REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Uleiul de cătină, un aliat al femeilor la menopauză

Uleiul de cătină, un aliat al femeilor la menopauză

Replica API 5 septembrie 2020 | 00:00 2146

Din cătină albă, cunoscută, mai simplu, cu denumirea de cătină (Hippophaë rhamnoides) se obține un ulei cu numeroase beneficii, iar de pe urma acestui ulei, bogat în Omega 7, au de câștigat femeile la care a debutat menopauza.

Unul dintre potențialele beneficii ale uleiului de cătină este acela că ar putea reduce simptomele menopauzei. Experții spun că uleiul obținut din cătină poate reduce uscăciunea vaginală și acționează că o terapie alternativă eficientă pentru femeile aflate la post-menopauza, care nu pot lua tratamente pe bază de estrogen, scrie doc.ro.

Uleiul de cătină are efecte în ceea ce privește atrofia vaginală

Un simptom extrem de neplăcut, atrofia vaginală (adică subțierea și uscarea mucoasei vaginale) este de multe ori asociată cu menopauza, însă tratamentul standard cu estrogeni nu este indicat în cazul tuturor femeilor. De aceea, ele trebuie să apeleze la alt gen de remedii pentru a combate uscăciunea vaginală. Un studiu1 din 2014 a investigat efectele pe care le au suplimentele cu ulei de cătină (cu administrare orală) asupra atrofiei vaginale.

În total, 116 femei aflate în perioada de post-menopauza au participat la acest studiu controlat, ele confruntându-se cu simptome precum uscăciunea vaginală, mâncărimi și senzația de arsura în zona intimă. 98 de participante au dus la capăt intervenția, studiul fiind efectuat pe o perioada de timp de 3 luni, interval în care femeile au consumat 3 grame de ulei de cătină sau un ulei placebo, zilnic.

Simptomele asociate atrofiei vaginale și cele ale menopauzei au fost evaluate apoi în cadrul studiului. Rezultatele au fost îmbucurătoare: în comparație cu capsulele cu ulei placebo, s-a observat o rată mai bună de îmbunătățire a integrității epiteliului vaginal (țesutului care alcătuiește învelișul mucoasei vaginale) în grupul de femei care au luat suplimente cu ulei de cătină, când au fost incluse atât participantele ascultătoare (complianțe), cât și cele mai puțin ascultătoare. Cercetătorii au observat că a existat o tendința mai mare către o mai bună sănătate a zonei vaginale, la finalul studiului, la participantele care au fost complianțe (au urmat întocmai recomandările și au luat suplimentele zilnic).

Concluzia cercetătorilor a fost că uleiul de cătină a arătat efecte benefice la nivelul sănătățîi vaginului, indicând că ar putea fi o terapie alternativă pentru menținerea integrității mucoasei vaginale la femeile care nu pot folosi tratamentele hormonale.

Uleiul de cătină, sursă bună de Omega 7

Împreună cu un stil de viață sănătos, activ, cât și alături de o dietă echilibrată, suplimentele nutritive te pot ajută să ții sub control și să reduci anumite simptome ale menopauzei. Unul dintre acești aliați pe care ii găsești sub formă de suplimente alimentare sunt acizii grași Omega 7, care fac parte din familia acizilor grași esențiali.

Omega 7 este un acid gras pe care îl poți include în alimentația ta, împreună cu alți acizi (Omega 3 și Omega 6), pentru a calmă unele dintre simptomele neplăcute ale menopauzei. Omega 7 poate să ajute în caz de uscăciune vaginală, însă el e util și pentru a menține sănătatea oaselor și a părului.

Pe lângă uscăciunea vaginală și atrofia vaginală, aspecte neplăcute ale întregii experiențe ce poartă numele de menopauza, și uscăciunea ochilor este un simptom cu care multe femei se confruntă la menopauza. Studiile au arătat că persoanele care iau în mod regulat doze optime de Omega 7 observă o îmbunătățire și la nivel ocular, iar ochii sunt mai bine hidratați. Experțîi spun că acest efect se datorează efectelor pe care le are Omega 7, în sensul că acești acizi grași încurajează menținerea hidratării în mucoase și acționează că un lubrifiant.

În plus, menopauza mai vine însoțită și de alte efecte: pielea devine mai uscată și mai puțin elastică (își pierde, deci, elasticitatea) pe măsură ce avansăm în vârstă. Producția de colagen din piele scade și ea pe măsură ce trec anii, iar din această cauza, apar riduri noi, iar cele existente se adâncesc. Omega 7 vine în ajutorul organismului femeii la care a debutat menopauza, fiind util în privința producției de colagen, element care ajută la menținerea pielii hidratate și suple.

Poți folosi uleiul de cătină, bogat în Omega 7, fie sub formă de capsulă (administrare orală), fie îl poți aplică local (administrare topica) pe zonele cu probleme. Reține, însă, că, înainte de a lua orice fel de suplimente, este bine să discuți cu medicul tău și să îl întrebi dacă îți recomandă sau nu să le administrezi.

De reținut!

Uleiul de cătină conține betacaroten, mici cantități de minerale, acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 și este cea mai bogată sursă de acizi grași esențiali Omega 7. Aceștia sunt componente importante din structura membranelor mucoase, care formează un strat protector pe organele interne, însă și în zona vaginală. Studiile au confirmat că uleiul de cătină contribuie la regenerarea optimă a acestor membrane și că oferă nutrienți esențiali pentru bună funcționare a mucoasei vaginale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218