formatul G8 nu este posibilă fără asentimentul celorlalţi membri. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus luni orice participare a Rusiei la viitorul summit.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102