REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

UE: Sancţiuni împotriva a 8 ruşi pentru rolul lor în incidentul armat din strâmtoarea Kerci cu Ucraina

UE: Sancţiuni împotriva a 8 ruşi pentru rolul lor în incidentul armat din strâmtoarea Kerci cu Ucraina

Replica API 16 martie 2019 | 00:00 213

Uniunea Europeană a inclus vineri opt oficiali ruşi pe lista sa cu sancţiuni pentru rolul lor în incidentul armat cu Ucraina din Marea Neagră de la sfârşitul anului trecut şi totodată a prelungit pentru o jumătate de an sancţiunile individuale vizând oficiali ruşi cărora le atribuie responsabilitatea pentru conflictul din Donbas (estul Ucrainei), potrivit dpa şi Unian.

La sfârşitul lunii noiembrie, garda de coastă rusă a deschis focul şi a sechestrat trei nave ucrainene cu tot cu echipaje (24 de persoane) înainte de intrarea lor în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Tensiunile au escaladat în regiune după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul şi occidentalii acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

'Este un răspuns puternic la utilizarea nejustificată a forţei de către Federaţia Rusă şi o demonstraţie de continuitate a unităţii transatlantice', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene, Maja Kocijancic, subliniind că SUA şi Canada au adoptat decizii similare.

Printre persoanele sancţionate se numără doi înalţi oficiali ai serviciilor de securitate ruse responsabili de Crimeea, trei ofiţeri de la comanda unei nave de patrulare şi de pe o navă antisubmarin, precum şi comandantul forţelor armate din regiune.

Potrivit TASS, aceştia sunt şeful Departamentului de frontieră al FSB pentru Crimeea şi Sevastopol, contraamiralul Serghei Stankevici, căpitanul de rangul I Ruslan Romaşkin (şeful FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul I Andrei Şein (adjunctul şefului Departamentului de frontieră FSB pentru Crimeea şi Sevastopol), căpitanul de rangul II Aleksei Şatohin (responsabil FSB pentru Kerci şi Crimeea), comandantul trupelor din Districtul militar Sud, Aleksandr Dvornikov. De asemenea au fost incluşi şi Aleksei Saliaev şi Andrei Şipiţân, comandanţii navelor de patrulare 'Don' şi 'Izumrud', precum şi comandantul vasului antisubmarin de mici dimensiuni 'Suzdaleţ', Serghei Şcerbakov.

Toţi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul UE, iar activele lor în spaţiul comunitar vor fi îngheţate.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au deteriorat de când Moscova a anexat Crimeea în 2014 şi a fost acuzată de acordarea de sprijin militar rebelilor separatişti proruşi din Donbas (estul Ucrainei) care luptă împotriva armatei ucrainene.

Până acum, UE a instituit sancţiuni punctuale - care prevăd îngheţarea activelor şi interdicţie de călătorie în spaţiul comunitar - pentru 179 de persoane şi 44 de entităţi pentru acţiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

În plus, blocul comunitar a aplicat Rusiei sancţiuni economice vizând sectoarele financiar, energetic şi al apărării, împiedicând totodată accesul băncilor ruse la pieţele UE şi limitând anumite importuri din UE. Aceste măsuri includ, de asemenea, interdicţii la comerţul cu arme.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102