REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

UE şi Regatul Unit reiau negocierile pentru un acord post-Brexit

UE şi Regatul Unit reiau negocierile pentru un acord post-Brexit

Replica API 22 octombrie 2020 | 00:00 1066

Regatul Unit şi UE reiau joi după-amiază negocierilor privind încheierea unui acord comercial post-Brexit, a anunţat miercuri negociatorul-şef britanic David Frost, în urma unui apel al negociatorului-şef european Michel Barnier, relatează Reuters, citată de Agerpres.

"Discuţii intensive se vor desfăşura în fiecare zi începând de mâine după-amiază, 22 octombrie, la Londra'', a scris Frost pe Twitter.

Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a menţionat că nu există nicio garanţie că aceste discuţii se vor încheia cu un succes, adăugând însă că cea mai bună soluţie este încheierea unui acord.

''Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord'', a subliniat purtătorul de cuvânt, după ce săptămâna trecută guvernul britanic a transmis că dacă europenii nu-şi flexibilizează poziţia Londra consideră aceste negocieri încheiate. ''Este foarte posibil ca negocierile să nu reuşească. În acest caz, Regatul Unit va încheia perioada de tranziţie în termeni australieni şi aşa vom prospera'', a adăugat acesta.

Anunţul Londrei survine după ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, s-a declarat miercuri pregătit să caute ''compromisuri necesare, de fiecare parte'', astfel încât Bruxellesul şi Londra să încheie un acord comercial.

În urma summitului european desfăşurat săptămâna trecută Bruxellesul a cerut Londrei să facă ceea ce este ''necesar pentru ca un acord să fie posibil'' în puţinul timp rămas până la terminarea perioadei de tranziţie post-Brexit, la 31 decembrie.

În urma acestei poziţii ultimative, premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că UE refuză solicitarea făcută de ţara sa de la începutul negocierilor pentru un acord comercial după modelul celui încheiat de UE cu Canada, adică un acord de liber schimb fără taxe vamale şi fără cote. Prin urmare, Johnson a sugerat că singura alternativă din punctul său de vedere ar fi un acord după modelul australian, ceea ce ar însemna însă că relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Negocierile se lovesc în continuare în principal de trei subiecte divergente, respectiv accesul pescarilor europeni în apele britanice - care interesează în mod special Franţa -, garanţiile cerute Londrei privind libera concurenţă şi reglementarea diferendelor comerciale.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920