REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

UE: Transportul maritim a devenit 'un canal major pentru transportul mărfurilor piratate'

UE: Transportul maritim a devenit 'un canal major pentru transportul mărfurilor piratate'

Replica API 23 februarie 2021 | 00:00 1008

Controalele vamale pentru combaterea produselor contrafăcute sunt inadecvate, menţionează Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) într-un raport dat publicităţii luni, în care evidenţiază rolul containerelor de transport maritim în transportul mărfurilor ilegale în Europa, potrivit dpa, scrie stiripesurse.ro

În cursul ultimelor decenii, transportul maritim a devenit 'un canal major pentru transportul mărfurilor contrafăcute', se afirmă în raportul EUIPO, potrivit agerpres.ro.

Cele mai multe astfel de livrări provin din Asia de Est, în special din China şi Hong Kong, reprezentând 79% din valoarea totală, la nivel mondial, a produselor contrafăcute confiscate ce au fost transportate cu ajutorul containerelor între anii 2014 şi 2016.

În acelaşi interval de timp, mărfurile contrafăcute au reprezentat 6,8% din importurile de bunuri în UE din ţări terţe, însumând 121 miliarde de euro (146 miliarde de dolari). Cele mai multe dintre aceste produse contrafăcute au ajuns în UE prin intermediul transportului maritim cu containere.

EUIPO, cu sediul în Spania, a declarat că se pare că mărfurile contrafăcute 'nu s-au dovedit a fi de înaltă prioritate pentru oficialii vamali', care mai degrabă le-au tratat ca pe nişte 'nereguli în schimburi comerciale decât ca pe nişte activităţi criminale'.

Potrivit EUIPO, se impun mai multe eforturi pentru combaterea produselor contrafăcute, similar acţiunilor din porturi împotriva traficului de droguri şi altor produse periculoase.

În sprijinul argumentaţiei sale, Oficiul aminteşte de cazurile de produse contrafăcute legate de pandemie, despre care a relatat presa.

'Preocuparea crescută pentru echipamentele contrafăcute de protecţie individuală şi medicamente ca urmare a crizei declanşate de COVID-19 a deschis o fereastră pentru ca progrese semnificative să fie realizate în combaterea acestui comerţ ilicit', afirmă directorul executiv Christian Archambeau într-o declaraţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367