REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

UE vrea să blocheze preluarea companiilor strategice de către firmele străine

UE vrea să blocheze preluarea companiilor strategice de către firmele străine

Replica API 11 martie 2017 | 00:00 199

Uniunea Europeană intenționează să adopte măsuri destinate blocării investițiilor străine "motivate politic", după ce Germania, Franța și Italia au solicitat acțiuni împotriva preluărilor străine în sectoare care ar putea afecta interesele strategice ale Europei, informează Reuters.

Propunerile ar putea da UE, care poate deja bloca preluarea unei companii pe motive de concurență, puterea de a analiza "investițiile de importanță strategică în UE, atât din punct de vedere economic, cât și dintr-o perspectivă de securitate". Este vorba de domenii precum apărarea, infrastructura de transport și tehnologiile de vârf dar este posibil să fie extinse și asupra unor tranzacții care ar pune în pericol așa-numita "prosperitate economică", potrivit unor propuneri elaborate de departamentul de industrie al Comisiei Europene, consultate de Reuters.

În document se face de mai multe ori referire la China, citând ca un exemplu ipotetic de tranzacție nedorită cazul unei companii care primește fonduri de la Guvernul chinez pentru a putea prelua o companie europeană în ideea de a face o "penetrare strategică pe piața UE".

Germania a început să adopte o atitudine protecționistă după mai multe preluări de către companiile chineze ale unor firme germane din domeniul tehnologiei. Una din aceste tranzacții încheiate anul trecut a fost preluarea producătorului german de roboți Kuka de către firma chineză Midea. În total, valoarea achizițiilor încheiate de companiile chineze în Germania s-a ridicat anul trecut la peste 10 miliarde de dolari, de aproape 40 de ori mai mult decât în 2015.

Unele state membre UE au deja propriile lor reguli care protejează firmele de importanță strategică, însă propunerile discutate în prezent vor fi primele care se vor aplica la nivelul UE. Conform propunerilor, UE va putea bloca preluările realizate de către o companie a cărei motivație este "doar în scopul deținerii de supracapacități", ceea ce ar viza și sectorul siderurgic unde Europa acuză China că practică o politică de dumping la prețuri subevaluate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614